Tümsek, yaptığı yazılı açıklamada, 30 Mart tarihinde gerçekleştirilen mahalli idareler seçimlerinin ardından muhtarların bazı bildirimleri yapma zorunluluklarının bulunduğunu anlattı.
Yeni seçilen muhtarların 15, görevi bitenlerin ise 10 gü içinde SGK'ya bildirme yükümlülüğü bulunduğunu ifade eden Tümsek, açıklamasında şunları kaydetti:
"Bilindiği üzere, 5510 sayılı kanunun 4. maddesi kapsamında sigortalı olmayan ve mülga 506, 1479, 2925, 2926 ve 5434 sayılı kanunlar kapsamında herhangi bir gelir veya aylık almayan köy ve mahalle muhtarları, 5510 sayılı kanunun 4/1-(b) bendi kapsamında sigortalı sayılmış olup, sigortalılıkları seçildikleri tarihten itibaren başlatılır. Bu yüzden 5510 sayılı kanun gereği il veya ilçe mülki amirliklerinin muhtar seçilen kişilerin mazbatalarını ilgili seçim kurulundan aldıkları tarihten itibaren 15 gün içinde, muhtarlık görevinin bittiği tarihten itibaren ise en geç 10 içinde, kuruma bildirim yükümlülükleri bulunmakta ve anılan sürelerde yapılmaması halinde, 5510 sayılı kanunun 102. maddesi gereğince idari para cezası uygulanmaktadır. Kanunda öngörülen süre içinde yapılmaması halinde mazbatasını alan muhtar il veya ilçe il ve ilçe mülki amirliklerine 15 gün içerisinde başvurmadığı takdirde bin 71 lira, görevi biten muhtar ise 10 gün içinde il veya ilçe il ve ilçe mülki amirliklerine başvurmadığı takdirde 107 lira idari para cezası uygulanmaktadır."
Yeni ve Eski Muhtarların 'Bildirim' Zorunluluğu
Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) İl Müdürü Basri Tümsek, köy ve mahalle muhtarı seçilen kişilerin mazbatalarını aldıktan itibaren 15 gün içinde kurumlarına bildirim yapma zorunlulukları bulunduğunu belirtti.