Yeni Nesil Kültür Mirasımıza Sahip Çıkacak

Yeni Nesil Kültür Mirasımıza Sahip Çıkacak

Gaziantep’in kültürel mirasının korunması ve geleneksel değerlerinin unutulmaması için ilköğretim ve lise düzeyindeki öğrencilere ders veren Çevre ve Kültür Değerlerini Koruma, Tanıtma (ÇEKÜL) Vakfı, kentin geleceğine ve geçmişine sahip çıkıyor.


5-6 Kasım 2013 tarihlerinde “Kültür, Kültürel Miras, Koruma” ve “Kent Dokusu ve Mimari Özellikler” konuları ile başlayan program, 12-13 Kasım 2013 tarihlerindeki “Müze, Tarihi ve Arkeolojik Özellikler, Coğrafya ve Doğal Yaşam ile Geleneksel yaşam Kültürü” başlıklı teorik eğitimlerin ardından tamamlanmış oldu.

Eğitimler kapsamında, kentin tarihi dokusunun ve kültürel mirasının korunması, geleneksel yaşam biçimleri, eski Antep evlerinin yaşatılması ve buradaki yaşam biçimleri, eski piknik biçimi, eski çarşı ve hanların misyonları, Gaziantep’te müzecilik, gibi birçok konuda öğrencilere bilgiler verildi.

ÇEKÜL Vakfı’nın 1990 yılından bu yana ülkenin her bölgesinde kültürel mirası korumak ve gelecek kuşaklara aktarmak için çeşitli faaliyetlerde bulunduklarını anlatan ÇEKÜL Vakfı Bölge Koordinatörü Zafer Okuducu, Gaziantep’te 2013-2014 yılı eğitim programlarının 3.sü olan ve 125 ilköğretim ve lise öğrencisi ile 90 Üniversite öğrencilerinin çeşitli bölümlerinden gelen katılımcılar ile bu sayının 2014 yılı içerisinde 500 ulaşacağını söyledi.

Okuducu, “2013-2014 Eğitim-Öğretim yılında Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, Şahinbey Belediyesi, Şehitkamil Belediyesi, ÇEKÜL Vakfı-Metin Sözen Eğitim ve Kültür Merkezi, üniversiteler, gönüllü öğretmenler ve öğrencilerle bu programı uygulamaya başladık” dedi.

Bu çalışmaların önemli bir kısmını eğitim çalışmalarının oluşturduğunu işaret eden Okuducu, “2012 yılı ikinci yarıyılında ÇEKÜL-KUDEB, Gaziantep Üniversitesi Mimarlık Bölümü, Zirve Üniversitesi Mimarlık Bölümü, gönüllü öğretmenler ve Şehitkâmil Belediyesi ile birlikte Kültür-Kültürel Miras ve Koruma konularında eğitim verilerek kenti tanıtma gezileri düzenlendik. Bu tanıtımlarda 240 ilköğretim öğrencisi ve 50 üniversite öğrencisi yaşadıkları kenti tanıma imkânı buldular” diye konuştu.

Eğitim derslerinin Mayıs ayı itibariyle biteceğini ve öğrencilerin derste elde ettikleri bilgiler doğrultusunda fotoğraflar ve yazılarla birer rapor haline dönüştüreceklerini de aktaran Zafer Okuducu, bu raporlar neticesinde öğrencilerin bilgilenme derecelerini tespit edebileceklerini kaydetti.

MÜZELER GEÇMİŞLE GELECEK ARASINDA BİR KÖPRÜDÜR
Gaziantep’te Müzecilik ve Müzeler konusunda bilgiler veren Özel Koleksiyoner ve Bakır Eserler Koleksiyonu sahibi Gazeteci Ali Atalar da, müzelerin, toplumların yaşam biçimleri, kültürel değerleri ve yaşanan günün koşulları ile ilgili çok çeşitli bilgiler veren unsurlar olduğunu söyledi.

Atalar, “Müzeler, geçmişle gelecek arasında kurulmuş birer köprüdür aslında. Her eser ait olduğu toplumun yaşamı hakkında birçok ipucu verir bizlere. Bir toplumun geleceği yorumlayabilmesi için öncelikle geçmişini bilmesi gerekir. Bu anlamda müzecilik toplumsal birer okuldur” şeklinde konuştu.

Koleksiyonerlik de müzik, resim gibi bir sanat dalıdır ve aynı zamanda hobidir diyen Gazeteci Ali Atalar, “Çocuklarımıza bu hobiyi aşılayabilirsek tarih bilinci oluşturmuş oluruz” dedi.

Kültür Elçilerine, Büyükşehir Belediyesi İmar ve Şehircilik Daire Başkanlığı Arkeologlarından Ahmet Ertürk tarafından ‘Arkeoloji Nedir?, Arkeologlar Nasıl Çalışır’ başlıklı eğitimi de verildi.

Daha önce yapılmış kazı çalışmalarından sahnelerin yer aldığı bir sunu eşliğinde Arkeolojinin önemini anlatan Ertürk, Geçmişe ait bulguların ait oldukları toplumların yaşam biçimlerinden, kültürüne ve sanatından alışkanlıklarına kadar bilgiler verdiğini, bu çalışmaların asıl öneminin bugünümüze ışık tutan ipuçları olduğunu söyledi.

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Bahriye Üçok Toplantı Salonu’nda, Büyükşehir Belediyesi, Şahinbey ve Şehitkamil Belediyeleri, ÇEKÜL Vakfı-Metin Sözen Eğitim ve Kültür Merkezi, Gaziantep, Zirve ve Hasan Kalyoncu Üniversitelerinin işbirliğinde gerçekleşti.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile