Yerin Yüzlerce Metre Altindaki Maden Isçilerinin Açlik Grevi Sona Erdi

Yerin Yüzlerce Metre Altindaki Maden Isçilerinin Açlik Grevi Sona Erdi

Eskisehir’de yerin yüzlerce metre altinda açlik grevi yapan maden isçileri, 5 günün ardindan madenden çikti. Haklarini alacaklari güne kadar oturma eylemlerine devam edeceklerini belirten isçiler, maden önünde beklemeye basladi.

Mihaliççik Ilçesi Koyunagili Mahallesi’nde SSS Yildizlar Holding’e bagli Doruk Madencilik isletmesindeki kömür madeninin isçileri, 5 gün önce haklarini alamadiklari gerekçesiyle grev baslatti. Madenin önünde oturma eylemi ile baslayan grev, yerin yüzlerce metre altinda maden açlik greviyle devam etti.

Türk-Is Genel Baskani Ergün Atalay’in Cumhurbaskani yardimcilari, milletvekilleri ve sirket yetkilileri ile yaptigi görüsmeler sonuç verdi. Yerin yüzlerce metre altindaki madene inen Türk-Is Genel Baskani Ergün Atalay, isçilerle birlikte disari çikti. Magduriyetlerinin giderilmesi sözünü alan ve madenden çikan isçiler, açlik grevlerine söz verdi. Yeryüzüne çikarak maden önünde beklemeye baslayan isçiler, kendilerine ikram edilen baklavayi ve kumanyayi yiyerek oturma eylemine basladi.



“Hakkimizi alincaya kadar devam edecegiz”

Yaptiklari açlik grevinin ardindan konusan Ümmet Güleç, “Çok zor geçti, insallah hakkimizi alacagiz. Nasip böyleymis, hayirlisi olsun, hakkimizi alincaya kadar devam edecegiz. 5 gün sonra günes gördük, dünya varmis. Her insan bunu bilmez, disaridakiler bunu anlamaz. Anlayan anlar da anlayamayan bilemez” dedi.



“Yer alti yer üstü gibi degil”

Yer altinda zorlu 5 gün geçirmelerinin ardindan haklarini alamadiklari takdirde tekrar eylem yapacaklarini belirten Recep Akbiyik, “5 gün sikintili geçti. Yer alti yer üstü gibi degil, çok farkli ve sikintili. Aç, susuz, yorgun ve bitkin yari yoldan isimize devam ettik . Baskanimiz arkamizda oldugu sürece hakkimizi aliriz. Hakkimizi alamazsak da tekrar eyleme haziriz. Günese hasret kaldik yani baska bir sey degil. Sadece günes, günese 5 gün hasret kaldik” diye konustu.



“Haklarimizi alamadigimiz takdirde eylemimiz devam edecek ve yeniden açlik grevine dönecek”

Haklarini alamadiklari takdirde tekrar açlik grevine baslayacaklarini ifade eden Recep Kocabas, “Bu alin terini eylem ve grev ile almak istemiyoruz, hakkimiz olani en dogalindan patronlarin bize iade etmesini istiyoruz. Toplu sözlesmeden dogan hak be tazminatlarimizi istiyoruz. Haklarimizi alamadigimiz takdirde eylemimiz devam edecek ve yeniden açlik grevine dönecek. 5 gün çok perisan geçti, Ergün baskanimizin sayesinde ilk defa günesi görecegiz, Allah ondan razi olsun, ona tesekkür ederiz, güveniyoruz” dedi.



“Allah’a sükür günes görecegiz”

Geçirdikleri 5 günün ardindan günese hasret kaldiklarini belirten Aytekin Karaöz ise, “Toplu sözlesmeden dogan haklarimizi ve kidem tazminatlarimizi istiyoruz baska istegimiz yok. Haklarimizi alamazsak eyleme devam edecegiz. Içerideki 5 günümüz çok kötü geçti, Ergün baskanimizin sayesinde Allah’a sükür günes görecegiz, Allah ondan razi olsun baska diyecek bir seyim yok” ifadelerini kullandi.

“Madenciler öldügü zaman anilmasin”

Açlik grevini sonlandiran isçilerle birlikte madenden çikan Türk-Is Genel Baskani Ergün Atalay, yaptigi konusmada, “Persembe günü saat 4’ten beri süren bir süreç. Bugün 5’inci gün. Bugün biz gazeteci arkadaslarla beraber bin 700 metre asagi inerek sizin yaniniza geldik. Yerin alti da vatan, üstü de ama siz bizim kardeslerimiz, arkadaslarimiz ekmek paranizi yerin altindan çikartiyorsunuz. Ben zaman zaman ifade ederim. Ülkeyi yönetenler, sivil toplumda görev yapanlar, sendikacilar altina girmeden isiyle ilgili bir karar vermek zor olur. Evvela oraya girip oraya düsünecekler. Eskisehir Valisi, emniyet müdürü, eski bakani kim lazimsa tamamindan bu süreci konustuk. Isvereni görme imkanim olmadi. Telefonla konus, vekili yanimda. Bugün geldigim zaman iki kere üç kere konustum. ‘Bes aydir üretim yapmiyorum. Benim ruhsatimi vermiyorlar” diyorlar. Biz ruhsati falan bilmeyiz. Bakkal para bekliyor, ev sahibi para bekliyor, çocuklar okula para bekliyor. Para götürmemiz lazim. Sirket, üç ay içerisinde size de gidenlere de bu kidem tazminatlari verilecek. Ikincisi, ekim ayi sonuna kadar su anda çalisanlar yer altindaki gibi maaslarini alacak. Ülkeyi idare edenler bu meseleyi bir an evvel çözsünler. Yeteri kadar zaten sikinti çekiyoruz. Madenciler öldügü zaman anilmasin. Depremde bizi methediyorlar. Süper isler yapti madenciler. Oradaydim, madencilerin basindayim. Gittim geldim beraber. Hiç kimsenin giremedigi yere bir dakikada girdiler. Öldügümüz zaman bizim sayimizi saymasinlar. Ölmeden bize bir çare bulsunlar” dedi.



“Mevcut eski çalisma sartlarinda devam edecek arkadaslar ama yeralti ücreti alacaklar”

Türk-Is Genel Baskani Atalay’in ardindan isçilere seslenen Doruk Madencilik yetkilisi Nuri Serifoglu, su ifadeleri kullandi:

“Malumunuz maden ruhsati olmadigi için santralimiz 2 aydir çalistigi halde maden ocaklarindan kömür temin edemedik. Kömürü disaridan aldik. Tasima suyla degirmenin dönmesi çok zor. Çok ciddi bir maliyet olusturdu. Sikintilarimiz oldu. Neticede Türk-Is Genel Baskanimiz, Holding Genel Baskani Sebahattin beyin görüsmeleri neticesinde az önce yine genel baskanimizin ifade ettigi gibi söyle bir mutabakat oldu. Çalisan arkadaslarimiz Ekim sonuna kadar yer alti ücretiyle çalismaya devam edecekler. Onun haricinde ayrilmak isteyen arkadaslarimiz olursa da 3 taksitle tazminat ödemeleri yapilacak. Yani mevcut eski çalisma sartlarinda devam edecek arkadaslar ama yeralti ücreti alacaklar.”

Öte yandan Doruk Madencilik tarafindan yapilan yazili açiklamada, su ifadelere yer verildi:

“Yunus Emre Termik Santrali için kömür üretecegimiz ruhsat sahalari 9 aydir üzerimize devir edilmemistir. Sirketimiz bu güne kadar yaklasik 9 ay boyunca ruhsatlarin devrinin gerçeklesecegi düsüncesiyle 270 yeralti maden isçisini istihdam etmistir. Gelinen asamada, yeralti kömür madeni isçilerinin istihdamini mümkün kilacak kömür sahalarinin tarafimiza devrinin gerçeklesmemesi nedeniyle zorunlu ücretsiz izin kullandirma geregi dogmustur. Bu durum, sendika yöneticileri ile paylasilmis, yeralti maden isçilerinin ücretsiz izine zorunlu olarak ayrilacagi bilgisi verilmistir. Çalisanlarin söz konusu tazminat alacaklarini da 6 esit taksit seklinde Ekim 2023 ayi itibariyle ödenecegi tarafimizca taahhüt edilmistir. Ayrica, ise devam etmek isteyen personele de yerüstü statüsünde santral isletmesinde görev verilebilecegi de teblig edilmistir. TMSF döneminden kalan sendikal alacaklari ise sirketimizle herhangi bir ilgisi bulunmamaktadir. Maden isçilerinin eylem yaptigi ruhsatlar sirketimize ait degildir. Ihalesi yapilan ve tarafimizca kazanilan Adularya Enerji Üretimi Ticari ve Iktisadi bütünlügü çerçevesindeki kömür ruhsatlarinin tarafimiza devrinin gerçeklesmesi durumunda isçilerimiz tekrar is basi yapabileceklerdir.”
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile