Enerjide dışa bağımlı olan Türkiye’nin geleceğe ümitle bakmasına neden olan tesisleri ise Aydın’da her geçen gün yükseliyor. 2007 yılında Aydın’da başlayan jeotermal enerjiden elektrik üretim tesislerinin kurulumu bugün hat safhaya ulaştı. Aydın’da 4 firma tarafından 160.1 MWh güce sahip 7 tesiste bu yıl Bir Milyar 641 Milyon KWh elektrik üretilmesi hedefleniyor. Şuanda yapım aşamasında olan 271.2 MWh güce sahip 7 tesisin tamamlanıp tam anlamıyla faaliyete geçmesiyle Aydın’da yıllık jeotermalden 4 Milyar 300 Milyon KWh elektrik üretilmesi planlanıyor.
2007 yılında yürürlüğe giren 5686 sayılı Jeotermal Yasası ile birlikte Türkiye’deki jeotermal kaynaklarının yüzde 75’lik gibi yüksek bir oranını elinde bulunduran Aydın’da enerji yatırımları yükselmeye başladı.
İlk olarak Germencik sahasında Gürmat Elektrik Üretim A.Ş. 47.4 MWh gücünde santral kurup bu santral 2009 yılında faaliyete geçmesiyle daha sonra MB Holding Aydın’ın Köşk ilçesinde toplam 16 MWh gücünde iki tesis, Germencik ortaklar Gümüşköy sahasında Gümüşköy Elektrik Üretim A.Ş. tarfından 6.6 MWh gücünde bir tesis ve Maren Enerji de Germencik bölgesinde 20, 24 ve 24 MWh gücünde üç tesis kurdu. Daha sonra Gürmat Elektrik Üretim A.Ş. 47.4 MWh gücünü 70 MWh yükseltti.
Bugüne kadar kurulan 4 firma tarafından Aydın’da kurulan 7 santral 160.1 MWh güce sahip olurken, bu santrallerden 2013 yılında yaklaşık Bir Milyar 641 KWs elektrik üretime hedeflendiği öğrenildi.
YENİ TESİSLER YÜKSELİYOR
200’e yakın arama sahası bulunan Aydın’da 40 işletme ruhsatı verilen alan bulunuyor. Aydın’da bugüne kadar açılan tesislerin başarılı olması sonucu bazı firmalar yeni santraller açmak için çalışmalarını hızlandırırken, bazı yeni firmalar ise Aydın’da jeotermal enerjiden elektrik üretmek için kolları sıvadı. Gürmat Elektrik Üretim A.Ş. Germencik Ömerbeyli sahasındaki 70 MWh tesisine ek olarak 162 MWh gücünde yeni bir santral yapım çalışmalarını başlattı. Germencik bölgesinde üretim yapan bir diğer enerji firması Gümüşköy Elektrik Üretim A.Ş. ise 6.6 MWh santraline iki adet daha 6.6 MWh gücünde santral ekleme çalışmalarını sürdürüyor. İki santralin 3 yıl içerisinde faaliyete geçmesi bekleniyor. Aydın’ın Köşk bölgesinde Dora 1 ve Dora 2 santralleri ile elektrik üretimi yapan MB Holding ise toplam 51.2 MWh güce sahip Dora 3 ve Dora 4’ün bu yıl faaliyete geçmesi bekleniyor.
Bu firmaların yanı sıra Çelikler Holding Kuyucak Pamukören bölgesinde 22.5 MWh’lık 2 tane santral çalışması var. Bu iki santralin 2013 yılı sonlarına doğu faaliyete geçmesi bekleniyor.
160.6 MWH GÜÇ 431.8 MWH ÇIKIYOR
Aydın’da bugüne kadar kurulmuş 7 tesise 7 tesis daha ekleniyor. 7 tesisin 160.6 MWh olan gücü ile yıllık yaklaşık Bir Milyar 641 Milyon KWs elektrik üretimi yapılıyordu. Bu tesislere 271.2 MWh güce sahip 7 santral daha eklenmesiyle santrallerin toplam gücü 431.8 MWh yükselecek. 7 tesisin tamamının faaliyete geçip tam kapasiteyle çalışmasıyla Aydın’da jeotermal enerjiden yıllık 4 Milyar 326 Milyon KWs elektrik üretilmesi bekleniyor.
ÖZEL İDARE YILLIK 75 MİLYON TL GELİR ELDE EDİYOR
Aydın’daki jeotermal enerji yatırımları hakkında bilgi veren Aydın Özel İdare Genel Sekreteri Halil İbrahim Aktemur, Aydın’daki jeotermal rezervinin kesin olarak ne kadar olduğunun bilinmediğini belirterek, şirketlerin çalışmaları doğrultusunda Aydın’da jeotermal santralinden elde edilecek elektrik ve gelirinde o doğrultuda artacağını belirtti.
Aydın Özel İdaresi’nin jeotermalden yıllık yaklaşık 75 Milyon TL geliri olduğunu dikkat çeken Aktemur, “Aydın’da 200’e yakın arama sahası ve 40 işletme ruhsatı verilen alan bulunuyor. Şuanda mevcut sahaların tamamı satılmış durumda. Özel İdaremizin elinde sadece Çiftlik Jeotermal sahası bulunuyor. İlimizdeki kaynakların ısı seviyelerinin elektrik üretimine uygun olması nedeniyle firmalar daha çok elektrik santralleri kurmayı yöneldiler. Bunların yanı sıra son zamanlarda jeotermal enerji ısıtmalı Köşk bölgelerimizde MB Holding ve Germencik sahasında Gümüşköy Jeotermal A.Ş tarafından 50 Bin metrekare alanda seracılık yapılıyor.Jeotermal Germencik Alangüllü ve Gümüşköy’de bulunan tesislerde sağlık turizminde de kullanılıyor” dedi.
Yerin Altından Milli Servete Katkı Çıkıyor
Türkiye’nin en önemli jeotermal sahalarına sahip Aydın’da kurulan dev tesisler ülkenin milli gelirine katkı sağlıyor.