Yerel Seçim Degisikligi Çagrisi

Yerel Seçim Degisikligi Çagrisi

Hatay’da Feridun Tinaztepe Ilkögretim Okulu Müdürü Abdulla Sönmez, Cumhurbaskanligi Hükümet Sistemine uygun olarak hazirladigi ‘kahir ekseriyeti’ sisteminin yer aldigi mektubu Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan ve tüm parti liderlerine gönderdi.

Sönmez, yaptigi açiklamada, Cumhurbaskani Erdogan’in elzem tespitlerini gerçeklestirmek için halk iradesini sandiga tam olarak yansitacak, yerel seçim degisikligi, kahir ekseriyet sistemi hazirladigini söyledi.



Sönmez, hazirladigi yerel seçim sistemiyle ilgili olarak, "Cumhurbaskanimiz 2019 yerel seçimlerinde pek büyük çogunluk, ezici çogunluk oldugu halde belediye baskanliklari kaybedildigini görünce kahir ekseriyet demistir. Yerel seçim kanundaki zaafiyete isaret etmistir ”dedi.

Abdulla Sönmez, hazirladigi kahir ekseriyet seçim sisteminin kazanimlarini söyle siraladi:

"Belediye baskani adaylari önceden belirlenmedigi için aday belirleme zorluguna, mecburi adaya küsmelere, ayrilmalara son verir. Belediye baskanlarinin ben aday olmasam ile baslayip uzayan cümleleri sona erer. Baskan olunca istifa ederim. Belediye baskanligini da beraber götürürüm. Devri son bulur.”

Kendi hazirladigi seçim sisteminde, büyüksehir ve ilçe belediye baskani adayi olamayacagini belirten Sönmez, "Illerin ilçelerinde belediye meclis üyesi adayi olacak. Il seçim sonuçlarina göre ilçelerde en çok oyu alan partinin genel baskani tarafindan ilçe meclis üyeleri arasindan ilçe belediye baskani görevlendirilecek. Büyüksehir belediyesi olan illerde ise il seçim sonuçlarina göre il genelinde ilçelerin toplaminda en çok oyu alan partinin genel baskani tarafindan ilçelerin meclis üyeleri arasindan büyüksehir belediye baskani görevlendirilecek" dedi.

Cumhurbaskanligi Hükümet Sistemindeki gibi görevlendirilen belediye baskanlarinin gerek görülmesi halinde parti genel baskanlari tarafindan degistirebilecegini vurgulayan Abdulla Sönmez, Cumhurbaskanligi Hükümet Sistemine göre yerel seçimlerin düzenlenmesi ile her türlü suistimallerin önüne geçilecegini kaydetti.

Sönmez ‘kahir ekseriyeti’ sisteminin yer aldigi mektubu Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan ve tüm parti liderlerine gönderdi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile