Yerli Üretime Destek İçin 'Damızlık Satış Borsası' Kurulacak

Edirne'de, yurt dışından hayvan alımının önlenmesi ve yerli üreticinin desteklenmesi amacıyla, "Damızlık Satış Borsası" kurulacak.


Edirne Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Özay Öztürk, AA muhabirine yaptığı açıklamada, hayvancılık açısından Trakya'nın hastalıklardan ari bölge olduğunu söyledi.

Bölgede iyi kalite hayvan yetiştirildiğini, ciddi bir damızlık üretimi olduğunu ifade eden Öztürk, şöyle konuştu:

"Satışla ilgili dönemsel olarak üretim yapan kişilerin ve talebi olan kişilerin bulmakta zorlandığını tespit ettik. Bunun için ihtiyacımız olan karantina ahırları, ana ahır, ayrı bir satış salonu ve bu salonda hijyen tedbirlerinin alındığı hastalıklardan ari bir yapı kurmayı düşündük. Edirne Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği işbirliğiyle yeni bir proje hazırladık. Türkiye'nin ilk Damızlık Satış Borsası'nı kurmak istiyoruz."

Öztürk, borsa için Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığına gerekli izinler için başvuruda bulunduklarını, olumlu sonuç almaları halinde işlemlere başlayacaklarını belirtti.

Projenin bölgeye önemli katkısı olacağına inandıklarını vurgulayan Öztürk, "Projeyle özellikle bölgedeki damızlık üretiminin daha iyi değerlendirileceğini, damızlık ihtiyacı olan kişilerin bunu borsadan tedarik etmesini sağlayarak bir nebze de olsa yurt dışında dövizin gitmemesine katkı sağlayacağımızı düşünüyoruz" diye konuştu.

- Hayvanlara arilik ve kan testi yapılacak

Öztürk, borsaya damızlıkların, arilik ve kan testi yapıldıktan sonra alınacağını söyledi.

Hastalıklardan ari bir hayvanın borsadaki satış fiyatının normal bir hayvana göre bin-bin 500 lira daha değerli olacağını aktaran Öztürk, "Borsa bu açıdan, işletmesine yeni hayvan alacak kişilerin ya da bu işe yeni başlayacak kişilerin belirli bir kalite düzeyinde ve hastalık konusunda bir problemi olmayan hayvan alması konusunda ciddi bir kaynak olacak" dedi.

Öztürk, borsaya ilişkin planın ve altyapının hazır olduğunu kaydetti.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile