Yerli Ve Yabancı Arkeologların Taş Ocağı Ve Atölyede Tarihi Yolculuğu

Yerli Ve Yabancı Arkeologların Taş Ocağı Ve Atölyede Tarihi Yolculuğu

Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, tarihi yerli ve yabancı arkeologlarla UNESCO Dünya Kültür Mirası Geçici Listesinde yer alan tarihi Taş Ocağı ve Atölye’de buluştu.

Fatma Şahin, İstanbul Üniversitesi Arkeoloji Bölümü öğretim görevlilerinden Prof. Dr. Refik duru, Prof. Dr. Gülsüm Umurtak, arkeolog İlhan Temizsoy, önderliğinde

50 kişilik yerli ve yabancı arkeolog ile İslahiye ilçe merkezine 23 kilometre uzaklıktaki Birleşmiş Milletler Eğitim Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) Dünya Kültür Mirası Geçici Listesinde Yesemek Taş Ocağı ve Heykel Atölyesinde bir araya geldi. Yesemek Mahallesi’nde bulunan ve tarihçiler tarafından Geç Hitit Devletleri Dönemi’ne (MÖ 900-800) ait olduğu kabul edilen taş ocağı ve atölyedeki seyir tepesine çıkan Şahin ve arkeologlar, bölgeyi yakından inceledi. Kazı çalışmalarını yürüten Prof. Dr. Refik Duru, yerli ve yabancı misafirlere kazı çalışmalarında elde edilen eserler hakkında bilgiler verdi. Prof. Dr. Duru, "Geç Hitit Devletleri Dönemi’ne (MÖ 900-1000) ait olduğu kabul edilen Yesemek, taş ocağıyla birlikte heykel atölyesi şeklinde korundu, günümüze kadar geldi. Antik dünyada eşi benzeri olmayan Yesemek Taş Ocağı ve Heykel Atölyesi’nden çıkan tarihi eserler, ait olduğu döneme ışık tutuyor" dedi.

Arkeolog Temizsoy da, bölgedeki yürütülen kazı çalışmaları ile ilgili detaylı bilgi verdi. Arkeologlar ile birlikte Taş Ocağı ve Heykel Atölyesi’nde incelemelerde bulunan Fatma Şahin ise, bölgenin UNOSCO Dünya Kültür Mirası Geçici Listesi’nden kalıcı listeye eklenmesi için altı yapı çalışmalarını yürüttüklerini kaydederek, "Yesemek ve Zeugma’nın UNESCO kalıcı listesine girmesi için altyapıyı oluşturmaya çalışıyoruz. Gaziantep, 5 antik kenti olan, dünyanın en eski 20 medeniyetinden oluşan bir şehir. Evliya Çelebinin ifadesiyle şehri Ayıntabı Cihan yani dünyanın göz bebeği Gaziantep’i anlatmaya ne kalem ne de kelam yetmez. Yesemek ise Göbeklitepe’den sonra en eski Hitit medeniyetinin en güçlü döneminin yaşadığı ve bütün dünyanın ilk açık hava müzesi ve hem atölyesidir. Bu kadar güçlü ve o zaman diliminde bu kadar büyük sanat eserlerini çıkaran bir bölgede yaşıyoruz. Yani bizim ciddi bir göz bebeğimiz. Bizim açımızdan uluslararası boyutta bu bölgeyi Anadolu’nun hazinesini geleceğe taşıyacak en büyük merkezdir" diye konuştu.

Şahin ve arkelogların tarihi yolculuğuna İslahiye Belediye Başkanı Kemal Vural ile Beşiktaş Spor Kulübü Eski As Başkanı Başkanı Avukat Levent Erdoğan da katıldı.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile