Yeni Zelanda'da Nadir Görülen Balina Karaya Vurdu

Yeni Zelanda'da Nadir Görülen Balina Karaya Vurdu

Yeni Zelanda’da nadir görülen ve yalnizca 6 örnegine rastlanan gagali balina karaya vurdu.

Dünya’da nadir rastlanan "kürek disli gagali balina" Yeni Zelanda’da görüldü.

Dogal Kaynaklari Koruma Dairesi (DOC), 5 metre uzunlugundaki balinanin 4 Temmuz’da Otago bölgesinde karaya vurdugunu açikladi.

Uzmanlar tarafindan kürek disli balina oldugu tahmin edilen deniz canlisinin türünün dogrulanmasi halinde çok önemli bir bilimsel veri olarak kayitlara geçecegi belirtildi.

Çok az sayida örnegi bulundugu ve bugüne kadar canli olarak gözlemlenemedigi için balina türü hakkinda çok az sey biliniyor. DOC Coastal Otago Operasyon Müdürü Gabe Davies yaptigi açiklamada, “Kürek disli balinalar, modern zamanlarin en az bilinen büyük memeli türlerinden biridir. 1800’lerden bu yana dünya çapinda yalnizca 6 örnek belgelendi. Bunlardan biri hariç tümü Yeni Zelanda’da görüldü.

Bilimsel açindan bakildiginda bu çok önemli” dedi.

Balinanin nadir görülmesi nedeniyle uluslararasi bir öneme sahip oldugunu belirten Gabe, örnekler üzerindeki çalisma planinin hazirlanmasinin zaman alacagini ifade etti.

Karaya vuran balina uzmanlar esliginde is makinesi ile sahilden alinarak, sonraki adimlara karar verilinceye kadar korunmak üzere soguk hava deposuna tasindi. DOC tarafindan yapilan açiklamaya göre balinadan alinan örnekler, Auckland Üniversitesi’ne gönderildi. Balinanin türünü dogrulamak için yapilacak DNA incelemesinin birkaç hafta veya ay sürebilecegi kaydedildi.

Kürek disli balina türü ilk olarak 1874’te kesfedilmis, Yeni Zelanda’ya bagli Chatham Adalari’nda balinaya ait bir alt çene ve iki dis bulunmustu.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile