Düzce’nin Gümüşova İlçesi’nde oyuncak OSB kurulması yönünde ki açıklamaların ardından harekete geçen Ali Kanburoğlu isimli girişimci, yüzde 100 yerli, doğal olan ahşap oyuncaklar için üretim fabrikası kurdu. 15 bin metrekare kapalı alanı olan ve şu an 35 kişinin çalıştığı fabrikada hazırda 60 çeşit değişik ahşap oyuncak üretiliyor. Düzce’de üretilen ahşap oyuncaklar bayan çalışanların ellerinde şekillenerek çocukların beğenisine sunuluyor.
Oyuncak fabrikasının Yönetim Kurulu Başkanı Makine Mühendisi Ali Kanburoğlu fabrikanın Türkiye’nin en kapsamlı ve en kapasiteli ahşap oyuncak ve zeka oyunları üreten merkezi olduğunu söylüyor.
Kamburoğlu, Düzce’de olmalarının sebebini ise “Düzce’ye kurulacak olan oyuncak OSB’nin ilk adımlarını atmak için oldu. Yüksek kapasiteli, bol çeşitli üretim yapan firmayız. Kendi markamızın yanı sıra birçok firmanın da oyuncak üretimi yapıyoruz. Şu anda 60’a yakın ürün çıkarıyoruz. Bunun yanında hali hazırda Ar-Ge yapılmış 100’ün üzerinde ürün bulunmakta. Kapasiteyi her geçen gün ise arttırmanın peşindeyiz. Bunu yaparken kaliteden asla ödün vermiyoruz. Tamamen yerli üretim, doğal ve organik oyuncaklar üretiyoruz. Bize özel bizim kültürümüze has oyuncakları nasıl üretiriz? Sürekli bunun çalışmasını yapıyoruz. Bize ait olan milli oyuncak projesi içinde yer almak istiyoruz. Bunun için adımları attık. İnşallah kurulacak olan oyuncak OSB’de de daha büyük bir yerde daha kapasiteli şekilde üretime devam etmek istiyoruz” ifadelerinde bulundu.
“Anti bakteriyel olan kayın ağacı kullanıyoruz”
“Çin malı oyuncaklara rakibiz” diyen Ali Kanburoğlu “Kullandığımız ahşap kayın ağacı. Kayın ağacı Karadeniz Bölgesi’ne özel bir ağaçtır. Anti bakteriyel bir ağaçtır. Yılda 2 bin 500 metreküp ağaç işliyoruz. Şu anda Çin’den ithal edilen oyuncaklarla alakalı firmalar bize dönüş sağlıyorlar. Yüksek kapasiteli ürünlerde Çin fiyatından daha düşük fiyatlara üretim yapıyoruz. Bunu da piyasaya yaymak istiyoruz. Artık Çin’den ürün getirtmeye gerek yok. Bu fabrika bu tesis, ülkemiz için üretim kapasitesi ile ülkemizin hizmetindedir” şeklide konuştu.
Ali Kanburoğlu ürettikleri tüm oyuncakların sağlık yönünden testlerinin yapıldığını işaret ederek “Devletimizin ithal edilen ürünlere testlerin arttırılması, plastik oyuncaklarda ki sağlık yönünden artan sıkıntılar bizim bir adım daha öne geçmemizi sağlıyor. Biz bunu hem ticari olarak yapıyoruz hem de ülke ekonomisine katkı sağladığımıza inanıyoruz. Bu ürünlerin yüzde 95’i Çin’den ithal edilen ürünler. Biz yüksek kapasite üretime ulaştığımız için aynı fiyatlara daha yüksek kalitede ürünler yapabiliyoruz. İhracat konusunda da büyük avantajlarımız oluyor. Bu tarz ürünlerin Çin’den Avrupa’ya ihracatında sıkıntılar oluyor. Türkiye’nin lojistik konumundan dolayı bu tarz avantajlarımız da var. Üretimin yanı sıra yerli ve milli karakterlerin de üretimine geçeceğiz. Karagöz, Hacivat, Galata Kulesi, Keloğlan, gibi puzlle, zeka oyunları ürünleri yapacağız. Tasarımı yapılan ürünler piyasaya çıkacak bekliyoruz. Sağlık yününden de tüm testlerimiz yapılıyor” diye konuştu.
Kamburoğlu fabrikada şu anda 35 kişinin istihdam edildiğini en kısa sürede vardiyalı sisteme geçerek bu sayıyı 70’e kadar çıkmayı planladıklarını söyledi.
Yerli Ve Ahşap Oyuncak İle Çin'e Rakip
Düzce’nin 1. Organize Sanayi Bölgesinde kurulan ahşap oyuncak üretim fabrikasında yerli ve milli ahşap oyuncaklar bayanlar tarafından yapılarak çocuklara ulaşıyor. Düzce’de yapılan oyuncaklar Çin’e rakip oluyor.