Yeni Müfredatta Matematik Dersi Için Yapilacak Degisiklikler Belli Oldu

Milli Egitim Bakanligi (MEB) internet sitesi üzerinden yaptigi paylasim ile matematik dersi için müfredatta yapilan degisiklikleri duyurdu.

MEB, matematik derslerinde ’Algoritma-Bilisim’in ön planda tutulacagi müfredat degisikligini internet sitesi üzerinden yapilan yazili açiklama ile duyurdu. MEB kamuoyunun görüsüne sunulan Türkiye Yüzyili Maarif Modeli kapsaminda hazirlanan yeni müfredat taslaginda, matematik ve algoritma-bilisim iliskisi matematik ögrenme ve ögretme süreçlerine hizmet edecek sekilde kurgulandi. Türkiye Yüzyili Maarif Modeli’nde, matematik alan becerileri ilkokul, ortaokul ve lise düzeyini kapsayan ve süreç bilesenleri ile modellenebilen beceriler dikkate alinarak belirlendi. Yeni müfredatta yer verilen 5 matematik alan becerisi, "matematiksel muhakeme", "matematiksel problem çözme", "matematiksel temsil", "veri ile çalisma" ve "veriye dayali karar verme", "matematiksel araç ve teknoloji ile çalisma" olarak planlandi. Matematik dersi ögretim programlari hazirlik sürecinde ilkokul, ortaokul ve lise komisyonlari Türkiye Yüzyili Maarif Modeli’nin bütüncül yapisi geregince birlikte çalisti. Öncelikle "sayilar", "geometri" ve "istatistik ve olasilik" konularinin ilkokuldan liseye kadar iliskisel ve tutarli bir biçimde nasil yerlestirilmesi gerektigine odaklanildi. Sonrasinda komisyonlar yatayda çalisarak düzeyin matematik ögrenme hedeflerine iliskin içerikleri belirledi ve bu içeriklere iliskin tema düzenlerini olusturdu. Bu sayede, örnegin ortaokul matematik dersi ögretim programinda islemsel yönüyle ögrencileri zorlayici içerikler ortaögretime tasindi ve bu sayede ortaokul düzeyinde daha kavramsal iliskilere yer verildi, disiplinler arasi iliskileri destekleyecek içerik ve yaklasimlar daha çok ön planda tutuldu.

Yapilan yazili açiklamada, ilkokul, ortaokul ve lise müfredatina dair degisiklikler, ayrica limit ve türevin kapsamli bir sekilde islenecegi belirtilerek su ifadeler yer aldi:

"Türkiye Yüzyili Maarif Modeli çerçevesinde yeni hazirlanan ilkokul matematik müfredatinda, ögrenme hedefleri tahmin, zihinden islem ve prosedür seklinde devam eden ögrencinin matematiksel muhakeme gücünü ve düsünme becerilerini ögretme-ögrenme uygulamalarini öne çikaran bir asamayla verildi.

Daha önceki programlarda ayri ele alinan 4 islemden, toplama çikarma bir arada toplamsal durumu vermek; çarpma ve bölme bir arada çarpimsal durumu vermek için iliskisel olarak verildi.

Mevcut ögretim programinda sezgisel karsilastirma toplama ve çikarma isleminden sonra verilirken yeni ögretim programinda sezgisel karsilastirma 4 islemden önce verilerek ögrenenlerin 4 islem becerileri ile alakali ögrenme hedefleri arasinda köprü kurmalari saglandi. Ayrica yeni program çocuklardaki sayi hissi ve sayi kavraminin gelisimi dikkate alinarak tasarlandi. Yeni ögretim programinin ögrenme hedefleri, ilkokul ögrencilerinin geometrik düsünce düzeylerinin görsel düzeyde olmasindan dolayi buna göre yapilandirildi. Bu kapsamda gelisimsel süreç dikkate alinarak parça-bütün iliskisi ön plana çikarildi ve ögrencilere farkli nesne modelleri ile nesnelerin geometrisinin kavratilmasi amaçlandi. Ögretme ögrenme süreci daha somut bir yapida ilerletildi ve ögrencilerin algilayabildikleri geometrik cisimlerden yola çikilarak sekillerin anlamlandirilmasi hedeflendi. Veriye dayali arastirma temasinda bilim ve teknolojinin de artmasindan dolayi ilkokul 1. siniftan itibaren istatistiksel arastirma sürecinin tüm adimlari kullanildi. Olasilik konusu da çocuklarin bilissel ve duyussal özellikleri dikkate alinarak basitten karmasiga dogru ilkokul 4. siniftan itibaren verilmeye baslanarak ortaokuldaki olasilik gerektiren içeriklere temel olusturuldu. Programda, içerik çerçevesinde yapilan sadelestirmeler kapsaminda, ilkokul 1. sinifta ögrencilerin birinci sinifta güçlük yasamalari nedeniyle ’kesirler, zaman, sivi ölçme, standart ölçme araçlari ile islem süreçleri, takvim okuma’ konulari 1. siniftan kaldirilarak ikinci siniftan itibaren verilmeye baslandi. Ilkokul 3. sinifta Romen rakamlari ögrenme hedefi olarak verilmedi, zaman ölçme ile ilgili olarak ögretme-ögrenme uygulamalarina yansitildi. Sütun grafigi 5. sinifa aktarildi, alan ölçme tamamen ilkokuldan kaldirildi. 4. siniftaki isin dogru parçasi düzlem konulari 5. sinifa aktarildi. Ilkokul 1. siniflara, sipsak (nokta sayilama) sayma, sekil örüntüleri, kodlama ve algoritma aktiviteleri eklendi. Ilkokul 3. siniflara algoritma eklendi. Ilkokul 4. siniflara, denk kesir ve günlük yasamda karsilasilan olasilik durumlari eklendi. Tema içerikleri ve ögrenme hedefleri ögrencilerin gelisim düzeyi dikkate alinarak, öncüllük-ardillik, ön kosul iliskisi gibi matematik disiplinin gerektirdigi ilkeler göz önünde bulundurularak yapilandirildi.

Ortaokul matematik dersi ögretim programi gelistirilirken, parçalanmis kazanim yapisindan çikilarak bütüncül bir içerik yapisina geçildi, basta matematik alan becerileri olmak üzere bütünlesik beceriler, deger, okuryazarlik, egilim, sosyal-duygusal beceriler odakli bir program anlayisi benimsendi. Program, elestirel düsünme, problem çözme ve karar verebilme üst düzey becerilerinin gelisimini de destekleyecek sekilde tasarlandi. Bu baglamda programda islemsel yönüyle ögrencileri zorlayici içerikler ortaögretime tasindi, disiplinler arasi iliskileri destekleyecek içerik ve yaklasimlar ön planda tutuldu. Örnegin, köklü ifadelerle islemler ortaögretime tasindi fakat köklü ifadeler baglaminda gerçek sayilar kümesinin anlamlandirilmasina ortaokulda önem verildi.

Lisede büyük öneme sahip olan fonksiyon kavramina dogru ve dogrusal oran kavramlarinin bir devami niteliginde 8. siniftan itibaren yer verilmeye baslandi. Matematiksel kavramlar iliskilendirilerek hemen her sinif düzeyinde araç ve teknolojiden yararlanildi; veri biliminin ve veri ile çalisma becerisinin gerçek yasamda, bilim ve teknolojide artan öneminden ötürü, istatistik ve olasilik konularina daha fazla agirlik verildi.

Dijital çagin gereksinimleri dogrultusunda, ögrencilerin algoritmik düsünme becerilerini gelistirmek amaciyla matematiksel içeriklerle iliskili algoritma konusu da programa eklendi.

Ortaögretim Matematik Dersi Ögretim Programi, çagin bilimsel gelismeleri ve beceri temelli program yaklasimi dogrultusunda yeniden sekillendirildi. Ögrenciler için islemsel yükü fazla olan, anlamli ögrenmelere hizmet etmeyen ve programin genel amaçlari dogrultusunda ortaögretim düzeyinde ihtiyaç duyulmayan içerikler gözden geçirildi, bazilari çikarilarak yerine yenileri eklendi. Bu baglamda, matematik ve algoritma-bilisim iliskisi ilk defa bu programda, matematik ögrenme ve ögretme süreçlerine hizmet edecek sekilde kurgulandi. Istatistik konulari ’veri ile çalisma ve veriye dayali karar verme becerisi’ baglaminda yeniden ele alindi ve programdaki yeri önemli oranda artirildi. Sayilar, cebir ve fonksiyonlarla ilgili konular, fonksiyonlar merkeze alinarak yeniden tasarlandi. Disiplinler arasi baglamda fonksiyonlarin degisimleri inceleme ve problem çözme araci olma boyutlari ön planda tutuldu. Soyut, sembolik ve islem odakli bir sekilde ele alinan kümeler ve mantik konulari diger konulara entegre edilerek yeniden yapilandirildi. Kümelerle ilgili islemlerin yani sira mantik baglaçlari ve niceleyicilerin matematiksel dil ve sembolizm içindeki yeri ve öneminin fark edilip etkin sekilde kullanimi ile ögrencilerin matematiksel dogrulama ve ispat yapma becerilerinin asamali sekilde gelisimini saglayacak bir program gelistirildi. Geometride araç ve teknoloji kullanimi öne çikarildi, muhakeme ve problem çözme temelli dinamik bir geometri ögretimi hedeflendi. Mevcut haliyle bir hesaplama aracindan öteye geçmeyen oldukça sinirli ve islem odakli sekilde sunulan integral kavramina yer verilmedi, degisimin matematiginin temel araçlari olarak limit ve türev konulari daha kapsamli sekilde ele alindi. Türevle ilgili yorum ve çikarimlara problem çözme odakli bir yaklasimla yer verildi.

Integral kavraminin programlardaki yeri süregelen revizyon çalismalari ile önemli oranda daraltilmisti ve mevcut haliyle anlamli bir ögrenme gerçeklesmedigi ve diger ortaögretim derslerinde de integral kavraminin kullanilmadigi görüldü.

Yeni Ortaögretim Matematik Programinda nicelikler arasi degisimleri incelemenin temel araçlari olarak limit ve türev kavramlari ön plana çikarildi. Bu kavramlara beceri odakli bir yaklasimla önceki programlardan daha kapsamli sekilde yer verildi.

Lisede, halihazirda oldukça sinirli ve islem odakli sekilde sunulan integral kavramina yer verilmedi, limit ve türev kavramlari daha kapsamli sekilde ele alindi. Yeni programda 4 yil boyunca degisimlerin incelenmesi odakli bir yaklasim ortaya konuldu. Bu yaklasimin üniversitedeki analiz dersleri için saglam bir temel olusturacagi ve sonraki egitim ve kariyer yasantilarinda ihtiyaci olacak ögrencilerin integrali de tam anlamiyla ögrenebilecekleri öngörüldü.

"
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile