Yenidoğan Canlandırma Programı

Yenidoğan Canlandırma Programı

Ondokuz Mayıs Üniversitesi(OMÜ) Samsun Sağlık Yüksek Okulu’nda; Türkiye Halk Sağlığı Kurumu ve Türk Neonatoloji Derneği’nin işbirliğiyle “Yenidoğan Canlandırma Programı” (NRP) düzenlendi.

OMÜ Ebelik ve Hemşirelik son sınıf öğrencilerinin üç günlük eğitimden sonra sertifikalarını alacağı programın açılışına Samsun Sağlık Yüksekokul Müdürü Prof. Dr. Nermin Kılıç, NPR Program Sorumlusu Selma Çubukçu ve kurs eğitmeni Dr. Semra Avcı katıldı.

PREMATÜRE BEBEKLERİMİZİ HAYATA DÖNDÜRMEK BU KURSLARLA MÜMKÜN

Dr. Semra Avcı bu programın tek amacının anne ve bebek ölümlerinin önüne geçmek olduğunu, önlenebilir nedenlerle olan ölümleri en aza indirmeyi amaçladıklarını söyledi.

“Bebek ölümlerine baktığımızda daha çok prematüre çocuklar olduğunu görüyoruz. Prematüre bebeklerimizi hayata döndürebilmek bu kurslarla mümkün olabiliyor. İnşallah siz bu kursları aldıktan sonra bebek ölümlerimizi geriye çekeceğiz” dedi.

EBELİK VE HEMŞİRELİK ÖĞRENCİLERİ EĞİTİMDE

Prof. Dr. Nermin Kılıç ise konuşmasında Türkiye Halk Sağlığı Grubu’nun sağlıklı dönüşüm programı kapsamında anne ve çocuk sağlığına özel bir önem verdiğinin altını çizdi. Kılıç, “Türkiye Halk Sağlığı Grubu bu konuda bir çok çalışma yürütmektedir. Çalışmaların sonuçları da gayet yüz güldürücüdür. Doğuma eşlik eden, bebeğe eli deyen tüm sağlık çalışanlarına verilmekte olan ‘Yenidoğan Canlandırma Uygulayıcı Eğitimi’ bebek ölümlerinin önlenmesinde Sağlık Bakanlığımızın çok önemli çalışmalarından biridir.3 gün boyunca hem Samsun Halk Sağlığı Müdürlüğü hem de OMÜ Samsun Sağlık Yüksek Okulu’ndan değerli eğitimciler sayesinde okulumuz son sınıf Ebelik ve Hemşirelik öğrencilerimiz bu eğitimi alma şansına kavuşacaktır” diye konuştu.

NPR PROGRAMININ HEDEF KİTLESİ DOĞUMDA BULUNAN TÜM SAĞLIK ÇALIŞANLARIDIR

Kurs Sorumlusu Semra Çubukçu ise NPR eğitimi hakkında kısaca bilgi verdi. Çubukçu, dünyada ve Türkiye’de yeni doğan ölüm nedenleri ve Türkiye’de yıllara göre bebek ölüm hızı hakkında da istatistiki bilgiler paylaştı. NPR programının hedef kitlesinin doğumda bulunan tüm sağlık çalışanları olduğunu söyleyen Çubukçu, “Sağlık çalışanlarının standart bir canlandırma uygulayabilmesi için gerekli bilgi ve donanımlara sahip olmalarını hedeflemekteyiz" şeklinde konuştu.

27 Mayıs tarihinde eğitimi başarıyla tamamlayan 50 kursiyer sertifikalarını OMÜ Samsun Sağlık Yüksekokulu Konferans Salonu’nda yapılan törenle aldılar. Sertifika törenine İl Halk sağlığı Müdürü Mustafa Kasapoğlu, Samsun Sağlık Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Nermin Kılıç, şube müdürleri ve öğretim üyeleri katıldı.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile