Yerdeki Asfalt Zifti Duvardaki Tablolara Hayat Veriyor

Yerdeki Asfalt Zifti Duvardaki Tablolara Hayat Veriyor

Mardinli ressam Nurettin Çakmak’in ziftten yaptigi tablolar Türkiye’de ve dünyada ilgi görüyor.

Mardin’de yasayan ressam Nurettin Çakmak, yaklasik 19 yildir çesitli tekniklerle tablo yapiyor. Eserlerinde daha çok Mardin’in tarihi ve kültürünü yansitan Çakmak, bir ögrencisinin kendisine getirdigi ziftten tablo yapmaya karar verdi. Ilk önce bez üzerinde çalisan Çakmak, daha sonra çalismalarini tuvale aktarmaya basladi.

Ziftten Mardin’in tarihi ve kültürel yapisini tuvale aktaran Çakmak’in eserleri görenleri hayran birakiyor. Çakmak, Türkiye ve Avrupa’dan birçok siparis aliyor.

2004’ten beri zift teknigi ile tablolar yaptigini söyleyen ressam Nurettin Çakmak, “Mardin’de atölyeler açtim. Genelde resim, seramik ve rölyef üzerine egitimler verdim. Simdi de benim açtigim bir mekanda yine Mardin’i çalisiyorum. 2004’ten beri tesadüfi bir sekilde zift teknigi ile tanistim. Yaklasik 18-19 yildir zift teknigi çalisarak Mardin’i, tarihi mekanlarini, taninmis simalarini çalisiyorum. Gittikçe farkli kompozisyonlari ve alanlari da içine alarak Mardin’i çalisiyorum. Bir ara atölyemde ögrencilerim vardi. Bir ögrencim bana küçük bir kutuda zifti getirdi. ‘Hocam bunu deneyebilir misin?’ dedi.

Ben de o ara bir kenara biraktim. Sonra tekrar atölyede gözüme ilisti bir bakayim falan dedim. Ilk önce bir bez üzerine çalistim. Bez üzerinde dagiliyordu. Pek iyi bir sonuç elde edemedim. Sonrasinda yine biraz daha sert, kontrplak dedigimiz sert zemin üzerinde çalismaya basladim ve baktim ki gayet iyi sonuçlar elde etmeye basladim. O günden bugüne yaklasik 20 yildir diyebilirim hiç durmadan Mardin’in bu güzelim mekanlarini çalisiyorum” dedi.



20 yilda 2 bin çalisma

Sayisiz portreler yaptigini söyleyen Çakmak, “Sayisiz Mardin tablolari yaptim. Herhalde bir 2 bini bulur yaptiklarim. Bayagi çalistik. 20 yilin büyük bir emegi var. Mardin’in bize verdigi o heyecan çok kültürlülügü, hosgörülü sanatsal ruhu, sanatsal ortami bizi daha fazla çalismamiza, severek çalismamiza neden oldu. Türkiye’den bayagi bir siparis aldim. Ama özellikle Almanya, Fransa gibi ülkelerden Mardin’i seven, Mardinli hemsehrilerimiz ve Mardin’in o çok kültürlülügünü benimsemis insanlar arayip benden siparis istiyorlar. Hem Mardin’i istiyorlar hem de biraz da böyle yas ortalamasinin üzerindeki portreleri benden istiyorlar. Çünkü gerçekten zift teknigi o siyah beyazin verdigi o zitligin, o etkinligin bir ürünü olarak portreler çok güzel çikiyorlar. Dolayisiyla genelde portre siparisi aliyorum” diye konustu.



“Su an kurum müdürlerine egitim veriyorum”

Zift teknigi ile karsilasanlarin çok sasirdigini belirten Çakmak, “Özellikle çok sasiriyorlar yollarda kullanilan asfaltin sanatta kullanilmasi farkli bir açi, farkli bir teknigi uygulanmis olmasi onlarda bir hayret uyandiriyor. Bir saskinlik uyandiriyor. Ondan sonra ’Biz bunun egitimini alabilir miyiz’ diyorlar. Özel dersler veriyorum. Su an ögrencilerim kurum müdürleri oldu. Daha çok o yillarda, 2002 yilindan beri bende kurs görüp de su an kurum müdürleri olan bir sürü ögrencim var. Onlar kendi atölyelerinde yine zifti çalisip sergiler açabiliyorlar. Almanya’da sergimiz oldu. Berlin’de bu yilda insallah 5 ülkede sergi açmayi planliyorum. Gelecek ay bu programimiz netlesir ve Avrupa’nin 5 ayri baskentinde Mardin’imizin bu güzel mekanlarini sergileme ortamimiz olacak insallah” seklinde konustu.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile