Yeni Dijital Bagimlilik Açiklamasi 'Kripto Para Bagimliligi'

Yeni Dijital Bagimlilik Açiklamasi 'Kripto Para Bagimliligi'

‘Psikoloji Günleri’ kapsaminda bagimlilik konusunu ele alan akademisyenler madde bagimliligi kadar tehlikeli görülen dijital bagimliliga ek olarak son zamanlarda yatirim amaciyla herkesin ilgisini çeken kripto para bagimliliginin da olustugunu ifade etti.

Istanbul Esenyurt Üniversitesi tarafindan sosyal konulara dikkat çekmek için bu yil ilk kez düzenlenen Psikoloji Günleri kapsaminda “bagimlilik” konusuna dikkat çekildi. Uzmanlar ve akademisyenler tarafindan bagimlilik ve çesitleri konulari konferanslarla ele alinirken uzman psikologlar ile birlikte farkindalik olusturmak için ögrencilerle etkinlikler düzenlendi.

Üniversitenin “Bagimlilikla Mücadele Komisyonu” tarafindan gerçeklestirilen etkinlikte bagimlilik çesitleri arasinda yer alan dijital bagimliligin hala daha artarak devam ettigi bunun yani sira blockhain teknolojisi ile ortaya çikan kripto para yatirimcilarinin bagimlilik derecesinde aliskanliklar kazandigi vurgulandi. Her ne kadar yatirim araci olarak görülse de insanlarin telefon ve internet basinda takip etmek için çok fazla zaman harcadigi ve olusan bu bagimliligin da artik dijital bagimlilik kategorisine girdigi konusuldu.

“Eskinin dedikodusu simdinin sosyal medya bagimliligina dönüstü”

Özellikle dijital ve sosyal medya bagimliligin artik tehlikeli boyutlara ulastigini aktaran Istanbul Esenyurt Üniversitesi Rektör Vekili ve Bagimlilikla Mücadele Komisyonu Baskani Prof. Dr. Hayrettin Akkaya gençlere uyarilarda bulundu. Prof. Dr. Hayrettin Akkaya, “Dijital bagimlilik, su anda pek çok bagimliligin önüne geçmis durumda. Bu bagimlilik sonucu elektro manyetik aldigimiz için fiziki olarak zaten zarar görüyoruz. Mental olarak da hep aklimiz teknolojide, sosyal medya hesaplarinda. Sürekli olarak haber alma ve paylasim yapma içgüdüsü içerisindeyiz. Eskiden dedikodu olurdu, fitne fesat bu sekilde yayilirdi ama sosyal medyadaki kadar insanlarin hayatlari ile oynanamazdi. Simdi sosyal medya ve teknoloji o kadar hizli yayiliyor ki bu durumun önüne geçilemiyor. Insanlar hatta sahte hesaplardan hükumete ve devlete bile iftiralarda bulunabiliyor. Sadece bagimlilik olarak degil bu bagimliliga bagli olanlarin yapmis olduklari yalan haber yapma, yanlis bilgi verme bagimliligi da toplumu ve insanlari da rencide etmekte. Bu yüzden toplumdaki huzur ve güven de sarsiliyor. Tehlikeli bu durum dolayisiyla gençlerimizin her gördükleri paylasima inanmamalari, bunlari mutlaka irdelemeleri gerekiyor. Gençlerin bagimliliktan ziyade, önce sagliklari, sonra isleri sonra da topluma bagimliliklari olmalari gerekiyor. Eger bir bagimlilik olacaksa böyle iyi bir bagimlilik olsun. Diger zararli bagimliliklardan uzak durmali” dedi.

“Artik agaç yasken degil fidan iken egilir”

Davranis bozukluklarina sebep olmamak için ailenin çocuklara verecek olduklari ilk yillarin çok önemli olduguna dikkat çekmek için, “Artik agaç yasken degil fidan iken egilir” cümlesini kuran Prof. Dr. Akkaya, “ Aslinda her sey kisinin kendisinde bitiyor. Fakat yine de aile kavrami burada özellikle çocuklarin sosyal yasama karismadan önceki döneminde çok önemli. Ebeveynlerin kendi bagimli olmadan, insan sevgisi odakli çocuklarini okul çagina kadar yetistirirlerse çok güzel bir temel atmis olurlar. Iste bu 4-5 yil, ileride kötü aliskanliklari için kisinin gelisiminde dikkat edilmesi gereken zamanlar. Çünkü artik ‘agaç, yasken degil fidan iken egiliyor’. Çocuklarimiz da ileride neyin yanlis neyin dogru oldugunu görerek bu tür zararli bagimliliklardan uzak durmasi ve bagimliklara engel olmasi gerekiyor” diyerek sözlerini sonlandirdi.

Farkli konularda konferanslar düzenlendi

Bagimlikla Mücadele Komisyon Koordinatörü ve IEÜ Meslek Yüksekokulu Halkla Iliskiler ve Reklamcilik Bölümü Ögretim Görevlisi Gökhan Tekin ise etkinlik detaylari ile ilgili, “Üniversite bagimlilikla mücadele komisyonu olarak bu yil ilk defa psikoloji günleri düzenledik. Bu sene temamiz bagimlilik. Teknoloji, kumar, alkol, uyusturucu madde bagimliligi gibi farkli konularda 6 oturum seklinde yapildi. Ögrencilerimizle uzman psikolog esliginde atölye çalismalarimiz oldu ve gençlerde bagimlilik adina farkindalik olusturarak bagimliliklardan uzak durulmasi için önleyici çalismalar yaptik” dedi.

“Günde 8-10 saat sosyal medya kullaniliyor”

Dijital ve sosyal medya bagimliliginin gençler arasinda artik 8-10 saate kadar çiktigini vurgulayan Gökhan Tekin, “Dünyada, ülkemizde ve bulundugumuz Esenyurt ilçesinde bagimlilik konusu yüksek bir artis egiliminde. Madde kullanim orani 8-9 yasina kadar indigi gözükmekte. Özellikle gençler arasinda teknoloji ve sosyal medya çok yüksek seviyeye ulasti. Günde ortalama 8 ile 10 saat arasi sosyal medya ve internet bagimliligi var. Gençlerin sosyal medya ve teknolojiyi kullanmalarini ama bunu bilinçli bir sekilde ihtiyaçlari dogrultusunda kullanmalarina yönelik egitimler vermeye çalisacagiz” seklinde konustu.

Demir de son olarak kripto para bagimliligina dikkat çekerek, “Özellikle son yillarda kumar bagimliligi bunun alt dali olarak da dijital oyun bagimliligi artis göstermekte. Yine yatirim araci olarak degerlendirilen kripto paraya yönelik bagimliliklar artmakta. Bu ve diger bagimliklarda bizim en önemli rolümüz önleyici çalismalar yaparak gençlere bagimlilik konusunda farkindalik olusturmaliyiz” seklinde konustu.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile