Yeni Asır 122 Yaşında

Yeni Asır Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Bursalı: 'Bundan önceki 121 yılda olduğu gibi tarih içindeki büyük yolculuğumuza, demokrasi, tam bağımsız bir Türkiye hedefiyle devletimiz ve milletimize iman dolu bir inançla aynen devam edeceğiz.'

Türk basın tarihinde yeniliklerin öncüsü olan Yeni Asır Gazetesi, 122. yaşını kutluyor.

Yeni Asır Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Şebnem Bursalı, yaptığı açıklamada, Türkiye'nin ve Ege'nin haberini yapan Yeni Asır'ın milletten ve demokrasiden yana taraf olma misyonunu aynı kararlılıkla sürdürmeye devam edeceğini belirtti.

Hedeflerinin bölge haberciliğinde dünyada en etkin yerde konumlanmak olduğunu vurgulayan Bursalı, 'Yeni Asır olarak biz de bundan önceki 121 yılda olduğu gibi tarih içindeki büyük yolculuğumuza, demokrasi, tam bağımsız bir Türkiye hedefiyle devletimiz ve milletimize iman dolu bir inançla aynen devam edeceğiz' ifadesini kullandı.

Yeni Asır, ilk kez 1895'te Selanik'te Hamidiye Mektebi Sanayi Matbaası'nda 'Asır' adıyla Abdurrahman Nafiz, oğlu Fazlı Necip ve yeğeni Abdurrahman Arif Bilgin tarafından yayınlandı. 22 Temmuz 1908'de 'Asır Gazetesi', 2. Meşrutiyet'in ilan edileceğini haber verdiği sayısı ile 'Yeni Asır' olarak çıkmaya başladı. 23 Ağustos 1908'de Harf Devrimi'nden 20 yıl önce Osmanlıca olan logonun altında Latin harfleriyle 'Yeni Asır' yazıldı. İlk renkli basımı ise 23 Temmuz 1909'da gerçekleşti.

Birinci Balkan Savaşı döneminde Yunanistan tarafından Selanik'in alınmasının ardından Yeni Asır kapatıldı. Abdurrahman Arif ile Ahmet Atıf tutuklandı. Ancak gazete 3 ay sonra yeniden yayın hayatına geçti. 2. Dünya Savaşı'nın bitmesine 1 yıl kala Selanik'te Türk mahalleleri ateşe verilirken Yeni Asır matbaası yanmasına karşın yayın hayatını sürdürdü. 24 Ağustos 1924'te Selanik'te son kez çıktı. Aynı yıl Ali Şevket ile kardeşi Mehmet Behzat, Yeni Asır'ı İzmir'e taşıdı. Dönemin ileri teknolojisi dizel motorlu baskı tesisi yapıldı. Harf Devrimi'nin uygulandığı 9 Ağustos 1928'den 6 ay önce de Türk alfabesiyle basıldı. Ali Şevket Bilgin, 'Yeni Asır, milletin malı' diyerek yayın politikasını net olarak ortaya koydu. Yeni Asır 1930'da rotatif, 1967'de ofset baskıya geçti. 1977'de ekranlı, terminalli dizgiye geçildi. Yeni Asır, 2008'de Turkuvaz Medya Grubu'na geçti.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile