Yenilenebilir Enerjide Türk Lirasiyla Destek Dönemi Basliyor

YEKDEM kapsaminda 1 Temmuz itibariyla devreye girecek hidroelektrik santralleri için kilovatsaat basina 40 kurus, rüzgar ve günes enerjisi santralleri için 32 kurus, jeotermal enerji santralleri için 54 kurus alim garantisi verilecek GÜYAD Baskani Cem Özkök: 'Bu tarihten itibaren devreye giren santrallerde ilk Türk lirasi bazli ödeme tahminen agustos ayi ortalarinda gerçeklesir'.

GÜLSEN ÇAGATAY / NURAN ERKUL KAYA - Yenilenebilir enerjide 1 Temmuz itibariyla devreye girecek santraller için Türk lirasiyla destek dönemi basliyor.

Türkiye'de yenilenebilir enerji santrallerine 2005'ten beri Yenilenebilir Enerji Kaynaklarini Destekleme Mekanizmasi (YEKDEM) kapsaminda saglanan döviz bazli destek ödemeleri 30 Haziran'da son bulacak.

1 Temmuz'dan itibaren devreye girecek yenilenebilir enerji tesisleri için YEKDEM ödemeleri Türk lirasiyla gerçeklestirilecek.

Yenilenebilir Enerji Kaynagi (YEK) belgeli üretim tesislerinde YEKDEM ödemeleri hidroelektrik santralleri için kilovatsaat basina 40 kurus, rüzgar ve günes enerjisi santralleri için 32 kurus, jeotermal enerji santralleri için ise 54 kurus üzerinden yapilacak.

Türk lirasi bazindaki destekler 31 Aralik 2025'e kadar isletmeye girecek YEK belgeli üretim tesisleri için 10 yil süreyle uygulanacak. Yerli katki destegi ise 5 yil süreyle kilovatsaat basina 8 kurus üzerinden verilecek.

Söz konusu dönemde isletmeye girecek YEK belgeli üretim tesisleri için belirlenen fiyatlar, kaynak bazinda olmak üzere üçer aylik dönemler için her yil ocak, nisan, temmuz ve ekim aylarinda, belirlenen yönteme göre güncellenecek.

- Yenilenebilir enerji kapasitesi 4 kattan fazla artti

Türkiye'de yenilenebilir enerji kurulu gücünün artmasinda önemli bir mekanizma olarak nitelendirilen YEKDEM kapsaminda elektrigin kilovatsaatine rüzgar ve hidroelektrik için 7,3 dolar/cent, jeotermal için 10,5 dolar/cent, biyokütle ve günes için de 13,3 dolar/cent tesvik saglaniyordu. Tesvikler, yerli ekipman kullanimina göre degisiklik gösterebiliyordu.

Türkiye'deki yenilenebilir enerji yatirimcilari, uygulama süresi 31 Aralik 2020'de sona eren döviz bazli YEKDEM'den faydalanmak amaciyla geçen yil 4 bin 900 megavati bulan rekor seviyede yenilenebilir enerji yatirimi gerçeklestirdi.

Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgini nedeniyle tedarik zincirindeki aksamalardan dolayi bu süre 30 Haziran 2021'e uzatildi. Söz konusu tarihe kadar projelerini devreye alarak döviz bazli desteklerden faydalanmak isteyen yatirimcilar, bu yilin ilk 5 ayinda yaklasik 1800 megavatlik yatirim yapti.

YEKDEM'in ilk kez uygulandigi 2005'te Türkiye'nin yenilenebilir enerji kurulu gücü 13 bin megavat seviyesinde bulunurken, bu rakam nisan sonu itibariyla ise 50 bin 990 megavata ulasti.

Yenilenebilir enerji kaynaklari arasinda en yüksek payi 31 bin 280 megavatla hidroelektrik santralleri aldi. Bunu 9 bin 543 megavatla rüzgar, 7 bin 70 megavatla günes, 1595 megavatla jeotermal ve 945 megavatla biyokütle takip etti.

- "Yenilenebilir enerji kapasitesinin artmasinda YEKDEM bir basari örnegi"

Yenilenebilir Enerji Yatirimcilari Dernegi (GÜYAD) Baskani Cem Özkök, AA muhabirine yaptigi açiklamada, YEKDEM'in Türkiye'nin yenilenebilir enerji kapasitesinin artmasinda iyi bir basari örnegi oldugunu belirterek, "Bugün 7 bin megavatin üzerinde günes, 10 bin megavata yakin rüzgar enerjisi kapasitesi varsa bu YEKDEM sayesinde oldu. Bankalar, alim garantisi oldugu için bu projelerin büyük kismini finanse etti." dedi.

Yatirimcilarin projelerini YEKDEM'de dolar bazinda ödemelerin sona erecegi 30 Haziran tarihine yetistirmeye çalistigini ifade eden Özkök, sunlari kaydetti:

"30 Haziran'dan sonra devreye girecek yenilenebilir enerji santrallerine Türk lirasi bazinda alim garantisi saglanacak. Bu tarihten itibaren devreye giren santrallerde ilk Türk lirasi bazli ödeme tahminen agustos ayi ortalarinda gerçeklesir. Türk lirasi bazli YEKDEM döneminde yenilenebilir enerji yatirimlari yine devam eder fakat döviz bazli dönemde oldugu kadar yüksek kapasitelerde olmayabilir."

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile