Adalet ve Kalkınma Partisi Bursa İl Başkanı Sedat Yalçın, yeni anayasanın işsizlik, yoksulluk ve yolsuzluğa da çözüm getireceğini belirterek, "Yolsuzluğun en önemli sebebi şeffaf olunmamasıdır. Kamu denetçiliği başlı başına yolsuzluğu azaltacakk urum olacaktır. Danıştay'ın yerindelik denetimi yapmaması da işsizliğin çözümüne çok ciddi katkı yapacaktır. Yatırımla ilgili karar almada en önemli negatif etkiyi Danıştay'ın kararları oluşturuyor" dedi. Başkan Sedat Yalçın, Bursa'daki siyasi parti il başkanlarına "hodri meydan" diyerek her ortamda ve şartta yeni anayasayı referandumun ardından da icraatları canlı yayında tartışmaya açık olduğunu söyledi.
AK Parti Bursa İl Başkanı, medya temsilcileri, köşe yazarları ve gazetecilere yeni anayasayı anlattı. Kahvaltılı toplantıya AK Parti Bursa Milletvekili Canan Candemir Çelik de katıldı.
Sedat Yalçın, yeni anayasanın özünün millet idaresinin yönetime hakim olması anlamına geldiğini, demokrasi ve hukuk sisteminin evrensel düzeye gelmesiyle Türkiye'nin rekabet gücünde sıçrama yaşanacağını, yatırımların önündeki engellerin kalkacağını kaydetti. Yeni anayasadaki 26 maddenin 28 yıldır sivil toplum örgütleri, siyasi partiler ve barolar tarafından dile getirilen talepler olduğunu hatırlatan Başkan Yalçın, Türkiye'nin rekabet gücünde sıçrama yaşanıp, yatırım önündeki engellerin kalkacağını ve üstünlerin hukukundan hukukun üstünlüğüne geçileceğini kaydetti.
Yunanistan, Portekiz ve İspanya gibi AB ülkelerinin anayasalarını sivilleştirip atılım yaptıklarını hatırlatan Yalçın, "12 eylül darbesi sonucu hazırlanan bir anayasa malesef şu anda ihtiyaçları karşılamıyor. Elbise dar geliyor. Bir çok anti demokratik hükümler içeriyor. Yoğun şekilde eleştiriliyor. Toplumu istikrar yönünde motive edemiyor. Vatandaşlık şuurunun pekiştirilmesi yönünde rol üstlenemiyor. Bireysel hak ve özgürlüklükler konusunda evrensel kriterler var. Hiçbirimizin yeni kural ihdas etme lüksü yok. Evrensel temel hak ve özgürlükler var. Bu konuda evrensel bakış açısına sahip değil. İç tutarlılığını kaybetti. Çok defa değişikliğe uğradı. Hak ve özgürlüklerden ziyade yasakları esas alıyor. 26 maddelik değişiklik bugüne kadar en kapsamlı değişiklik. 28 yıldır siyasi partilerin, sivil toplum örgütlerinin, baroların, birliklerin yaptığı çalışmaların tümünden hazırlanarak yararlanılarak hazırlanan bir metin. Bu metinde o raporlarda olmayan tek cümle bulamazsınız" dedi.
"KAYIT DIŞI SİYASET DE ÖNLENECEK"
Bireysel hakları artan ülkelerin zenginleştiğini ifade eden Yalçın, "İlk amaçlanan husus bu. Demokrasi seviyemizi yükselttikçe hukuk devleti ve yargı bağımsızlığı konusunu yerli yerine oturttuğumuz zaman Türkiye'de hukukta yargı bağımsızlığına bağlı olarak oluşacak tarafsızlık algılaması Türkiye'nin önünü açacak çok önemli değişimler olacaktır. Yargı bağımsızlığı adil yargılamanın garantisi. Hakim karşısına çıktığınızda endişe içinde olmayacaksınız. İkinci husus ise kayıt dışı siyaset. Anayasada siyaset yapmak konusunda yetki verilen kurumlar var, kişiler var, siyasi partiler var. Buralarda bir siyasi partiye üye olarak temsilen görevler yaparsınız. Ancak bu kişiler yaptığı siyasi faaliyetten dolayı seçim zamanı hesap verirler.Aanayasada yetki almadığı, millete hasap vermediği halde siyaset yapmayı kendilerine görev edinenler var. Bunlar da önlenecek" diye konuştu.
"12 EYLÜL DARBESİNİN İZLERİ SİLİNİYOR"
Yeni Anayasa ile bireysel hak ve özgürlüklerin artırıldığını kaydeden Sedat Yalçın, 12 Eylül darbesinin izlerini Anayasa'dan siliyoruz. 12 eylül darbesinin izlerini anayasadan siliyoruz. Geçici 15.madde kaldırılıyor. Darbe yapanların yargılanması hukuk sistemine ait. Çağdaş dünya ve gelecek nesillere açıklayamayacağız bir görüntüden kurtuluyoruz. İhtihal yapanları koruyan bir madde artık olmayacak. Biz çocuklarımıza ve çağdaş dünyaya bu yapıyı anlatamayacağız.Kamu denetçiliği kurumu vatandaşın şikayetlerine çözüm üretecek, kamuda şeffaflık artacak. Kadınlar, gençler, şehit yakınları, yaşlılar ve gazilere pozitif ayrımcılık geliyor. Yüksek askeri şura kararları yargı denetimine alınıyor. Türkiye'de yapılacak büyük yatırımların önündeki riskler kaldırılıyor. İdari yargı yerindelik denetimi değil hukuka uygunluk denetimi yapacak. Danıştay'ın keyfi kararları son bulacak. Yatırımcı yatırımını yaparken, "yarın sabah yargı kararı gelir mi" diye endişe etmeyecek. Artık siviller askeri mahkemede yargılanmayacak. Anayasa Mahkemesi çağdaş ve geniş katılımcı hale getiriliyor. Anayasa Mahkemesi'ne bireysel başvuru hakkı geliyor. HSYK yargı bağımsızlığının sağlanacağı yeni bir yapıya kavuşuyor. Memura toplu sözleşme hakkı geliyor. Grevle ilgili kısıtlayıcı maddeler geliyor. Bakanlar Kurulu'nun yetkisi Uzlaştırma Kurulu'na bırakılıyor. Memura disiplin cezalarının yolu açılıyor" dedi.
"İŞSİZLİK VE YOLSUZLUĞU DA ÖNLEYECEK"
2011 seçimlerinin sivil anayasa seçimleri olacağını anlatan Başkan Yalçın, "Şimdi açılış yapıyoruz. Arkasından bütün siyasi partileri davet ediyoruz. Herkes hazırlığını yapsın. 2011'de hepimiz anayasalarımızı millete gösterelim. Nasıl bir anayasa. Orada "hayır" diyecek bir hal kalmayacak. Herkes anayasasını gösterecek. Göreceksiniz muhalefet partilerinin önerileri burada yer alacak. Demokrasi ve hukuk sisteminin evrensel düzeye gelmesiyle,Türkiye'nin rekabet gücünün sıçrama yapması ve Türkiye'nin yatırım yapılabilir statüsünün güçlenmesi için bu değişikliklerin son derece önemli olduğunu ifade etmek istiyorum. Bu paketle gücün kanundan, kanunun gücüne geçmek istiyoruz. Üstünlerin hukukundan, hukukun üstünlüğüne geçmek istiyoruz. İşsizlik yoksulluk ve yolsuzluk ortadan kalkacak. Çünkü yolsuzluğun en önemli sebebi şeffaf olunmamasıdır. Kamu denetçiliği başlı başına yolsuzluk azaltılacak. Danıştay'ın yerindelik denetimi yapmaması işsizliğin çözümüne çok ciddi katkı yapacak. Yatırımla ilgili karar almada en önemli negatif etkiyi bu oluşturuyor" diye konuştu.
BAŞKANDAN HODRİ MEYDAN
Muhalefetin yeni Anayasayla ilgili eleştirilerinin haksız ve bilgi kirliliğinden kaynaklandığını anlatan Başkan Sedat Yalçın, Bursa'daki tüm siyasi parti başkanlarını tartışmaya çağırdı. İstenen yerde ve canlı yayında açık oturuma hazır olduğunu anlatan Başkan Yalçın, "Anayasalarımızı millete gösterelim. Bursa'daki siyasi parti il başkanları Türkiye'ye örnek olacak tartışma kültürüne sahip. Türkiye'ye örnek tavır gösterebiliriz. Onların programlarına bağlı olarak ben hazırım. Her zaman televizyonda bu konuları konuşmaya hazırım. Referandum sonrası da icraatları canlı yayında tartışabiliriz. Yeni anayasanın içeriğini milletin dikkatinden kaçırma gayretlerine fırsat ve prim vermemek lazım. Muhalefet eleştirecek bir şey bulamıyor" diye konuştu.
DOKUNULMAZLIK DOSYALARININ ÇOĞU SEÇİM YASAĞINDAN
Toplantının bitiminden önce söz alan AK Parti Bursa Milletvekili Canan Candemir Çelik de yeni anayasada dokunulmazlığın kaldırılmamasıyla ilgili eleştirilere açıklık getirdi. Bununla ilgili de çalıştıklarını kaydeden Çelik, "İnşallah 2011 seçiminden sonra derli toplu bir anayasa değişikliği gerçekleştiririz. Dokunulmazlık burada yer bulacak. Dokunulmazlık muhalefetin üzerinde durduğu bir konu. Biz de duruyoruz. Ancak mecliste olan dosyaların bir çoğu seçim kanunundan kaynaklanan davalar. Gün batımından sonra yapılan çalışmalar yasaklı olduğu için dava açılmış. Şimdi seçim karununda bir değişiklik yapıldı. 2011 seçimlerinde süre de uzatıldı. Abartıldığı ve istismar edildiği bir şekilde dava dosyalarının olmadığını ifade etmek istiyorum" diye konuştu.
Yeni Anayasa İle Yolsuzluk, Yoksulluk Ve İşsizlik De Önlenecek
Adalet ve Kalkınma Partisi Bursa İl Başkanı Sedat Yalçın, yeni anayasanın işsizlik, yoksulluk ve yolsuzluğa da çözüm getireceğini belirterek, "Yolsuzluğun en önemli sebebi şeffaf olunmamasıdır