Yesil Sivri Biberde 'Yenisehir' Tescili

Yesil Sivri Biberde 'Yenisehir' Tescili

Osmanli’nin ilk baskent Yenisehir’in ünlü yesil sivri biberi cografi isaret belgesiyle tescillendi. Yenisehir Belediye Baskan Davut Aydin, “Bu belge Osman Gazi’nin sehri Yenisehir’in bereketli topraklarinda asirlardir üretim yapan Türk çiftçisinin alin terinin karsiligi” dedi.

Yas sebze ve meyvede Güney Marmara’nin en önemli üretim merkezi ve tarihi açidan Osmanli saray mutfaginin dogdugu diyar olarak kabul edilen Yenisehir’in dünyaca ünlü yesil sivri biberi, Türk Patent ve Marka Kurumunca cografi isaret belgesiyle tescillendi. Böylelikle Osmanli devletinin banisi Osman Gazi’nin kurdugu ilk baskent Yenisehir’de asirlardir üretilen yöreye has “yesil sivri biber”, ilçenin tarimdaki ilk tescilli markasi oldu. Konuyla ilgili açiklama yapan Belediye Baskani Davut Aydin, yaklasik iki yil önce Bursa Ili Hayvanciligi Gelistirme Birligi (HAGEL) ile baslatilan çalismalar sonucunda alinan tescil belge gururunun asirlardir ata topraklarinda alin teriyle üretim yapan Türk çiftçisine ait oldugunu söyledi.



Çiftçimiz kazanacak

Belge sürecindeki desteklerinden ötürü ayni zamanda HAGEL’in de baskanligini yürüten Büyüksehir Belediye Baskani Alinur Aktas’a tesekkür eden Davut Aydin, ilkelerini MHP Genel Baskani Dr. Devlet Bahçeli’nin belirledigi ‘Üretken Belediyecilik’ anlayisinin bir geregi olarak tarim sektörünü desteklemeyi sürdüreceklerini söyledi.

Basta kooperatiflesme olmak üzere her baslikta Yenisehirli çiftçinin yaninda olduklarini, olmaya da devam edeceklerini bildiren Baskan Aydin, alinan cografi isaret belgesinin üreticiyi pazarda daha güçlü kilacagini dile getirdi. Aydin, “Sadece Türkiye’de degil dünyaca bilinen yesil sivri biberimiz Yenisehir genelinde 20 bin dekar arazide yetistiriliyor. Yillik 100 bin tonluk bir rekoltemiz söz konusu. Marka degeri artan biberimiz 2023 sezonundan itibaren cografi isaret tescil belgeli olarak hem iç hem de yurtdisi pazarlara sunulacak. Çiftçimiz kazanacak, ülkemiz kazanacak. Bursamizin gastronomi hedefleri açisindan da kiymetli olan çalismalarimizda HAGEL gibi bizlere desteklerini esirgemeyen Yenisehir Ziraat Odasi yönetimine, Bursa ve Yenisehir Tarim Müdürlüklerine de tesekkür ediyorum” dedi.



Zengin vitamin deposu

Yenisehir Yesil Sivri Biberi’yle ilgili tescil sürecinde alti farkli kategoride laboratuvar çalismasi yapildi. Bu çalismalarda; sekil özellikleri, renk ölçümleri, ürün çapi ve et kalinligi, kimyasal analizleri, raf ömrü ile besin degerleri belirlendi. Yenisehir’e özgü biberin yetistiriciliginde toprak yapisinin, iklimin, yetistirme tekniginin, sulama ve gübreleme yöntemi ile hasat seklinin farkliliklari belirlendi. Yapilan analizlere göre kalorisi düsük, iyi bir besin kaynagi olarak öne çikan Yenisehir Yesil Sivri Biberi’nin, A ve C vitaminleri, potasyum, folik asit ve lif kaynagi açisindan zengin bir tür oldugu tespit edildi. Antioksidan özelliklerinden sorumlu olan A, B, B6, B9 ve C vitamini zengini Yenisehir yesil sivri biberinin düzenli tüketimi, kanser gibi bagislik sistemini güçlendirmekte vücuda yardimci oluyor. Yag yakici özellige de sahip Yenisehir Yesil Sivri Biberi, diger biber türlerinde oldugu gibi kemik ve cilt sagligi açisindan da fayda sagliyor.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile