Yeşil Deniz Kaplumbağası Defne, Bardawil Gölü'nü Sevdi

Sırtına yerleştirilen takip cihazı ile göç yollarının şifresini vermesi beklenen Yeşil deniz kaplumbağası Defne, Bardawil Gölü’nü sevdi.

Hatay Valiliği'nin destekleriyle deniz kaplumbağalarının gçö yollarının saptanabilmesi için sırtına yerleştirilen uydu takip cihazı ile Samandağ Denizi'nden 7 Ağustos tarihinde yaşam alanına bırakılan Defne isimli yeşil deniz kaplumbağası yolculuğuna Mısır’da bulunan Bardawil Gölü'nde ara verdi.

Denize bırakıldığı Ağustos ayından sonra 3 haftalık süre içerisinde Mısır’a kadar ulaşan Defne bu tarihten itibaren Bardawil Gölü'nden sinyal göndermeyi sürdürüyor. 60 yaşında olan ve 90 kilo ağırlığındaki Defne, en net sinyal takip sistemine göre en son 29 Kasım 2012 tarihinde alınmış, Sinyallerin yavaşlama nedenini metobolizmalarının kış uykusunda olmasından kaynaklı olarak açıklayan Samandağ Kaymakamlığı Bilimsel Araştırma Merkezi sorumlusu Dr. Bektaş Sönmez "Sinyaller zayıf olsa da Defne halen Mısır’da bulunan Bardawil Gölü'nde." dedi.

Bardawil Gölünün sıcaklığının yüksek olması nedeniyle Deniz Kaplumbağası Defne'nin bu alanda kışı geçirmeyi tercih ettiğini düşündüklerini aktaran Dr. Sönmez, "Hem su sıcaklığı hemde bu gölde bulunan deniz çayırlarının çokluğu yani deniz yosunları O’nun beslenmesi için verimli bir kaynak. Deniz Kaplumbağalarının kış uykusu dönemlerinde metobolizmaları daha zayıf çalışır. Bu nedenle daha az sinyal alınması normal." diye konuştu.

Defne’nin sırtına yerleştirilen uydu takip cihazının düşmemesi yada ölümle sonuçlanabilecek bir kaza olmaması durumunda 2013 Temmuz ayına kadar takip sistemine sinyal göndermesi bekleniyor.

"DEFNE BİLİNEN İSTİKAMETTE İLERLİYOR"
Samandağ Kaymakamlığı Bilimsel Araştırma Merkezi sorumlusu Dr. Bektaş Sönmez, Dünyada yaşayan 8 deniz kaplumbağası türünden 5 türün Akdeniz'de mevcut olduğunu ve bunlardan Caretta caretta ve Chelonia mydasların yuvalamak için Samandağ Kumsallarını kullandığını söyledi.

Samandağ sahilini yuvalama alanı olarak kullanan deniz kaplumbağalarının bu sahiilin ardından nereye doğru gittiklerini saptamak amacıyla Defne’nin sırtına uydu takip cihazı yerleştirdiklerini aktaran Sönmez, "Bu tür deniz kaplumbağalarının Samandağ sahilinde yuvalama dönemlerini tamamladıktan sonra nereye gittikleri bizim için önemliydi. Çeşitli araştımalar sonucunda fikren göç yolları hakkında fikirler üretilebiliyor. Ancak bu takip sistemi sayesinde tam bir göç yolu haritası bulabilmemiz mümkün olacak. Sırtına yerleştirilen uydu takip cihazı ile doğal yaşam alanına bıraktığımız ve Defne ismini vediğimiz deniz kaplumbağası şu an için beklediğimiz bölgelere doğru hareket etti ve yolu izledi. Şuan için göç yolu tamamlanmış değil. Defnenin sırtındaki cihazın pil ömrü 1 yıl. Bu pil ömrünün sonunda göç yolu ile ilgili net bir sonuç elde etmemiz mümkün olacak." dedi .
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile