İlçede kurulan Üretici Pazarında ilerleyen günlerde açılacak stantta yerli tohumla üretim yapan üreticilerin ürünlerini satabileceklerini belirten Proje Koordinatörü Suna Kumyol, "Eylül ayı ikinci yarısında düzenleyecek olduğumuz tohum şenliği ile üreticiler arasında yerli tohum takası gerçekleştireceğiz. Bizim ülkemizden tohum alıp depolayan Norveç gibi ülkeler varken, biz hibrit tohuma esir olmamalı, yerli tohumun yok edilmesine katkıda bulunmamalıyız" dedi.
Proje danışmanı ziraat yüksek mühendisi Ahmet Toydemir de Türkiye'de yerli tohum üretimi ve satışının 2006 yılında çıkan bir kanunla zorlaştırıldığını ifade etti.
Sertifikası olmayanların tohum satışı yapamadığına değinen Toydemir, sertifikasız satış yapanlara çok büyük para ve hapis cezaları geldiğini, ürünlerinin ise imha edildiğini hatırlattı.
Toydemir, bu uygulamanın özellikle dış kaynaklı tohum üretim şirketlerine avantajlar sağladığını iddia ederek, "Atadan kalan tohumlarımız zaman içerisinde kaybolmaya başladı.
Hibrit tohumun gramı altınla ölçülüyor ve sadece bir kez ekilebiliyor. Toprağın yapısını değiştiren bu tohum, insan sağlığı ve toprak için büyük riskler taşıyor" ifadelerini kullandı.
Yerli Tohum Takası Projesi
MUĞLA - Fethiye Cumhuriyet Kadınları Derneği, yerli tohum kullanımını özendirmek amacıyla "Yerli Tohum Takası" projesi başlattı.