Bu yasama yılı içinde çıkaracağız. Kuralcı değil, önleyici bir kanun olacak ' dedi.
Avrupa Birliği tarafından finanse edilen 'İş Sağlığı ve Güvenliği Merkezi Müdürlüğü Bölge Laboratuvarlarının Güçlendirilmesi Projesi'yle ilgili Bursa'da yapılan toplantıya katılan Bakan Faruk Çelik, Türkiye'nin kalkınmada, üretimde, yatırımda emin adımlarla yürüdüğünü ifade ederek, ' Bunu dünya görüyor. Ekonomideki, siyasetteki istikrarlı yürüyüşte sizlerin büyük payı var. Cumhuriyet tarihinin 135 milyar dolarlık ihracat rekorunu kırmayı başardık. Her şey bitmiş değil. Zorluklarımız ve güçlüklerimiz devar. İthalat ve cari açık meselemiz var. Bu sorunları aşma konusunda sorumlu insanlar olarak bize düşeni yapma gayreti içindeyiz. Cari açık ve ithalat konusunda yoğun bir çalışma içindeyiz. Mevcut teşvik sistemini sarsmadan hazırlanacak yeni teşvik sistemi ve önümüzdeki günlerde açıklanacak olan yeni programlarla herkese büyük bir heyecan gelecek. Bakanlık olarak istihdam teşvikleri konusunda son aşamaya geldik. Bunlar yakın bir zamanda paylaşılacak ' diye konuştu.
' DÜNYADA İŞSİZLİK ARTIYOR, TÜRKİYE'DE AZALIYOR '
Türkiye'de verilerin pozitif seyretmesi için çalışmaların sürdüğünü dile getiren Çelik, ' Dünyada olup bitenlere baktığımızda Dünya Bankası ve özellikle IMF büyüme rakamlarını yeniden revize etti. Küresel ekonominin yüzde 3,6 değil, 2012 yılında yüzde 2,5 büyüyeceği ortaya konuldu. AB de 1,8'lik büyümenin yüzde eksi 0,3 olarak gerçekleşeceğini ifade etti. IMF'nin de benzer açıklamaları var. Bu tablolara ve bizim durumumuza bakarsak, dünya çok ciddi bir işsizlik tablosu ile karşı karşıya. Yunanistan'daişsizlik 17,6'lara geldi. ABD yüzde 9'u aştı. OECD ülkeleri arasında istihdamı ve istikrarı gerçekleştiren ülkelerin başındayız ' şeklinde konuştu.
Memurların maaşlarına henüz zam yansımadığına dikkat çeken Çelik, ' Neden? Toplu görüşmeden toplu sözleşmeye geçtik. Toplu sözleşme artık bakanın dudağında, hükümetlerin talepleri doğrultusunda değil. Bu anayasa değişikliği ile gerçekleşmiştir. Uyum yasasını Meclis'e gönderdik. Bu açılımı da memurlarımızla bir masanın etrafında paylaştık, kendi ücretlerini kendileri belirleyecek ' ifadelerini kullandı.
' DEVLET VATANDAŞI ALDATIR MI? '
Sendikal mevzuat konusunda kamuoyunda yanlış bilgilendirmeler olduğunu vurgulayan Çelik, ' Türkiye'de 3 milyon 200 bin sendikalı olmayan işçi bulunduğu doğru değildir. Bazıları, 'Sanal rakamlarla birbirimizi aldatalım' diyor. Devlet aldatır mı? Devletin bakanı yüzde 8,5'e yüzde 60 der mi? Sosyal güvenlik verilerini esas alalım. İş yeri barajını hiç ellemedik, gürültü kopardılar ' dedi.
Çalışanın sağlıklı olmasının üretilen ürünün de sağlıklı olmasına yol açtığını kaydeden Çelik, ' Daha çok verim elde etmek istiyorsak ortamlar daha da iyi olmalı. İşçiler iş yerini ve iş yeri ortamını özlemeli. Bunun aksi olursa mutsuz bir çalışan ve huzursuz bir iş yeri ortaya çıkar. İş kazaları ve meslek hastalıkları gibi kaçınmamız gereken sorunlar ile karşı karşıya kalırız ' diye konuştu.
' DÜNYADA HER YIL KOSOVA KADAR KİŞİ İŞ KAZASINDA HAYATINI KAYBEDİYOR '
Dünyada 3 milyar iş gücü olduğunu söyleyen Çelik, her gün 1 milyon iş kazasının meydana geldiğini ifade ederek, ' Dünyada her yıl 2,3 milyon insan meslek hastalığı ve iş kazaları sonucu hayatını kaybediyor. 10 dakikada 40 kişi hayatını kaybediyor. Dakikada 4 kişi ölüyor. Bu kadar önemli bir sorunla karşı karşıyayız. Bu neyi özetler? Bir yıl içinde Kosova nüfusu kadar kişi iş kazasında hayatını kaybediyor. Kuveyt ve Letonya kadar nüfus hayatını kaybediyor. Bu derece önemli bir mesele. Türkiye'deki durumabakarsak, bu konuda çok parlak bir karneye sahip değiliz. Her gün 172 iş kazası meydana geliyor. Her gün ortalama 4 kişi ölüyor. 6 kişi de sürekli iş göremez hale geliyor. 1990'dan sonra bu konuda düşüş olduğu ortada. Özellikle 2002'den sonra yoğun bir şekilde, yüzde 82 oranında iş yeri artışı oldu. İşçi sayısında yüzde 92 artış olmasına rağmen yüzde 13'lük iş sağlığı güvenliği arttı. 100 bin işçide ölüm oranı 16,8'den 14,5'e geriledi. Ama AB ortalamasına bakarsak bu oran yüzde 2,5. İngiltere'de bu yüzdebirler seviyesinde. Almanya'da yüzde 2 ' dedi.
ÇELİK'TEN İŞ GÜVENLİĞİ YASASI MÜJDESİ
Bu konuda müstakil İş Güvenliği Kanunu'nu hazırladıklarını söyleyen Çelik, ' Bakanlar Kurulu'ndan geçti, Meclis'e gidiyor. Bu yasama yılı içinde bu kanunu çıkaracağız. Ne getiriyor? Bu yasa kuralcı değil, önleyici bir yasa. Olaylar olduktan sonra niçin oldu, niye bu yangın oldu, niye bu meslek hastalığı oldu demek yerine bunu önleyici tedbirleri almak için bu laboratuvarların geliştirilmesi gerek. Bu yasa bütün çalışanları kapsıyor. Memuru, işçiyi ayırmıyor. Türkiye'de 1 milyon 425 bin iş yeri var. Bunun1 milyon 210 bini 1 ila 9 işçi çalıştıran iş yerleri. Toplam iş yerlerimizin oranına bakarsak, oranı yüzde 85.2'dir. 28 bini 50 üzeri işçi çalıştıran iş yerleridir. Geri kalanı ise 10 ile 49 arasında işçi çalıştıran iş yerleridir. Nerede oluyor bu kazalar? Ağırlıklı olarak kazaların yüzde 56'sı 1 ile 49 işçi çalıştıran iş yerlerinde oluyor. 'Vah vah, niye oldu?' demeyeceğiz. Bununla ilgili mevzuat geliyor ' diye konuştu.
Programda söz alan İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürü Kasım Özer ise, rrlarımızla bir masanın etraçalışma hayatında kanserojen etkilerin önlenmesi için çalıştıklarını, bakanlığın vizyonunun artık değiştiğini söyledi. Yıllardır eğitim alan ve eğitime muhtaç olan bakanlığın artık yurt dışında eğitim vermek için uzmanlarını görevlendirdiğine dikkat çeken Özer, ' Uzman değişimi ile yapacağımız çalışmaları, diğer ülkelerle de devam ettirmek istiyoruz. Dünya İş Sağlığı ve Güvenliği Kongresi'nde 145 ülkedenuzmanlar geldi. Bu çalışmamızdan haberdar olan İslam ülkeleri bizim uzmanlarımızdan yararlanmak için talepte bulundu. Laboratuvar kurmamızı talep ettiler. Bunlardan birisi Moritanya. 'Bize yardımcı olun' dediler. 'Bu yardımı Türkiye'den almak istiyoruz' dediler. Bu çok sevindirici bir tabloydu. Ben de personelime ve bakanlığıma güvenerek memnuniyetle kabul ettim. İş sağlığı kültürünü geliştirmek ve iş kazaları ile meslek hastalıklarını azaltmayı hedefliyoruz. Dünyada bu konuda ilk 3 veya 5 arasına girmehedefindeyiz ' diye konuştu.
Programa Bursa Valisi Şahabettin Harput, AK Parti Bursa Milletvekilleri Mustafa Öztürk, Önder Matlı ve Tülin Erkal Kara, Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe ve sanayiciler katıldı.
'yeni İş Güvenliği Kanunu Kazaları Azaltacak'
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, dünyada bir yıl içinde Kosova nüfusu kadar kişinin iş kazalarında öldüğüne dikkat çekerek, "Yeni İş Güvenliği Kanunu geliyor.