ABD gözünü Yemen'e çevirdi

ABD gözünü Yemen'e çevirdi

ABD, ülkenin güneyine harekat düzenlemek için Yemen'den yetki istedi, insansız uçaklar devrede!

Irak ve Afganistan’dan sonra Yemen’i üs edinen El Kaide’nin bu bölgeden gönderdiği bombalı kargolarla saldırı girişiminde bulunmasının ardından ABD, ülkenin güneyine harekat düzenlemek için Yemen’den yetki istedi. İnsansız uçaklarla operasyonlar başladı.

El Kaide bağlantılı 20 yaşındaki tıp öğrencisi Yemenli bir genç kız tarafından ABD’nin Chicago kentindeki iki sinagoga gönderildiği tespit edilen printer süsü verilmiş bombalar, örgütün üs edindiği Yemen’i bir kez daha dünya kamuoyunun gündemine taşıdı. El Kaide’nin Arap bölgesindeki tüm güçlerini Yemen merkezli olarak birleştirmesinin ardından Usame Bin Ladin dışındaki örgütün üst düzey liderlerinden birçoğunun Yemen’in güneyinde El Kaide’nin kontrolündeki bölgede üslendiği biliniyor. ABD vatandaşı olan ve Amerikan güvenlik güçlerinin hakkında “ölü ya da diri ele geçirilmeli” kararı çıkardığı radikal imam Enver el Avlaki ile printerlerın içine gizlenmiş olan PETN isimli kimyasalla bomba yapımı konusunda uzman olan İbrahim Hasan el Asiri’nin de bulunduğu konusunda Amerikan ordusu güçlü istihbarat bilgilerine sahip. Özellikle saldırının planlanmasında rol oynadığına inanılan “Yeni bin Ladin” lakaplı Avlaki’nin öldürülmesi için bir askeri operasyon düzenlenmesi gündemde.

Aynı 11 Eylül’den sadece günler sonra Afganistan’da Taliban üzerine büyük bir Amerikan operasyonu düzenlenip ülkenin işgal edilmesi gibi, printer bombalarının ardından da ABD yönetimi Yemen’in güneyine özel birlikleriyle girerek El Kaide’ye darbe indirmek istiyor. Ancak Obama yönetimi bu konuda Yemen Devlet Başkanı Abdullah Ali Salih’ten gerekli izni alabilmiş değil. Suudi Arabistan’ın da ABD’nin bu baskısına destek çıktığı belirtiliyor. Başkan Salih ise El Kaide karşısında çaresiz. Başkent Sana dışında Yemen hükümetinin ülkede hiçbir kontrolü yok.

Yemen lideri Ali Abdullah Salih 1978’den beri demir yumrukla ülkeyi yönetmeye çalışsa da otorite sağlayamıyor. Amerikalılar’ın baskısıyla defalarca El Kaide liderleriyle ülkeyi terk edip gitmeleri karşılığında hapisteki tüm militanların serbest bırakılması yönünde yaptığı pazarlıklar da sonuca ulaşabilmiş değil. Salih şimdi El Kaide’nin 1 numaralı hedefi.

Ladin kökeni Yemen


CIA’nın insansız ölüm makineleri Predator’ler ise Yemen hava sahasında kol geziyor. Tek hedefleri var: El Kaideliler’i bulmak ve öldürmek... El Kaide lideri Suudi terörist Usame Bin Ladin için Yemen’in önemi büyük. Suudi teröristin babası Yemen’de doğduğu için bu ülkeye bir bağlılık duyuyor.

Bombayı yolcu uçakları taşımış!

ABD’ye gönderilmek istenen, ancak Dubai’de ele geçirilen printer içine gizlenmiş bombalı kargonun iki ayrı yolcu uçağıyla taşındığı ortaya çıktı. Katar Havayolları dün paketin aktarmalı iki farklı yolcu uçağında Dubai’ye getirildiğini ve burada kargo uçağına yüklendiğini söyledi. Birleşik Arap Emirlikleri de bombalı paketin Katar’ın başkenti Doha aktarmasıyla Yemen’den geldiğini belirtti.

FÜZE YAĞDIRIYORLAR

ABD, Kızıldeniz’e konuşlandırdığı savaş gemileri ile denizaltılardan Yemen’in güneyindeki El Kaide kamplarını Tomahawk füzeleriyle vuruyor. İnsansız uçaklardan da bölgeye füze yağdırılıyor.

New York Times Yemen tehlikesini kapak yaptı

Amerikan New York Times gazetesi geçtiğimiz Temmuz ayında “Yeni Afganistan mı?” başlığıyla Yemen’i pazar ekine kapak yapmıştı. Ülkede uzun zamandır devam eden iktidar boşluğu, yolsuzluk ve iç çatışmalar nedeniyle ülkenin patlamaya hazır hale geldiğini kaydeden NYT, halkın büyük çoğunluğunun günde 2 doların altında yaşadığı Yemen’in, dünyada temiz su kaynaklarının ilk tükeneceği ülke olarak gösterildiğini, tüm bu koşulların yerel halka okul ve gıda yardımı yapan El Kaide’yi ülkede hakim güç haline getirdiğini belirtti. El Kaide’nin 11 Eylül’den önceki ilk büyük eylemi de bu ülkede gerçekleşmişti. Teröristler 2000’de bu ülkede demirlemiş USS Cole savaş gemisine intihar saldırısı düzenlemiş ve 17 Amerikan askeri hayatını kaybetmişti
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile