Yeniden Görülen'tahsiyecilere Kumpas' Davasinda Mahkeme Heyeti Direnme Karari Verdi

FETÖ'nün 'Tahsiyeciler grubuna' kumpas kurdugu iddiasiyla Hidayet Karaca ve emniyet müdürlerinin aralarinda bulundugu 20 sanik hakkindaki dava Yargitay'in bozma kararinin ardindan yeniden görüldü Mahkeme, kapatilan Samanyolu Yayin Grubu Baskani Hidayet Karaca ile eski emniyet müdürleri Ömer Köse ve Yurt Atayün'ün de aralarinda bulundugu 10 sanik hakkinda bu dosya bakimindan yapilan tüm bozma ilamlarina, 2 sanik hakkinda 'resmi belgede sahtecilik' suçundan yapilan bozma ilamina direnilmesine karar verdi.

Fetullahçi Terör Örgütü'nün (FETÖ) "Tahsiyeciler grubuna" kumpas kurdugu gerekçesiyle aralarinda kapatilan Samanyolu Yayin Grubu Baskani Hidayet Karaca ve eski emniyet müdürlerinin de bulundugu 20 sanigin Yargitay'in bozma ilami sonrasi yeniden yargilandigi dava karara baglandi.

Istanbul 14. Agir Ceza Mahkemesindeki durusmaya, bazi saniklar tutuklu bulunduklari cezaevinden Ses ve Görüntü Bilisim Sistemi (SEGBIS) ile katilirken, avukatlari da salonda hazir bulundu.

Son savunmalarin alinmasin ardindan mahkeme heyeti davayi karara bagladi.

Heyet, saniklar Hidayet Karaca, Ömer Köse, Yurt Atayün, Ufuk Yildirim, Ali Cihan, Yasin Koyuncu, Mustafa Kiliçaslan, Tufan Ergüder, Erdem Kisa ve Rifat Aslan hakkinda bu dosya bakimindan yapilan tüm bozma ilamlarina direnilmesine, ayrica bu 10 sanigin "resmi belgede sahtecilik" suçundan 9'ar yil hapisle cezalandirilmasina hükmetti.

Saniklar Rifat Aslan ve Erdem Kisa'yi "örgüte üye olmamakla birlikte örgüt adina suç isleme" suçundan 6'sar yil hapis cezasina çarptiran heyet, saniklar Recep Güleç ve Çetin Öztürk hakkinda "resmi belgede sahtecilik" suçu bakimindan bozma ilamina direnilmesine, bu suçtan 9'ar yil hapis cezasina çarptirilmalarina karar verdi.

Heyet, saniklar Mustafa Uyanik, Adem Akpinar, Halit Akbulut, Hüseyin Nohut, Mehmet Ali Dogan, Talat Burak Karalti, Tolga Güzeltas, Yakup Ergün, Çetin Öztürk ve Recep Güleç hakkindaki "silahli terör örgütüne üye olmak" ve "örgüt adina suç islemek" suçlari yönünden dosyalarinin ayrilmasini kararlastirdi.

Firari saniklar Tufan Ergüder, Ufuk Yildirim, Yasin Koyuncu ve Mustafa Uyanik hakkindaki yakalama kararlarinin infazinin beklenilmesine karar veren heyet, 8 sanigin tutukluluk halinin devamina hükmetti.

- Davanin geçmisi

Istanbul 14. Agir Ceza Mahkemesi yaklasik iki yildir süren yargilamayi 3 Kasim 2017'de karara baglamisti.

Kararin temyiz edilmesi üzerine dosyayi inceleyen Yargitay 16. Ceza Dairesi, yerel mahkemenin kararini kismen bozarken, kismen onamisti.

"Silahli terör örgütüne üye olmak" suçundan hapis cezasina çarptirilan Adem Akpinar, Halit Akbulut, Hüseyin Nohut, Mehmet Ali Dogan, Talat Burak Karalti, Tolga Güzeltas, Yakup Ergün ile "silahli terör örgütüne üye olmamakla birlikte örgüt adina suç isleme" suçundan ceza alan Çetin Öztürk, Recep Güleç, Mustafa Uyanik hakkindaki hükümler eksik arastirma gerekçesiyle bozulmustu.

Ayrica Daire, "silahli terör örgütüne üye olmamakla birlikte örgüt adina suç isleme" ve "resmi belgede sahtecilik" suçlarindan hapis cezasina mahkum edilen Erdem Kisa ve Rifat Aslan hakkindaki hükümlerin bozulmasina karar vermisti.

Bozma gerekçesinde, örgütsel baglantilari tespit edilmeyen, örgütün amaç ve talimatlari dogrultusunda hareket ettiklerine dair yeterli delil bulunmayan saniklar hakkinda baskaca delil olup olmadiginin arastirilmasi istenmisti. Gerekçede, baska delil elde edilmedigi takdirde resmi görev kapsamindaki faaliyetlerin suç olarak kabul edilmesinin mümkün olamayacagi dikkate alinarak, bu saniklar hakkinda beraat karari verilmesi gerektigi kaydedilmisti.

Daire, aralarinda Karaca ile Atayün'ün de bulundugu bazi saniklara "resmi belgede sahtecilik" suçundan verilen hapis cezalarini bozmustu.

Dava dosyasi, yeniden görülmek üzere Istanbul 14. Agir Ceza Mahkemesine gönderilmisti.

Öte yandan, FETÖ elebasi Fetullah Gülen, kapatilan Samanyolu Yayin Grubu Baskani Hidayet Karaca ve eski emniyet müdürleri ile eski Zaman gazetesi genel yayin yönetmeni Ekrem Dumanli'nin da bulundugu 45 sanigin, yeni suçlamalarla ikinci kez yargilandigi dava Istanbul 14. Agir Ceza Mahkemesinde sürüyor.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile