’Napolyon’ cinsi kiraz üreterek ünü Türkiye’ye hatta dünyaya açilan Bilecik’in Gölpazari ilçesindeki kiraz üreticileri aracilarinin kendilerinden daha fazla para kazandigi iddia ederek, bu gidiste kiraz üretimi son bulacagi söylediler. 550 metre rakimli 9 bin 500 nüfuslu ilçenin 40 yildir geçim kaynagi olan kiraz, yurt içinin yani sira 5 ülkeye ihraç ediliyor.
"4 liraya 5 liraya kirazini aliyorlar, ayni kirazi Istanbul’da Eskisehir’de Bursa’da dünya paraya satiliyor"
Bu yil kirazin para yaptigi, ancak kendilerinin degil aracilarin para kazandigi anlatan üretici Ibrahim Bayir, "Kiraz su anda çok bol, gayet güzel ihraçlik kirazimiz var. Elimde de gördügünüz gibi ’Napolyon’ cinsi kiraz. Ancak bir türlü satisini yapamiyoruz. Su anda esnaflarimiz var alim yapan. 4 liraya, 3 buçuk liraya kirazini aliyorlar, ama ayni kirazi Istanbul’da Eskisehir’de Bursa’da marketlerde 15 liraya satildigini kendi gözümüzle gördük diyorlar. Biz bu durumdan çok sikâyetçiyiz. Gölpazari’na ihracatçilarin gelmesini satislarimizin kooperatif araciligiyla büyüklerimizden yardimci olmalarini istiyoruz. Emegimiz var, çok güzel malimiz var, ama bir türlü degerlendiremiyoruz. Çiftçi olarak bir sey kazanamiyoruz. Bundan tam 15 sene önce bu Napolyon kirazi 5 liraya sattim. Ardan 15 sene geçti su anda hala 5 liraya satiyorum. Gübreye yüzde 100 zam geldi. Mazot yüzde 100’ü geçti. Her seye zam geldi, bizim kirazimiz ayni yerinde sayiyor. Bu aradaki fark nereden geliyor nereye gidiyor bunlari arastirmalarini, bize yardimci olmalarini bekliyoruz" dedi.
"Burada 5 lira olan Napolyon kirazi, markette 20 lira"
Diger bir üretici Sevket Kaygisiz ise, "Bu Gölpazari’nin meshur ’Napolyon’ cinsi kirazi üretimi yapiyorum. Dün burada 5 lira olan Napolyon kirazi, markette 20 lira. Bu aradaki uçurum ne? Kim kazaniyor. Bunu 4 kere 5 kere 6 kere ilacini attik, gübresini attik, budamasini yaptik ama 4 lira 5 bes lira kazaniyoruz kilosunda, yani yazik. Buna birinin el atmasi lazim. Bu durum Gölpazari’nda kirazciliginin ölümünün sebep, birde tabi isçi bulamayisimiz. Isçi olmayinca da böyle kendi çapimizda çocuklarimizla akrabalarimizla gelip topluyoruz. Hale giriyoruz 4 liraya 3 liraya kirazimizi veriyoruz. Üç, bes tane alicimiz var onlardan baska alicimiz da gelmiyor" dedi.
Yerinde 5, Büyük Marketlerde 20 Lira
Bilecik’te kiraz üreticileri, yerinde 5 lira olan kirazin Istanbul’da süper marketler ve pazarda 15 ile 20 liradan satilmasina tepki göstererek, "Aracilar bizlerden daha çok kazaniyor. 15 yil önce kiraz yerinde bu paraydi, simdi de ayni" diye isyan ettiler.