Blim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün'le Toyota Türkiye'nin Sakarya'nın Arifiye ilçesindeki fabrikasında düzenlenen "Yeni Toyota Corolla'nın hattan çıkış töreni"ne katılan Çağlayan, burada yaptığı konuşmada, Toyota'yı, hem dünya otomotiv sektöründe gösterdiği başarı hem de 1990'lı yıllarda, 23 yıl önce Türkiye'yi 'yatırım yapılabilir' bir ülke olarak görmesinden dolayı tebrik etti.
"Toyota, boş yere Toyota olmamış" diyen Çağlayan, Toyota'nın, Türkiye'de bugüne kadarki 1,4 milyar lirayı geçen yatırımı ve yenilenmiş olan modelle yaptığı ilave 150 milyon avroluk yatırımı dünyaya haber verdiğini anlattı.
Toyota'nın dünya otomotiv sektöründe önemli bir öncü olduğunu vurgulayan Çağlayan, "Eğer otomotiv üreten firmalar birer ülke olsaydı, Toyota, dünyada en fazla otomobil üreten 3'üncü ülke olurdu. 9,9 milyon adetten bahsediyoruz. Dünyada 84 milyon araç üretiminin olduğu bir ortamda Toyota'nın dünyada en fazla araç üreten 3'üncü firma olması, gerçekten Toyota'nın ne kadar isabetli, doğru karar aldığının göstergesidir" şeklinde konuştu.
Bakan Çağlayan, Toyota'nın yatırımlar açısından Türkiye'yi yeterince tanımadığı kanaatini taşıdığını anlatarak, şunları kaydetti:
"Dünya ekonomisini bilhassa Avrupa'yı, giderek iş gücü maliyetlerinin yükseldiği, çalışma saatlerinin son derece kısıtlı olduğu ülkelerle Türkiye'yi mukayese ettiğiniz zaman, Toyota firmasının Türkiye'ye karşı biraz cimrilik içinde olduğunu ifade etmek isterim. Türkiye, bilhassa uluslalararası rekabet açısından otomotiv sektöründe dolarlar, sentler mertebesinde bir rekabetin yapıldığı ortamda, Türkiye'yi daha iyi keşfetmeli. Eğer sektöründe çok daha karlı, başarılı yere gelmek istiyorsa... Toyota, dünya otomotiv sektöründe önemli bir marka."
Toyota Türkiye'nin, hacim olarak yüzde 80'nin üzerinde, değer bazında yüzde 52 yerlilik oranına sahip olduğunu öğrendiğini belirten Çağlayan, "Aslında Türkiye ortalamasının biraz altında çünkü Türkiye ortalaması yüzde 56. 2008 yılında bilhassa en önemli olan bu sektörü desteklemek için çıkarılmış Ar-Ge Yasası'na rağmen Toyota'nın bugün birçok yatırımını, üretimini başka ülkelerde yaptığını görünce burada şaşkınlığımı gizleyemiyorum. Duygusal konuşan biri değilim, eski sanayiciyim. Yatırımın, üretimin, istihdamın, ihracatın, işgücü maliyetlerinin ne olduğunu 27 yıl boyunca bizzat yaşamış biri olarak söylüyorum" dedi.
-"Dünyanın en iddialı teşvik sistemini ilan ettik"
Çağlayan, Polonya'da yapılan yatırımlarla üretimin, Türkiye'de çok daha ucuza mal edilme imkanı olduğuna dikkati çekerek, şöyle devam etti:
"Sizden ricam, bakanlığımız sizin emrinizde. Gelin, Ekonomi Bakanlığı olarak bütün verilerimizi ortaya koyalım. Polonya ile Türkiye mukayesesini ne olur yaptırın. Göreceksiniz ki Türkiye'de yatırım yapmamakla her gün uluslararası rekabet gücünde olmanız gereken yere gelmekte zorlanıyorsunuz. 20 Haziran 2012'de Sayın Başbakanımızın büyük destekleriyle ekonomiyle ilgili bakanlarımızın her birinin desteğiyle cumhuriyet tarihinin ve dünyanın en iddialı teşvik sistemini ilan ettik."
Otomotiv sektörüne verdikleri teşvik sistemiyle yetinmeyerek bir revizyon daha yaptıklarına vurgu yapan Çağlayan, Türkiye'de otomotiv sektöründe yapılan üretimin mümkün olduğunca yerlileştirilmesi konusunda dünyanın en iddialı teşviklerinden birini verdiklerini söyledi.
Çağlayan, Türkiye ile Avrupa ülkelerindeki haftalık çalışma saatlerine de işaret ederek, konuşmasını şöyle sürdürdü:
"Avrupa ülkelerinde bugün haftalık çalışma saatleri 45 saat. Bugün Avrupa'nın ortalama çalışma saati 37 saattir. Fransa'nın haftalık çalışma saati 35 saattir. Türkiye'ye yatırım yapmış olan tüm uluslararası yatırımcılar dünyadaki iş gücü maliyetleri açısından en ucuz iş gücü maliyetlerini ve en rekabetçi avantajları hele hele sıfır hatayla en verimli üretimi Türkiye'de yapıyor. Bu, sadece Corolla için değil, uluslararası birçok firmanın Türkye'de yapmış olduğu yatırımlarda da Türkiye'deki fabrikalarında bunu çok net gördüğümüzü buradan ifade etmek istiyorum. Sıfır hataya üretim yapmak olsa olsa Türkiye'de olurdu çünkü Türk mühendisinin, işçisinin, yan sanayisinin bu konudaki kabiliyetini bildiğim için söylüyorum."
Türk otomotiv sektörünün her geçen gün daha da büyüyerek geliştiğini anlatan Çağlayan, "Otomotiv sektörü, sadece ihracatımızın lokomotifi değil, ihracatımızda yüzde 13,3'lük paya sahip olan bir sektör olmanın ötesinde, tüm dünyada önemli bir krizin yaşandığı ortamda, Avrupa'daki ithalatın yüzde 5,5, Amerika'daki ithalatın yüzde 1,7, Çin'deki ithalatın yüzde 8,8 azaldığı bir ortamda otomotiv sektörü olarak destanlar yazıyorsunuz. Sizleri tebrik ediyoruz" ifadesini kullandı.
Bakan Çağlayan, haziran ayı ihracat rakamlarının açıklandığına vurgu yaparak, ihracatçı birlikliklerinin yaptığı açıklamaya göre otomotiv sektörünün yine ihracatta şampiyonluğu elden bırakmadığını belirtti.
-"Türk otomotiv sektörü, krize meydan okuyor"
Sektörün, haziran ayında, geçen yılın aynı ayına göre ihracatını yüzde 12,5 artırarak, 1 milyar 805 milyon dolar ihracat yaptığına dikkati çeken Çağlayan, şunları kaydetti:
"Hayırlı olsun, sizleri bir kez daha tebrik ediyorum. Bilhassa sektörün ocak-haziran döneminde yapmış olduğu ihracat da 11,2 milyar dolar oldu. Geçen yılın aynı dönemine göre yaklaşık yüzde 11,9'luk artış var. Türkiye ihracat artışının 3-4 kat üzerindeki artıştan bahsediyoruz. Türk otomotiv sektörü, bilhassa uluslarası rekabette başarısına başarı katıyor ve adeta krize meydan okuyor. Otomotiv sektörünün ihracat rakamlarında bunu görüyoruz."
"yeni Toyota Corolla'nın Hattan Çıkış Töreni"
SAKARYA - Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, "Otomotiv sektörü yine ihracatımızda şampiyonluğu elden bırakmadı. Haziranda, geçen yılın aynı ayına göre ihracatını yüzde 12,5 artırarak, 1 milyar 805 milyon dolar ihracat yaptı" dedi.