Alkan, Yargıtaydan çıkışında gazetecilerin düzenlemeye ilişkin sorularını yanıtladı.
Düzenlemeye ilişkin görüşlerinin alınmadığına yönelik eleştirileri hatırlatılarak değerlendirmesi sorulması üzerine Alkan, şunları söyledi:
"Bu düzenleme TBMM'ye geldikten sonra ve gelmeden önce, kurumumuzun kurumsal düşüncesi alınmadı. Oysa kurumumuzun düşüncesi alınsaydı, bizim de istişari mahiyette söyleyeceklerimiz olacaktı. Buna müracaat edilmedi. Bunun üzerine Yargıtay Başkanı olarak, Yargıtay Başkanlar Kurulunu topladım, arkadaşlarımın bu konudaki düşüncesini aldım. Yargıtay Başkanlar Kurulu, 'Madem ki bizim düşüncemiz sorulmadı, öyleyse biz de düşünce bildirmeyelim' diye bir karar aldı. Bunu biz ilgililere ilettik. Ancak geldiğimiz bu nokta itibarıyla benim kişisel olarak bazı açıklamalar yapmam gerekti ve bunu da bu yazılı basın açıklamasıyla paylaştım."
- "Bu açıkça yargıya bir müdahaledir diye düşünüyorum"-
Açıklamada "Değişiklikle yargıya müdahale edildiğine" yönelik görüşünü paylaştığı belirtilerek, "Hangi açılardan müdahale edildiğini düşünüyorsunuz" denilmesi üzerine, Alkan, 4 ay önce Yargıtayın iç işleyişiyle ilgili yasal düzenlemenin yapıldığını söyledi.
Yargıtay Başkanı Alkan, şunları kaydetti:
"Örneğin genel sekreterin özelliklerinin neler olası gerektiği belirtildi. Bu Yargıtayın iç işleyişiyle ilgili bir düzenlemedir. Buna hiçbir kurumun müdahale etmemesi gerekir. Örneğin bir bakanın istediği müsteşarla çalışması arzu edilen bir durumdur. Benim de aynı şekilde istediğim bir arkadaşımla yardımcı olarak çalışmam en doğal hakkımdır. Ancak yapılan yasal düzenlemeyle buna müdahale edildi. Bu bir yerde yargıya, özellikle Yargıtayın iç işleyişine müdahaledir. Yine Yargıtay Yasası gereğince, Yargıtaydaki dairelerin nasıl oluşacağı yetkili organlarca belirlenir. Oysa yapılan düzenlemeyle bunun nasıl dizayn edilmesi gerektiğine de yön verici şekilde düzenlemeler yapılmaktadır ki bu açıkça yargıya bir müdahaledir diye düşünüyorum."
-"O da artık bir muamma"-
Adli yıl açılış törenlerinin yapılmamasına yönelik düzenlemeye yönelik görüşü sorulan Alkan, bu törenlerde yargının sorunlarının devlet yöneticilerinin yüzüne karşı en üst düzeyde dile getirildiğini belirtti.
Alkan, şöyle devam etti:
"Adli yılın açılış törenleri kaldırılmak suretiyle biz bu kurumsal düşünceleri, yargının sorunlarını muhataplarımıza doğrudan iletmek imkanından mahrum kalıyoruz. Bundan sonraki adli yıl açılış törenleri yapılır mı, yapılmaz mı o da artık bir muamma. Yasal düzenleme çıksın ona göre Yargıtay da tavrını belirleyecektir."
'Yeni Yargı Paketi'
Yargıtay Başkanı Ali Alkan, TBMM Genel Kurulunda görüşülmeye başlanacak olan ve kamuoyunda "yeni yargı paketi" olarak bilinen "Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi" ile ilgili, "Yasal düzenleme çıksın ona göre Yargıtay da tavrını belirleyecektir" dedi.