Yerel Medyanın Sorunları Masaya Yatırıldı

Uluslararası Lions Kulüpleri 118-R Yönetim Çevresi Federasyonu ve Ege Üniversitesi İletişim Fakültesi işbirliğiyle gerçekleştirilen “Yerel Medyanın Güçlendirilmesi” konulu toplantının ikinci ayağına çok sayıda yerel basın kuruluşunun temsilcileri ve akademisyenler katıldı.

Uluslararası Lions Kulüpleri 118-R Yönetim Çevresi Federasyonu ve Ege Üniversitesi İletişim Fakültesi işbirliğiyle gerçekleştirilen “Yerel Medyanın Güçlendirilmesi” konulu toplantının ikinci ayağına çok sayıda yerel basın kuruluşunun temsilcileri ve akademisyenler katıldı. İzmir basını hakkında görüşlerini bildiren yerel medya temsilcileri güncel sorunlardan örnek vererek yerel basının güçlendirilmesi ve yaygınlaştırılması konusunda fikir alışverişinde bulundular.

Lions Bölge Başkanı Rıdvan Akgün tarafından başlatılan toplantıda daha çok İzmir medyası, “Medyanın şimdiki durumu, gelişmesi için neler yapılabilir, yerel medyanın zaafları nelerdir, güçlendirmek için neler gerekir” başlıkları altında tartışıldı.Oturumun moderatörlüğünü yapan EÜ İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Oğuzhan Kavaklı açılış konuşmasında “Medya kuruluşları teknolojik gelişmeleri günü gününe takip ediyorlar ancak sadece teknolojik gelişmeler basının ilerlemesi için yeterli değil. Burada ne yapabiliriz, bizim üstümüze düşenler nedir, yasal çerçevede gelir kaynakları nasıl arttırılabilir reklam pastası nasıl büyütülebilir, bunun çalışmasını yapmak istiyoruz” dedi. İzmir Ekonomi Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sevda Alankuş sorunun nedenlerine vurgu yaparak “Basın İlan Kurumu, yerel medya, iletişim medya ve reklamverenler bu sorunun birer parçası. Gazeteciler sokağa inmeli ve halkı dinlemelidirler. Sorumluluğumuz bu olmalı İnsanlar kendilerini gazetelerde görmek istiyor” dedi. Lions Federasyon Genel Yönetmeni Nasuhi Öndersev katılımcılara teşekkür ederek “Ekim ayında ilkini düzenlediğimiz bu toplantılar umarım yerel medyanın güçlenmesi anlamında destek olur. Biz Ege Üniversitesi İletişim Fakülesi ile işbirliği yapmaya karar verdik. Lions olarak daha bilimsel bir çalışma sürdürebilmek için uzun süreli bir işbirliği olacak. Lions Federasyonu basın ilişkilerinde Ege Üniversitesi ve Ege Ajans köprü olacak. Üçüncü bir toplantı da düşünüyoruz. Belki Kent Konseyi gibi farklı bir yönden bakacağız” dedi.

Basın İlan Kurumu İl Müdürü Fikret Sönmez; “Biz verilen ilanların amacına ulaşması için çabalıyoruz. Maddi konularda gereken destek sağlanıyor, ilan konusunda iyileşmeler var. Kurum yapılanma sürecinde ben sıkıntıları üstlerime iletmeye hazırım yeterki ilan verenle ilan alan birbirine yakın olsun. Müşteri memnuniyeti bizim için ön plandadır. Gazetelerin çıkarlarını savunuyorum. Santim sütun 8 liraya yükseldi. Tarihte böyle bir şey yok” dedi.

İzmir Life Dergisi Sahibi Hakkı Kesirli de, “Beyin fırtınası sadece medyaya odaklanmadan, çok daha geniş katılımlı olabilir. İzmirliler olarak Türkiye çapında iletişim araçları hayal etmemiz gerek”diye konuştu. Karşıyaka Life Dergisi Sorumlu Yazı İşleri Müdürü Güliz Eğrihancı ise haber-reklam olgusundan sözetti. Pause Medya Grubundan Hasan Tahsin, “Mesleğimden gurur duyuyorum ancak sektörümden utanç duyuyorum” sözleriyle medyayı eleştirdi.

BASIN İLAN KURUMUNUN KATKISI

Yenigün Gazetesi İmtiyaz Sahibi Ömer Dinçer, iletişim kurmak ve reklam almanın İstanbul‘da çok kolay, İzmir‘de çok zor olduğunu belirterek, Basın İlan Kurumu‘nun yerel basına olumlu katkılarından bahsetti. Dinçer, “İyi ki böyle bir kurum var Yoksa yaşayamazdık” dedi. Lions Gelecek Dönem Başkanı Ahmet Aşır yerelde yerel medyayı izlemek istediğini ancak ulaşmakta zorluk çektiğini ifade etti. Kanal 35 Genel Müdürü Nurettin Memur, yerel ve bölgesel kanalların Digitürk‘e girmesinin mümkün olmadığını belirterek, izlenirlik için ABD‘de haberlerde farklı bölgelerde farklı saat dilimi uygulamasını anlattı.İHA Bölge Müdürü Necati Bahçeci bu toplantının zaman açısından yeterli olmayacağını belirterek bir toplantı daha yapılamasını teklif etti. Yeni Şafak Gazetesi İzmir Temsilcisi Vahap Dabakhan gazete bayi sayısındaki azalmadan ve ilgisiz bir odada örgütlenmelerinden, İletişim Fakültesi mezunlarının kadrosuz çalıştırılmalarından söz ederek, sektörde her alanındaki çarpıklıkların giderilmesi gerektiğini belirtti. Magazin Muhabirleri Derneği Başkanı Mehmet Kurt, mesleğin etik açıdan da ele alınmasına ihtiyaç duyulduğunu vurguladı. İzmir Yargı ve Güvenlik Muhabirleri Derneği Başkanı Ali Eyce, medyanın kamuoyu nazarında güven kaybına uğradığını, bunun da gazete satışlarına yandığını ifade etti. EÜ İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi Selda Akçalı, Basın İlan Kurumu ile gazeteler arasındaki ilişkiler hakkında ayrıntılı bilgi sahibi olmadığını, ancak daha önce yapılan toplantılarda ortaya konulan sorunlarda bir değişme olmadığını söyledi.

Toplantıya katılan İzmir‘deki basın kuruluşlarının temsilcileri ve bazı Basın Meslek Örgütlerinin başkanları toplantıda sorunlar ve çözüm arayışları konusunda görüşleri bildirdi. Proje kapsamında arama konferansları periyodik olarak devam edecek.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile