Yerli Üretim Lazer Silahi, Milli Sporcu Yetistirmede Büyük Avantaj Saglayacak

Yerli Üretim Lazer Silahi, Milli Sporcu Yetistirmede Büyük Avantaj Saglayacak

Run asamasina hazirlanan milli sporcular, artik antrenmanlarda yerli lazer silahlari ile çalisacak. Ankara’da üretimi yapilan yerli ve milli silahlara ise yurt disindan taleplerin geldigi açikladi.

Bes disiplinden olusan ve dört etkinlikte organize edilen Modern Pentatlon sporunun bir asamasi da Laser- Run (Atis ve Kosu) asamasinda milli sporcular, bu alanda antrenman yapabilmek için ithal edilen lazer silahlarini kullaniyordu. Türkiye Modern Pentatlon Federasyonu’nun (TMPF) girisimleri, Gençlik ve Spor Bakanligi ile Sanayi ve Teknoloji Bakanligi’nin is birligiyle yerli ve milli olarak lazer silahi üretildi.

Konuya iliskin açiklama yapan TMPF Baskani Doç. Dr. Veli Ozan Çakir, dünyada 2 ülkede üretildigini Türkiye’nin de böylece 3. ülke oldugunu belirtti.

Laser-Gun asamasinda kullanilan lazer silahlarinin çok pahali bir ekipman oldugunu aktaran Baskan Çakir, “Yerli ve milli üretimle beraber lazer silah hedeflerindeki maliyetimiz yaklasik yüzde 90 oraninda azalacak. Dolayisiyla Türkiye’nin her yerine biz bu silah ve hedefleri dagitip her kesimden spor severin Modern Pentatlon sporuyla tanismasini saglayabilecegiz. Bununla beraber çok genis bir sporcu havuzuna sahip olacagiz planlarimiz bu sekilde. Bunun da ötesinde sporcularimiz artik çok erken yaslarda modern pentatlonu tercih edip 5’li bransa hazirlanip büyükler kategorisine geldiklerinde ki suan bile 3 yil öncesine göre 2 kati sayida sporcumuz yarisiyor. Bundan sonra bunu çok kisa bir süre içerisinde belki 1-2 yil içerisinde tekrar katlayacagimizi düsünüyorum” dedi.



Hedef dünyanin en iyilerinden olmak

Dünyanin en iyi 3-4 ülkesinden birisi olmak için çalistiklarini vurgulayan Baskan Çakir, yerli ve milli lazer silahinin bu hedefe ulasmak için büyük avantaj saglayacagini söyledi.

Baskan Çakir, son 20 yil içerisinde spor tesisi konusunda ciddi gelismeler yasandiginin altini çizerek, “Artik birçok yerde spor tesisine erisim imkani mevcut. Branslarda fiziki imkana kavustu artik sporcularimiz. Bizim modern pentatlon olarak 5’li branstan kaynaklanan zorluklarimiz vardi. Eskrim ekipmani, at bulma gibi alanlarda da çalismalarimiz devam ediyor. Eskrimde yerli ve milli kiyafet çalismamiz nihayetlenmek üzere. Bunla beraber binicilikle ilgili de farkli projelerimiz var. Su an federasyonumuzun atlari var. Kendimiz at yetistiriciligi alaninda faaliyet göstermek istiyoruz. Modern pentatlon sporcusunun gidip kendisine at almasi mümkün degil. Yarismaya da kendi atiyla gitmiyor, binicilik sporcusu gibi degil. Organizasyon komitesinin atlarindan birisine kura çekip biniyor. Dolayisiyla çok farkli atlarlar antrenman yapmak zorundasiniz. Türkiye’nin birçok ilinde bu çalismalari baslattik” diye konustu.



"Paylasim yapilir yapilmaz Venezuela Federasyonu’ndan fiyat bilgisi sordular"

Lazer silahinin üretiminin Ankara’da gerçeklestiginin bilgisini veren Baskan Çakir, ”Bu süreçte birçok insan emek verdi ama sporcu velimiz olan Ithal ikamesi bir ürün ortaya çikarmis olduk. Bir taraftan da ihracat kalemi olan bir ürün ortaya çikti. Lansman yapilir yapilmaz, paylasim yapilir yapilmaz Venezuela Federasyonu’ndan Ispanyolca bir mesaj aldik ve fiyat bilgisi sordular. Önce tebrik ettiler, kucak dolusu sevgilerini gönderdiler daha sonra fiyatlarini sordular. Onun ardindan birçok ülkeden ve birçok kulüpten talepler gelmeye basladi.

Ilk talebin dünyanin bir ucundan Venezuela’dan gelmesi bizi hem sasirtti hem de sevindirdi” açiklamalarinda bulundu.

Milli sporcu Ak: “Sporculari erisimi için çok iyi oldu”

Modern Pentatlon sporcusu Yagiz Ak ise yaptigi açiklamada, “Bu normalde lazer silahlara erisim çok zor oluyor. Yurt disinda bunun 2 tane temsilcisi vardi 3. Türkiye oldu. Yurt disinda oldugu için daha pahaliya aliyorduk. Durumlarimizdan dolayi da bazi zamanlara alamiyorduk. Küçük yas kategorilerinden büyük yas kategorilerine gelen sporcularin erisimi açisindan çok iyi oldu” degerlendirmesinde bulundu.

Bir diger Milli Sporcu Melis Altin yerli ve milli olarak üretilen silahlarin sporcularin önünü açtigini belirterek sunlari kaydetti:

“Pentatlonda söyle bir sikinti vardi. Silahlarimiz çok pahali oldugu için maddi durumu iyi olmayanlar alamiyordu silahlari. Sporcu sayisi yüzmeye kiyasla kosuya kiyasla atletizme kiyasla çok düsük. Bunun sayesinde Türkiye’de alamayan birçok kiside silah olacak. Bu yüzden sporcu sayisi da artacak.”

Modern Pentatlon sporcusu Ilayda Demir ise, “Modern Pentatlon 5 dalli bir spor. Aticilik da bunun için çok önemli. Silah eksikligimiz çok fazlaydi. Yerli silah üretimiyle büyük bir adim atildi. Mesela küçük sporcularda bile silah bulamadigi için sporu birakanlar oluyordu” seklinde konustu.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile