Dr. Şükrü Kızılot, 2012`de yürürlüğe girecek olan Yeni Türk Ticaret Kanunu`nun şirketleri mağdur edecek hükümler içerdiğini belirterek, "Yasayı hazırlayanlar ticari hayatın gerçeklerinden uzak. Kanun bu şekilde yürürlüğe girerse hapse girmeyen şirket yöneticisi kalmaz. Bir an önce kanun gözden geçirilmelidir" dedi.
Çelik Palas Otel`de Bursalı sanayicilere 1 Temmuz 2012 tarihinde yürürlüğe girecek olan Türk Ticaret Kanunu hakkında uyarılarda bulunan Kızılot, yeni kanunun sanayicileri olumsuz yönde etkileyeceğini söyledi. Maliye ve Vergi Kanunu`nda Türkiye`nin önemli akademisyenlerinden olan Prof. Dr. Kızılot, Yeni Türk Ticaret Kanunu`nun şirketleri zor durumda bırakacağını söyledi. Kanun sebebiyle şirketlerin on binlerce lira para cezasına çarptırılacağını ve yöneticilerin hapse girebileceğini kaydeden Kızılot,"Basit olayların dahi cezaları var. Bunlar bilinmiyor. Yeni kanun bu şekilde yürürlüğe giremez. Yürürlüğe girerse hapse girmeyen şirket yöneticisi kalmaz" diye konuştu.
Kanunun şirketlerin `sır` niteliğindeki bazı bilgilerin duyurulmasına da sebep olabileceğini söyleyen Kızılot, "Şirket yöneticileri, çalışanların ne kadar ücret aldığının bilinmesini arzu etmeyebilir. Bazı şirketlerde çalışanlar birbirlerinin ücretlerini bilmez. Yöneticilerin bankalarda ne kadar parası olduğu, ne kadar borcu bulunduğu, hangi işten ne kadar kazandığı gibi ayrıntıların ilgili ya da ilgisiz herkese açıklanması ciddi sorunlara sebep olur" şeklinde konuştu.
"YASAYI HAZIRLAYANLAR TİCARİ HAYATIN GERÇEKLERİNDEN UZAK" Kanunu hazırlayanların Türk vergi sistemine 1982 yılında giren `hayat standardı` esasının 10 yıl önce kaldırıldığını bilmediğini vurgulayan Kızılot, "Yeni kanun hazırlanırken bu işin başındaki kişi, `400 bin tane hayat standardı şirket var. Biz onları ortadan kaldırmak için çalışıyoruz` dedi. Hayat standardı 10 yıl önce bir kanun ile yürürlükten kalktı. Bu kanunu hazırlayanlar 10 yıl önce yürürlükten kalkan kanundan haberleri yok. Yasayı hazırlayanlar ticari hayatın gerçeklerinden uzak" ifadelerinikullandı.
"ŞİRKETLERİ YOK EDECEK CEZALAR VAR" Yeni Türk Ticaret Kanunu`nun çok ağır cezaları da beraberinde getirdiğini söyleyen Kızılot, sözlerini şu şekilde sürdürdü: "Şirketten borç alan ceza görecek. Ne kadar? 300 günden başlayacak hapis cezası belirtiliyor. Ama sonu yok. Bin gün mü 2 bin gün mü? Şirkette borç almak ne kadar olacak? Hepsinin yaptırımı aynı. Para cezası deniliyor. En az 300 gün ise 30 bin TL ceza demek. Bin gün ise 100 bin demek. Özellikle KOBİ`ler bunları ödemekte zorlanacak. Bu para ödenmezse ceza hapse çevriliyor. Suçu ne? Şirketten para çekmiş. Kendi şirketi, kendi parası. Çektiyse ona faiz işletiliyor ve o da KDV`sini ödüyor. Niye hapse girsin?Bir yıl içinde birden fazla çekerse bu daha da artacak. O zaman kimse ticaret ile uğraşmaz. Ticaret kanunu, `Para çekme ve borç alma olayı yasak` dedikten sonra hapsi bulabilen cezaları uygulayabilmek için asgari bir taban belirtmeli. Bunu belirtmezseniz, yarın birisi 50 TL`ye da bunu uygulayabilir. Aynı şekilde cezaya tavan belirlemek lazım. 300 günden başlayan hapis cezalarından bahsediliyor. Cezalandırmalarda amaç ıslah etmektir, yok etmek değil. Burada şirketleri yok edecek cezalar var. İlgililer bununfarkında değil. Bu yasanın acilen gözden geçirilmesi gerek."
'yeni Ticaret Kanunu Şirket Yöneticilerini Hapse Götürür'
Gazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Maliye Bölümü Öğretim Üyesi Prof.