İl Kültür ve Turizm Müdürü Bahri Akbulut, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Aşağı Çımağıl köyünün Taşındibi Mahallesi'nde, 1993 yılında bulunan Çımağıl Mağarası'nın doğa harikası olduğunu belirtti.
Mağaranın turizme kazandırılması için 2005-2006'da Avrupa Birliği projeleriyle mağara yolunun yapılmasını sağladıklarını anlatan Akbulut, "Mağara girişini düzenledik. Mağara içerisinde geçici gezi parkurları ve aydınlatma yaptık. Aldığımız ödenek bize ancak bunları sağlayabildi" dedi.
Çımağıl Mağarası'nın mevcut durumunda gezilebilmesinin pek mümkün olmadığını ifade eden Akbulut, "Mağaraya ulaşım sağlayan yolların genişletilmesi ve asfaltlanması gerekiyor. Çünkü tur otobüsleri mevcut yollarla oraya çıkamaz. Tur programına alınabilmesi için mağaranın yakınlarında kırsal tesislerin yapılması gerekir. Diğer taraftan mağara içinde bir üniversitenin jeoloji bölümü ile bilimsel çalışma yaparak aydınlatma projesi gerçekleştirilmelidir. Bizim yaptığımız geçici aydınlatma, bilimsel bir çalışmanın ürünü değil" diye konuştu.
Akbulut, mevcut aydınlatma ile mağaradaki oluşumların zarar göreceğini kaydederek şunları söyledi:
"Yaptığımız geçici aydınlatma ısı veren ışıklardan oluşuyor. Bunları açtığımızda mağara içinde ısı yükselecek, mağaranın doğal ısı ortamı bozulacak ve bu sarkıtlar, dikitler, mağara incileri, travertenler, milyonlarca yıldan beri oluşup gelen bu çok değerli oluşumlar bozulmaya başlayacak. Onun için mağaranın bilimsel çalışmayla aydınlatılması gerekmektedir. Ayrıca ziyaretçilerin rahatlıkla gezebilmeleri için gezi parkurları da yapılmalı. Mağarada yapılacak bu çalışmalar için 3-4 milyon lira ödenek gerekiyor. Bu ödeneği mahalli yönetim olarak şu anda sağlayamıyoruz. Bakanlığımızdan da zaman zaman ödenek talebinde bulunuyoruz. Gelen ödeneklerle ulaşımın iyileştirilmesine çalışıyoruz."
Çımağıl Mağarası'nın şu anda turizme açık olmadığını ama mağara meraklıları ve araştırmacıların gezebileceğini dile getiren Akbulut, "Vatandaşlar Çımağıl Mağarası'na gittiklerinde buranın turizme açıldığını düşünüyor ama bunun için bahsettiğim altyapıların yapılması gerekir. Bu konuda çalışmalarımız sürmektedir" ifadelerini kullandı.
-"Bakımı yapılırsa Bayburt'a faklı bir değer katar"
Arkadaşlarıyla Çımağıl Mağarası'nı gezmeye gelen Kübra Palta, mağarayı çok beğendiklerini belirterek, "Çok güzel, olağanüstü, harikalar diyarı gibi bir yer ama Çımağıl Mağarası'nda bazı eksiklikler var. Arkadaşlarla içeri girdiğimizde merdivenlerin kırıldığını, sarkıt ve dikitlere çok zarar verildiğini gördük. En önemlisi de mağaranın elektriği kesilmiş, içeride ışık yok" dedi.
Merdivenler kırıldığı içi mağarayı güçlükle gezebildiklerini ifade eden Palta, "İlgililerin buraya duyarlı olmasını istiyoruz. Burası daha güzel hale getirilip değerlendirilebilir" diye konuştu.
Rümeysa Kudu ise mağaraya bakım yapılması gerektiğini kaydederek, "İçeride gezilebilecek yollar yıkılmış, kırılmış. Burası Bayburt için çok güzel bir yer ama bakımı çok yetersiz. Bakımı yapılırsa Bayburt'a faklı bir değer katar. Biz Çımağıl Mağarası'nı çok beğendik" ifadelerini kullandı.
'Yer Altı Sarayı' Turizme Kazandırılmayı Bekliyor
Bayburt'ta bir çoban tarafından tesadüfen bulunan ve doğal güzellikleri nedeniyle "doğanın yer altı sarayı" olarak nitelendirilen Çımağıl Mağarası'nın kent turizmine kazandırılması bekleniyor.