Yeni Kale'deki Restorasyon Çalismalarinda Sona Gelindi

Yeni Kale'deki Restorasyon Çalismalarinda Sona Gelindi

Restorasyon çalismalarinda sona gelinen Adiyaman’in Kahta ilçesindeki 2 bin yillik Yeni Kale’nin (Eski Kahta Kalesi) 2 ay içerisinde yeniden turizme açilmasi bekleniyor.

Kocahisar köyü sinirlari içerisinde yer alan Yeni Kale, 2005 yilinda turistlerin güvenligi nedeniyle turizme kapatilarak, restorasyon çalismasina baslanildi. 3 etap halinde yürütülen restorasyon çalismalarinin tamamlanmasiyla 2022 yilinin Agustos ayinda Yeni Kale turizme açildi.

Ancak 6 Subat depremlerinde, kalenin savunma, çarsi ve saray bölümü depremde hasar gördü. Hitit Dönemi’nden günümüze kadar 5 medeniyete ev sahipligi yapan 2 bin yillik kalede depremden hemen sonra Kültür ve Turizm Bakanligi tarafindan 4. etap restorasyon çalismalari baslatildi. 2023 yili Temmuz ayinda baslayan restorasyonda sona gelindi. Kalenin çarsi kisminda yikilan duvarlarin tekrar yapilmasi ve bazi alanda yapilacak derz çalismasinin ardindan 2 ay içerisinde kalenin yeniden turistlerin ziyaretine açilmasi bekleniyor.

Turistlerin Nemrut Dagi, destinasyonunda yer alan Yeni Kale’nin turizme yeniden açilmasiyla turistlerin önemli ziyaret noktalarindan birisi olacak.

Adiyaman Müze Müdür Yardimcisi Mustafa Çelik, 6 Subat Depremleri sonrasinda Kültür ve Turizm Bakanliginin çok hizli bir sekilde refleks göstererek, restorasyona basladigina dikkat çekerek, “Yeni Kale, farkli dönemlerde farkli medeniyetlere ev sahipligi yapmis, Osmanli Dönemine kadar önemini korumus kaledir. Kommagene Döneminde temelleri atilmis ancak günümüze ulasan haliyle Memlüklülere ait bir çok yapi var. Yeni Kale, 2005 yilinda güvenlik sebebiyle turizme kapatilmis ancak daha sonra üç farkli restorasyon çalismasiyla 2022 yilinda tekrar turizme açildi. 6 Subat depremleri kalede ciddi hasara sebep oldu.

Bakanligimizin çok hizli aksiyon göstererek restorasyon çalismalarini hemen baslatti. Yakin zamanda turizm sezonuna yetistirip, tekrar açilmasi planlanmaktadir” dedi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile