1419‘tan itibaren 30 defa elden geçen Yeşil Camii son olarak Harput Grup sponsorluğunda restore ediliyor. Restorasyon çalışmalarının hızla devam ettiğini belirten Prof. Dr. Neslihan Dostoğlu, şu an bir gecikmenin söz konusu olmadığını söyledi. Aralık 2011‘e kadar sürmesi planlanan restorasyonun planlı bir şekilde devam ettiğini dile getiren Dostoğlu, "Çalışmalar esnasında caminin bir bölümü ibadete açık. Bir bölgede restorasyon yapılırken, diğer bölge ibadete açık tutuluyor. Ekiplerimiz dikkatli bir şeklide sıvalarını altından çıkan kalem işlerini ihya ediyor. Binanın etrafında drenaj çalışmaları sürüyor. Başarılı bir iş çıkarılıyor. Muhteşem bir tarihi eser gün yüzüne çıkacak" dedi.
MUHTEŞEM RESTORASYON
Öğretim Üyesi Doç. Dr. Doğan Yavaş, restorasyon çalışmalarının asla aceleye gelmemesi gerektiğini belirterek, 15. asırda Nakkaş Ali‘nin kitabelerinde caminin restorasyonunun 5 sene sürdüğünün yazdığını vurguladı. Yavaş, "İznik‘te de Yeşil Camii var. Bursa‘daki Yeşil Camii‘ni yeşil yapan hem çinileri, hem de kalem işleridir. Caminin inşaatı kadar kalem işleri de mühim. Mermer kitabeye göre, caminin kaba inşaatı bittikten sonra 5 sene boyunca Nakkaş Ali ve ekibi çalışmış. Böyle bir güzelliği bize sunması için 5 sene burada emek sarf etmiş. Vatandaşımız acele ediyor. Bizim yaptığımız iş aceleye gelmez. Çok sakin olunacak ve yavaş yavaş yapılacak. Bütün gayretimiz Yeşil Camii‘nin o muhteşem kalem işlerine ve renk armonisine tekrar kavuşması içindir" diye konuştu.
GÖZ KAMAŞTIRICI ESERLER ORTAYA ÇIKIYOR
Yeşil Camii‘nde sadece kalem işi değil, çini ve ahşap işleri de yapıldığını kaydeden Yavaş, "Kalem işleri bizi en fazla uğraştıran kısım. Yeşil Camii yeni baştan ayağa kaldırılıyor. Yeşil Camii, 1413-1419 tarihinden günümüze kadar 30 defa elden geçti. Biz en orijinal süslemelere ve kalem işlere ulaşmak istiyoruz. Vatandaş sabretsin. Başka Yeşil Camii yok. Muhteşem bir Yeşil Cami ile karşı karşıya kalacaklar. Biraz daha sabır. Şu anda sırada drenaj var. Ardından elektrik tesisatı için Ankara‘dan hususi ekipler gelecek. Işıklandırma işlemi de çözülecek. Şadırvan yeniden elde geçiyor. Yeşil Camii, Mahmut Celaleddin Paşa‘dan sonra en yoğun onarımı gördü. Ana mekan dediğimiz şadırvanlı kubbe mekanının restorasyonu yapılacak. Kalem işleri devam ediyor. Vatandaş iskeleyi görüp de kalem işine yoğunlaşmasın. Onların göremediği şekilde muhteşem güzellikleri ortaya çıkaracağız" şeklinde konuştu.
NEŞTERLİ RESTORASYON
Müteahhit Ramazan Uslu ise, "Çok itinalı çalışma gerektiği için doktorların ameliyat bıçaklarıyla sıva ve boya kazıma çalışmaları devam ediyor. O boyaların altından inanılmaz kalem işleri ve altın varaklar ortaya çıkıyor. Bu yüzden süreç uzadı. 2011‘in sonunda restorasyon bitecek. Ekiplerimiz gün boyu çalışıyor. Başarılı bir şekilde restorasyonu bitirerek bu tarihi mekanı Bursa‘ya kazandıracağız" ifadelerini kullandı.
Yeşil Camii‘ne Ameliyat
Bursa‘nın dünyaya meşhur Yeşil Camii‘nde restorasyon çalışmaları 2011 yılının sonunda bitecek. Doktorların ameliyatta kullandığı bistürilerle orijinal tezyinatın üzerindeki sıva ve boyalar kazınırken, tarihi cami muhteşem güzelliğiyle yıl sonunda tamamen ibadete açılacak.