Yeni Anayasa Çalışmaları

BOLU - BDP Diyarbakır Milletvekili Altan Tan, yeni Anayasa çalışmaları hakkında, "Biz bu gün seçimde ne olur, kim barajın altında kalır, kalmaz tartışmasından ziyade, doğru düzgün bir seçim kanunu, siyasi partiler kanunu yapabilecek miyiz, yapamayacak mıyız bunu tartışmalıyız" dedi.

Türkiye Gazeteciler ve Yazarlar Vakfı tarafından Abant'ta düzenlenen Abant Platformu'na katılan Tan, yeni anayasa çalışmalarına ilişkin AA muhabirinin sorularını yanıtladı.

BDP ve tüm Türkiye'nin yeni anayasayı beklediğini ifade eden Tan, "Başbakan Erdoğan, Akil İnsanlarla yaptığı toplantıda bırakınız yeni Anayasa'yı konuşmayı, oraya gelmeden alfabenin A'sında, B'sinde su koydu. Seçim barajını soruyorlar. 'Seçim barajını ben koymadım' diyor. 'Çalışsınlar geçsinler '.Bizde çalışıyoruz. 6 çocuğum var Sayın Başbakan 12 çocuk mu yapayım, bilmiyorum" diye konuştu.

-"Seçim barajı olmayan ülkeler de var"

Altan Tan, Seçim barajına ilişkinde şunları söyledi:

"Barajı yüzde 20'e çıkartılırsa MHP'de geçemez. Keyfine göre baraj olmaz. Baraj yüzde 10'mu, 5'mi, yoksa 0'mı olacak. Bunları bu günden tartışmak yanlış olur. Tartışmasından ziyade ne yapılması lazım. Bu gün Avrupa'daki en yüksek baraj yüzde 5 ve baraj olmayan ülkeler de var. Biz bu gün seçimde ne olur, kim barajın altında kalır, kalmaz tartışmasından ziyade, doğru düzgün bir seçim kanunu, siyasi partiler kanunu yapabilecek miyiz, yapamayacak mıyız bunu tartışmalıyız."

Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerin halen yatırım beklediğini ama gerekli şatların oluşmadığına dikkat çeken Tan, "Doğuya gelin demekle yatırımcı gelmez. Sermaye para kazanırsa Nijerya'ya da, Mogolistan'a da, Kenya'ya da gider. Ama para kazanmanın şartları yoksa gelmez. Kazanmanın şartı da tek bir şart değil. Bunun birçok şartı var. Diyarbakır'dan çıkan mermeri Diyarbakır'dan İçel'e götürürken verilen parayla Çin'e götürebiliyorsunuz. Çin, İçelden daha ucuz. Onun için yapısal düzenlemeler yapılmadan yatırımcıya gel demekle yatırımcı gelmez" dedi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile