Yerli Patent, Tasarim Ve Marka Basvurularinda 2021 Damgasi

Yilin ilk yarisinda yerli patent basvuru sayilari yillik bazda yüzde 13, faydali model basvurulari yüzde 40, marka ve tasarim basvurulari yüzde 37, cografi isaret basvurulari yüzde 79 artti TÜRKPATENT Baskani Habip Asan: 'Türkiye bu basvuru artislariyla yilin ilk 6 ayinda dünyada en önde gelen ülkelerden biri' 'Hem 2020'de hem de 2021'in ilk 6 ayinda fikri mülkiyet basvurularinin arttigini görüyoruz. Bunun KOBI'ler, üniversiteler ve sanayicilerin pandemiden daha az etkilenmek için fikri mülkiyete daha fazla önem vermelerinden kaynaklandigini düsünüyorum' '(Patentle Türkiye Yarismasi) Üniversite ögrencilerimiz bugünden itibaren kurumumuzun elektronik basvuru sistemi olan EPATS üzerinden yarisma kapsaminda ücretsiz olarak patent basvurusu yapmaya baslayabilecek'

Türk Patent ve Marka Kurumu (TÜRKPATENT) Baskani Habip Asan, yilin ilk yarisinda yerli patent basvurularinda yüzde 13, faydali modelde yüzde 40, marka ve tasarimda yüzde 37, cografi isaret basvurularinda da yüzde 79 artis oldugunu belirterek, "Türkiye, bu basvuru artislariyla yilin ilk 6 ayinda dünyada en önde gelen ülkelerden biri." dedi.

Asan, TÜRKPATENT'te gerçeklestirilen "3. Üniversiteler Patent Yarismasi Tanitim Toplantisi"nda, yarismaya iliskin detaylari paylasti, sinai mülkiyet alaninda yasanan gelismeleri degerlendirdi.

TÜRKPATENT'in ülkede sinai mülkiyet haklarinin tescil faaliyetlerini yürüttügünü belirten Asan, bunlarin yani sira toplumun farkli kesimlerinde sinai mülkiyet haklarina iliskin farkindalik olusturmaya yönelik çalismalar yaptiklarini söyledi.

Asan, bugün baslatilan Patentle Türkiye Yarismasi'nin, Kurumun bu amaç dogrultusunda uygulamaya koydugu projelerden biri oldugunu ifade ederek, yarismanin hedef kitlesini ön lisans, lisans, yüksek lisans ve doktora düzeyinde egitim görmekte olan üniversite ögrencilerinin olusturdugu bilgisini verdi.

Yarismanin hedef kitlesinin yaklasik 8 milyon kisiyi kapsadigini aktaran Asan, "Bu yarismayla ögrencilerimizin, öncelikle patent konusunda farkindaliklarini artirmayi, patent arastirmasi ve patent basvurusu yapma konularinda bilgi ve tecrübe kazanmalarini saglamayi amaçliyoruz." dedi.

Asan, geçmis yillarda düzenlenen Patentle Türkiye yarismalarina deginerek, ilk yarismada 518, ikincisinde de 584 basvuru aldiklarini animsatti.

Yarismayi geçen yil lise düzeyinde ögrenim gören ögrencilere yönelik olarak da baslattiklarina isaret eden Asan, söyle konustu:

"Liselere yönelik yarismamiza faydali model bilesenini de ekleyerek ögrencilerimizin daha yogun katilimini sagladik. 1 Kasim 2020-28 Subat 2021 döneminde 61 ilimizden toplam 1035 patent ve faydali model basvurusu aldik. Yarisma kapsaminda en fazla basvuru yapan ilk 5 ilimiz sirasiyla Istanbul, İçel, Ankara, Antalya ve Samsun oldu."

Asan, bu yarisma kapsamindaki basvurularin arastirma raporu hazirlik sürecinin devam ettigine dikkati çekerek, ödül törenini de yakin bir zamanda Sanayi ve Teknoloji Bakani Mustafa Varank'in katilimiyla yapmayi planladiklarini dile getirdi.

- Ilk 10'a toplam 100 bin lira ödül

Bugün baslatilan yarismaya iliskin de bilgi veren Asan, su degerlendirmede bulundu:

"Üniversite ögrencilerimiz bugünden itibaren Kurumumuzun elektronik basvuru sistemi olan EPATS üzerinden yarisma kapsaminda ücretsiz olarak patent basvurusu yapmaya baslayabilecek. Patentle Türkiye Yarismasi'ni ülkemizdeki diger yarismalardan ayiran en önemli farklilik, bu yarismada bir yandan katilim saglanirken bir yandan da ücretsiz patent basvurusu yapiliyor olmasi. Yani yarisma sonucunda hiçbir ödül alamasaniz dahi herhangi bir ücret ödemeden bir fikri mülkiyet basvurusuna sahip oluyorsunuz. Yarismada basvuru süreci 15 Aralik'a kadar devam edecek."

Asan, basvurularin sinai mülkiyet uzmanlari tarafindan çesitli kriterlere göre degerlendirilecegini vurgulayarak, ilk 10 bulusun belirlenecegini söyledi.

Yarismanin birincisine 30 bin lira, ikincisine 20 bin lira, üçüncüsüne 10 bin lira, dördüncü ve besincisine 7 bin 500'er lira ve 6-10'uncu siralardaki ögrencilere de 5'er bin lira ödül verilecegi bilgisini veren Asan, dereceye girenlerin Istanbul Uluslararasi Bulus Fuari basta olmak üzere uluslararasi bulus fuarlarina katilimlarina da katki saglayacaklarini bildirdi.

- "Türkiye basvuru artislariyla dünyada önde gelen ülkelerden"

Asan, salgin döneminde sinai mülkiyet basvurularinin düsecegine yönelik algi olustugunu animsatarak, "Hem 2020'de fikri mülkiyet basvurularimiz artti hem de 2021'in ilk 6 ayinda fikri mülkiyet basvurularinin arttigini görüyoruz. Bunun KOBI'ler, üniversiteler ve sanayicilerin pandemiden daha az etkilenmek için fikri mülkiyete daha fazla önem vermelerinden kaynaklandigini düsünüyorum. Pandemiden ekonomik alanda en az etkilenen sirketlerin fikri mülkiyete önem veren sirketler oldugunu görüyoruz." ifadelerini kullandi.

Bu yilin ilk 6 ayina iliskin sinai mülkiyet verilerini açiklayan Asan, sunlari kaydetti:

"Yerli patent basvuru sayilari 2020 yilinin ayni dönemine göre yüzde 13 artarak 3 bin 171'den 3 bin 571'e ulasti. Yerli faydali model basvurulari 2020 yilinin ilk 6 ayina göre yüzde 40 artarak 1704'ten 2 bin 387'ye yükseldi. Türk sanayicisi ve KOBI'lerimiz için son derece rekabet avantaji saglayan buluslar bunlar. Yerli marka basvuru sayilari 2020 yilinin ilk 6 ayina göre yüzde 37 artarak 64 bin 236'dan 87 bin 922'ye çikti. Muhtemelen yil sonunda belki de 200 binin üzerinde basvuru bekliyoruz. Türkiye, Avrupa'da son 7-8 yildir en fazla marka basvurusu yapilan ülke, dünyada da 8'inci sirada. Bu sene dünyadaki siralamamizin daha da yükselecegini düsünüyorum. Yerli tasarim basvuru sayilari bu sene ilk 6 ayda yüzde 37 artarak 18 bin 285'ten 25 bin 29'a yükseldi. Cografi isaret basvuru sayilari 2020 yilinin ayni dönemine göre yüzde 79 oraninda artarak 145'den 259'a ulasti."

Asan, diger ülkelerde de bu alandaki verileri takip ettiklerini belirterek, "Türkiye bu basvuru artislariyla yilin ilk 6 ayinda dünyada en önde gelen ülkelerden biri. Bu fikri mülkiyet artislarinin ekonomide daha da iyi günlerin ön göstergesi olmasini ümit ediyorum. Ekonomideki çarklarin daha da hizli dönmesi ve fikri mülkiyet basvurularinin ticarilesmesiyle beraber insallah ekonomik anlamda da olumlu katkisi olacaktir." dedi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile