'Yenilenebilir Enerji Zirvesi' Adıyaman'da Başladı

İpekyolu Kalkınma Ajansı tarafından "Yenilenebilir Enerji Zirvesi" düzenlendi.

Üniversite konferans salonunda, Valilik, Belediye, Adıyaman Üniversitesi ile Ticaret ve Sanayi Odası'nın katkılarıyla iki gün sürecek "Yenilenebilir Enerji Zirvesi" başladı.

Adıyaman Valisi Mahmut Demirtaş, zirvenin açılışında yaptığı konuşmada, yenilenebilir enerji kaynaklarının öneminin gün geçtikçe arttığını söyledi.

Talep edilen enerjinin hızla artmasına paralel olarak, mevcut enerji kaynaklarının çok kısa zamanda tükeneceğinin bilimsel bir gerçek olduğunu vurgulayan Demirtaş, Türkiye'nin harcamalarının dörtte birini enerji için yaptığını belirtti.

Demirtaş, enerjide dışa bağımlılığın azaltılması ve sürdürülebilir kalkınmanın gerçekleşmesi için yereldeki imkanların, bölgenin coğrafi avantajları göz önünde tutularak doğal kaynakların değerlendirilmesi gerektiğini dile getirdi.
Adıyaman'ın hidroelektrik, rüzgar ve güneş enerjisi potansiyeli açısından verimli ve avantajlı bir coğrafyada yer aldığına dikkati çeken Demirtaş, şunları kaydetti:
"Adıyaman yıllık 3 bin saat güneşlenme süresiyle, Türkiye'deki il sıralamasında ikinci sırada yer almaktadır. Sincik ilçemizde 27,5 megawatt gücünde rüzgar santrali faal olarak çalışmaktadır. Kahta ilçemizde 43 megawatt gücünde diğer bir rüzgar santralinin lisansı alınmış olup inşaatına yakın bir tarihte başlanacaktır. Kahta ilçemizde Türkiye Petrolleri tarafından açılan kuyulardan elde edilen atık sıcak su ile 41 dönümlük bir arazide modern seracılık yapılmaktadır. Adıyaman'da uyguladığımız tüm projeler bölgemizde yeni yatırımlara da ilham verecektir."
İpekyolu Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Bülent Özkan da enerjinin insan hayatının vazgeçilmez bir unsuru olduğunu ifade etti.

Türkiye'nin enerji kaynaklarını çeşitlendirerek dış politikada ve ekonomi alanında hareket alanını genişletmeye çalıştığını belirten Özkan, şunları söyledi:
"Bölgemizde, ülkemizde ve dünyada enerji politikaları, dünyaya yön veren ana unsur olarak karşımıza çıkmaktadır. Gelişmiş ülkeler enerjide bağımlılıklarını alternatif enerji kaynaklarını etkin bir şekilde kullanarak aşmaya çalışmaktadır. Ülkeler, enerji bağımlılıklarını, ekonomik yükünü ve dış politikada engelleyici ve daraltıcı etkisini kırmak istemektedirler."
İki gün sürecek zirvede, dünyada ve Türkiye'de yenilenebilir enerji kaynaklarının dünü-bugünü ve yarını, enerji piyasasındaki yeni gelişmeler ve lisanssız üretim, GAP Bölgesi'nde yenilenebilir enerji uygulamalarıyla enerji projelerinin finansmanı konuları tartışılacak.
Konuşmaların ardından, Başbakanlık Türkiye Yatırım Destek ve Tanıtma Ajansı Başkan Yardımcısı Mustafa Rumeli, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu Grup Başkanı Fakir Hüseyin Erdoğan, Uluslararası Güneş Enerjisi Topluluğu Başkan Yardımcısı Osman Özberk ve TPAO Bölge Müdürü Savaş Bütün'ün konuşmacı olarak katıldığı "Dünyada ve Türkiye'de Enerji Görünümü ve Önemi" konulu panel düzenlendi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile