Türkiye’de baska örnegi olmayan ve yerli üretim olan robot sayesinde, hareket kisitligi olan hastalar, haftada bir ve ya iki seans tedavi görerek 1 ay ile 3 ay arasinda sagligina kavusabiliyor. Robotun önünde bulunan ekranda oynatilan animasyon sayesinde hastalar sikilmadan yürüyüs egzersizlerine devam ediyor.
Aksaray’dan tedavi olmak için geldigini söyleyen Neslihan Kete; “Ilgilerinden dolayi önce hocalarima çok tesekkür ederim. Çok yardimci oluyorlar. Felç geçirmistim. Bir sene iyi oldum. Ikinci sene tekrar hastalandim. Terleme ve boynumda bir sikinti oldu. Sag tarafim zayiflama yapti. Buraya geldim, tedavi oluyorum. Buraya geleli bir ay oldu. Haftada bir iki gün robota giriyorum. Su an çok iyiyim” seklinde konustu.
Fizyoterapist Isa Metin ise yaptigi açiklamada, “Robotumuz özellikle hastalarimizin yürüme patentini dogru bir sekilde ögretebilmek ve bunu hastamiza kazandirabilmek maksadiyla kullanilmakta. Biz burada özellikle Parapleji, Tetrapleji, Parapleji, Serebral palsi ve Hemipleji hastalarimizi, bunun yaninda beyin etkilenimi olan diger nörolojik hastalarimizin da yürüyüs asamasinda daha dogru yürüyüs ögretebilmek maksadiyla kullanmaktayiz” ifadelerini kullandi.
“3 yasindaki hastalar da kullanabiliyor”
Fizyoterapist Metin “Bu robotumuz özellikle en küçükten en büyüge kadar, özellikle bacak ölçümü yapilip, belli bir boy yüksekligi alindiktan sonra 3 yastan 70 yasa kadar tüm hastalarimizi alabiliyoruz. Burada hastalarimizin özellikle her birinde farkli durumlar olur. Eklem ve eklem aktiviteleri bulunan hastalarimiz robotumuza destek verip, daha dogru yürümeyi kazanabilmek maksadiyla kendi destekleriyle kullanabilirken, tamamen plas durumda olan hastalarimiz ile alt ekseninde hareketi bulunmayan hastalarimizda dogru yürümeyi herhangi bir destek saglamadan koordine edilerek ögreniyor. Hastalarimizda olusabilecek problemlere karsi 5 adet acil durdurma butonu bulunmakta. Bir tanesi burada bulunan fizyoterapist arkadasimizin elindedir. Onun koordinesiyle tedavi devam ediyor. Robot tedavisi yaklasik olarak yarim saat ile kirk dakika arasinda hastalarimizin direncine ve tedavi süresine göre belirleniyor” seklinde konustu.
Robotun tamamen yerli teknoloji ile üretildigin söyleyen Metin, “Diger yurt disindan ithal ettigimiz robotlara istinaden daha küçük bireylerde kullanabilme avantaji ve ekrani sayesinde olumlu yönde ayrim gösteriyor” dedi.
Yerli Üretim Robot Hastalara Umut Oluyor
Nevsehir’in Kozakli ilçesinde bulunan Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Hastanesi, uyguladigi son teknoloji tedavi yöntemleriyle hastalari sagligina kavusturmaya devam ediyor. Türkiye’nin birçok ilinden tedavi olmak için gelen hastalar, Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Hastanesinde sifa bulmaya devam ediyor.