Yeniceşıhlar Köylüleri Maden Ocağı İçin Ayaklandı
Bolu’nun Mudurnu ilçesi Yeniceşıhlar Köyü’nde kalker ocağı için inşaat çalışmaları başlayınca, yetiştirdikleri tarım ürünlerinin ve hayvanların otladığı meraların yok olacağını düşünen köylüler firmaya dava açtı.
Mudurnu Kent Konseyi Başkanı Mehmet Cantürk’ün verdiği bilgilere göre, yatırım sahibi Bolu merkezli Köroğlu Beton, maden ocağı için işletme ruhsatını aldı. Ruhsatın alınmasından sonra yol açma çalışmaları başladı.
Köylerinde maden ocağı istemeyen vatandaşlar ayaklandı. Bolu Tema Gönüllüsü Ayşegül Özer, Yeniceşıhlar Köyü Muhtarı Mehmet Efe, Mudurnu Kent Konseyi Başkanı Mehmet Cantürk ve beraberindeki heyet, taş ocağı için çalışma yapılan arazide incelemelerde bulundular. Yaklaşık 300 kişinin yaşadığı Yeniceşıhlar Köyü’nün eski muhtarı Servet Yılmaz, maden ocağını neden istemediklerini açıklayarak, “Köyün suyu kesilecek, ormanı kalmayacak. Hayvanların otlak yerleri yok olacak. Su kesilirse susuz kalırız. Orman kesilirse sel olur. Burada ölüm kalım mücadelesi olacak. Köyü terk etmelerini istiyoruz. Mecburen terk edecekler. Biz buradan çıkmayız” diye konuştu.
Köylerine yakın bir alanda maden ocağı kurulmasına tepki gösteren köylüler, işletme ruhsatının iptal edilmesi için dava açtı. Mudurnu Kent Konseyi Başkanı Mehmet Cantürk, inşaat faaliyetlerinin başlaması ile birlikte ‘yürütmeyi durdurma’ davası da açıldığını ifade ederek, kalker ocağı hakkında şu bilgileri verdi;
“Şu anda ağaç kesimleri başlamadı ancak ağaç da kesecekler. Burada köylülerin yaşamı tehlikededir. Bunu ne yapıp edip durdurmamız gerekiyor. Sakarya İdare Mahkemesi’ne ruhsat iptali için başvurduk. İnşaat başlamamıştı. Seçimler oldu ve inşaat başladı.
İnşaat başladıktan sonra da yürütmeyi durdurma davası açtık. Köylünün hayvanını otlattığı bir alanda madencilik yapılmak isteniyor. Endemik bitkiler var. Ormanlık alan çok önemli. Burada anıt ağaçlar var. 350 yıllık dut ağaçları var. Üzerlerinde etiketleri var. Vatandaşın fındık bahçeleri ve ceviz ağaçları var. Geçtiğimiz gün bir ceviz ağacını yola geldiği için kestiler. İş makineleri köyün yolunu kullanıyor. Ağır tonajlı kamyonlar her yeri tozu dumana katacak.”
Köyün su kaynağının da tehlikede olduğunu belirten Cantürk, “Herhangi bir patlatma yapıldığında köyün suyu yok olacak. Tesisin kurulacağı yerde marul tarlaları var. Bunlar da tehlikeye girecek. Burası, İstanbul’un marul deposu. Havuç da yetiştiriliyor. Ormanlık arazi içinde 98.13 hektarlık bir alan için kiralama yapıldı. Biz firma sahipleri ile de görüştük. Onlar, ‘biz belgelerimizi aldık, çalışırız’ diyorlar. ÇED’den muaf olmak için, önce üç dönümde madencilik faaliyeti için ruhsat almışlar. Ancak daha sonra bölge için izin alacaklar” şeklinde konuştu.
Köyünün ekolojisinin ve doğal kaynaklarının bozulmasını istemediğini anlatan Mehmet Cantürk, bölgedeki tüm canlıların bu ocaktan olumsuz etkileneceğini ve buna karşı mücadele edeceklerini vurguladı. Cantürk ayrıca, Bolu’da Doğa Çalıştayı’na katılan Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu’nun, çalıştayda söylediği “Artık deniz turizminden doğa ve dağ turizmine geçiyoruz” sözlerini hatırlatarak, bölgelerinde doğa yürüyüşleri için parkurların da bulunduğuna değinerek, geçtiğimiz yıl Bolu Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz ve Tabiatın Kalbi Bolu Trekking gurubun unda bu güzergahta yürüdüğünü ifade etti.