'Yeni Madeni 1 Liralar Daha Hafif Ve Kullanimi Kolay'

'Yeni Madeni 1 Liralar Daha Hafif Ve Kullanimi Kolay'

Eskisehir’de 60 yili askin süredir kuyumculuk yapan Nejat Köprülü, yaklasik 2 ay önce piyasaya sürülen yeni madeni 1 liralarin sik ve ergonomik oldugunu ifade ederek, vatandaslarin cebinde daha hafif yer kaplayacagini ve kullanimin kolay olacagini dile getirdi.

Hazine ve Maliye Bakanligi’na bagli Darphane ve Damga Matbaasi Genel Müdürlügü, yaklasik 2 ay önce yeni madeni 1 lira bastirarak piyasaya sürmüstü. Eski agirligi 8,16 gram olan 1 liranin yeni agirligi 1,5 gram azaltilarak 6,63 grama düsürüldü. Eski 1 liralar yavas yavas piyasadan kalkarken, binlerce yeni 1 lira piyasaya girerek kullanilmaya baslandi.

Eskisehir’deki kuyumcular, piyasada kullanilmaya baslanan yeni 1 liralarin tasariminin vatandaslar tarafindan begenildigini ifade ediyor. Kuyumcular Çarsisi’nda 60 yili askin is yapan ve en eski esnaflardan olan Nejat Köprülü, vatandaslarin cebinde eski agirliginin aksine yeni sürüm 1 liralari daha hafif bir sekilde tasiyacaklarini belirtti.

Köprülü, madeni paralarin genisliginin ölçüldügü kumpas aletiyle yaptigi ölçümlerde madeni paranin hammaddesi olan bakir, çinko ve nikel oranlarinin degistirilmesi sonucu yeni 1 liranin daha sik bir görüntüye kavustugunu ifade etti.

Simdiki paralarin degerinin daha önem arz ettigine dikkat çeken Köprülü, “Eski 1 liranin gramaji düsürülmüs, daha sik ve ergonomik hala getirilmis. Eski 1 liralar çok kullanildigi zaman çabuk kararmaya basliyordu. Yeni 1 liralar ise daha gösterisli, piril piril. Bir tanesinin gramini yaklasik 1,5 gram azaltmislar. Yenilerin sesinde bile degisiklik var” seklinde konustu.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile