Yeni Türk Ticaret Kanunu'na Yönelik Eleştiriler

``Kamuoyunda gündeme getirilen eleştirilerde sağlambir taraf göremedik``-``Bordrolu çalışan yüzde 15`den 35`e kadar vergisini veriyor,ama koca şirket sahibi bir kuruş vergi vermeden şirketin parasınıkullanıyor.

  Aslında en çok rahatsızlık veren kısım bu``İZMİR - 30 . 01 . 2012 - Tolga Albay - Deloitte Türkiye Yönetici Ortağı Hüseyin Gürer , yeni Türk Ticaret Kanunu`na yönelik kamuoyunda gündeme getirilen eleştirilerde sağlam bir taraf göremediklerini ve eleştirilerin özünde , vergisel nedenlerin yattığını öne sürerek , bu nedenle yeni yasaya en fazla Maliye Bakanlığı`nın sahip çıkması gerektiğini söyledi .

AA muhabirine açıklamalarda bulunan Gürer , yeni Türk Ticaret Kanunu`nun reform niteliğinde bir düzenleme olduğunu , yabancı fonların bu kanunu ``ayakta alkışladığını`` dile getirdi .

Mevcut sistemde halka açık olmayan ya da denetime tabi olmayan şirketlerin , birer kapalı kutu olduğunu , bu durumun ortakları , çalışanları , iş yapılan çevreyi ve devleti olumsuz etkilediğini belirten Gürer , yeni yasayla şirketlere ait tabloların , internet sitesinde yayınlanması zorunluluğu getirilmesi sayesinde Türkiye`ye büyük bir fon girişinin sağlanacağını savundu .

Gürer , çok sayıda fon ve şirketin Türk şirketlerine yatırım yapmak için bu düzenlemeyi beklediğini belirterek , bu yasayla Türk şirketlerinin dünya ile aynı dili konuşmaya başlayacağını , 2014 Haziran ayında raporların internet sitelerinde yayınlanmaya başlamasıyla bu değişimin somut şekilde gözleneceğini söyledi .

-``Kayıt dışı ekonomi azalacak``-Yasanın yürürlüğe girmesiyle mevcut yapıda yüzde 40 ile 55 arası olarak tahmin edilen kayıt dışı ekonominin , 10 yıl içinde yüzde 10 seviyesine inmesinin beklendiğine de işaret eden Gürer , dürüst rekabet ortamı sayesinde Türkiye`nin daha kolay iş yapılır hale geleceğini belirtti .

Gürer , internet sitesinde şirket bilgilerinin paylaşılmasının , ``ticari sırların açıklanacağı`` anlamına gelmediğini , mevcut halka açık şirketler kamuoyuna hangi bilgileri açıklıyorsa , tüm şirketlerin de aynısını yapacağını ifade ederek , bunun gelecekte kanuni bir zorunluluğun ötesinde , iş yapmak için aranan bir şart haline geleceğini kaydetti .

-``Sermaye koruma altına girecek``-Yeni kanuna yönelik eleştiriler arasında en fazla , ``patronların şirket kasasından elini çekeceği`` konusunun dile getirildiğine işaret eden Gürer , şirket sahiplerinin kendilerine , ``sinemaya gideceğiz kasadan para alamayacak mıyız`` diye sorduklarını , bu soruya yanıtlarının , ``Hayır alamayacaksınız`` şeklinde olduğunu dile getirdi .

Gürer , kanunun özünde sermayenin korunması olduğuna işaret ederek , ``Bir taraftan ortaya sermaye koyar , öbür taraftan da bunun bir bölümünü cebinize atıp araba alırsanız , bu şirket nasıl ticaret yapacak . Yeni kanun , `sermayeyi koy , koruma altına al , şirket iş yapsın , kar elde etsin , karı avans olarak çekebilirsin` diyor .

Kamuoyunda gündeme getirilen eleştirilerde sağlam bir taraf göremedik . Bu konuda kesinlikle geri adım olmayacaktır . Çünkü kanunun özü bu . Sermayenin korunmasını sağlıyor . Şu andaki sistem , karanlık bir sistem . Aslında bu kanuna bir yurttaşlık görevi olarak sahip çıkılması lazım . ``-``Kanuna en çok Maliye sahip çıkmalı``-Türk şirketlerinin büyük bölümünde sermayenin korunmaması nedeniyle ortaklar arasında sorunlar bulunduğunu , yeni kanunla bu ihtilafların ortadan kalkacağını , yasanın çalışanların da avantajına olduğunu belirten Gürer , kanuna yönelik eleştirilerin kökeninde ise vergisel durumların söz konusu olduğunu ileri sürdü .

Gürer , yeni kanunla vergi kaybının önemli oranda önleneceğini de savunarak , şunları kaydetti : ``Patron kasadan parayı çekiyor , ama vergisini ödemiyor . Bakıyorsunuz şirket üç yıl boyunca kar dağıtımı yapmamış , ama ortaklar cari hesabı şişmiş . Vatandaş vergisini veriyor , bordrolu çalışan yüzde 15`den 35`e kadar vergisini veriyor . Ama koca şirket sahibi , bir kuruş vergi vermeden o parayı kullanıyor . Aslında en çok rahatsızlık veren kısım bu . Buna en çok Maliye Bakanlığı`nın sahip çıkması gerek , çünkü vergi gelirleri hemen artacak .

Örneğin üç kardeşin ortak olduğu bir şirket , her biri 30 bin liralık kredi kartı kullanıyor . Çocuğun dershanesi , evin geçimi , eşinin ihtiyaçları vesaire , hepsi şirketten ödeniyor . Ondan sonra herkesin cari hesabına konuyor . Şirket mal satıyor , alacaklar masraflara gidiyor . Kar mı ediyor , zarar mı ediyor belli değil .

Bir bordrolu çalışan ihtiyacı varsa kredi alıyor , faizini , BSMV`sini ödüyor . Ama o ( patron ) gidiyor , kendisinin bile olduğunu söyleyemeyeceğimiz paranın , ne faizini ne BSMV`sini ödüyor , parayı kendi parasıymış gibi kullanıyor . Bu nedenle her kurulan 100 şirketten ilk 5 yıl içinde 80`i batıyor . 20 yılda ise ancak yüzde 3`ü ayakta kalıyor . ``Hükümetin kanuna bakış açısını çok sağlam gördüğünü ve özellikle ``sermayenin korunması`` noktasında bir geri adım atılacağına ihtimal vermediğini dile getiren Gürer , yasaya yönelik en önemli eleştiriler arasında yer alan hapis cezalarına ise bir süre erteleme getirilebileceğini , ancak geçiş sürecinin ardından mutlaka uygulamaya konulması gerektiğini sözlerine ekledi .

( TLA-UFK-NİF )
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile