Yerkesik Tarımsal Kalkınma Kooperatifi 2. Başkanı Ören Açıklaması

Muğla'nın Yerkesik beldesindeki Tarımsal Kalkınma Kooperatifi 2. Başkanı Feyzullah Ören, tamamen organik üretilen kayın mantarının yeterince tanınmadığını, bu nedenle pazar bulmakta zorlandıklarını bildirdi.

Feyzullah Ören, yaptığı açıklamada, kooperatiflerine ait 7 dönüm arazi üzerinde bulunan 2 üretim deposunda gübresiz ve ilaçsız olarak ürettikleri kayın mantarının halk tarafından tanınmadığını ifade etti.

Ören, geçen yıl İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü teşvikiyle üretime başladıklarını ancak üretilen mantarların pazar yokluğu nedeniyle satılamadığını söyledi.

Feyzullah Ören, ''Beldemizde 5 aile kayın mantarı üretmektedir. Üretilen kayın mantarının 4 derecede saklanması gerekiyor. En fazla bir hafta ömrü var. Bu nedenle toptancılar bu ürünü almaya çok sıcak bakmıyorlar. Şehirler arası pazarlama için frigofirik olarak adlandırılan soğuk hava deposuna sahip araç gerekiyor. Bu nedenler, kayın mantarına pazar bulunmasına ve başka şehirlerde satış yapmamıza da engel oluyor'' dedi.

Kayın mantarının kilosunun İstanbul'da 15-20 liradan satıldığını anlatan Ören, ''Ancak biz burada kilosunu 10 liraya bile satamıyoruz. Halkımız kayın mantarının yararları ve lezzeti konusunda bilgi sahibi değil. Kayın mantarının çorbası yapılır, börek içine konulur, ızgarası, sotesi, hatta tatlısı bile yapılır'' diye konuştu.

Muğla pazar yerinde kooperatife ait bir satış reyonu açmak için harekete geçtiklerini kaydeden Ören, bu reyonda kayın mantarını halka tanıtacaklarını ve birinci elden satışını yapacaklarını kaydetti.

Muğla Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde görevli Diyetisyen Meltem Koç, kayın mantarının sebze ile aynı besin değerine sahip olduğunu belirterek, kayın mantarının kolesterolü düzenlediğini ve kötü kolesterolü düşürdüğünü bildirdi.

Muhabir: Cenk Altınsoy

Yayıncı: Güç Gönel
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile