Yeşilay: Alkol kullanmada tersine mahalle baskısı var

Türkiye Yeşilay Cemiyeti Genel Başkanı Muharrem Balcı, Tütün ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurumu‘nun (TAPDK) yönetmeliği üzerinden yapılan "Hayat tarzımıza müdahale ediliyor." tartışmalarının sanal olduğunu söyledi. Avrupa ve dünyada alkol kullanımını azal



"TERSİNE MAHALLE BASKISI"
Konuşmasının ardından Balcı basın mensuplarının sorularını cevapladı. Gazetecilerine kamuoyunda yaşanan “Hayat tarzına müdahale” tartışmaları hatırlatarak, “Bu tartışmalar alkolle mücadeleyi nasıl etkiliyor?” sorusu üzerine Balcı, tartışmanın sanal olduğunu vurguladı. Balcı, “Boğaz’a karşı rakı içemeyecek miyiz?” itirazlarıyla ilgili, “Şu gördüğünüz her yerde bildiğim kadarıyla alkol satmayan 3 otel var. Diğerlerinin hepsinde alkol içilebiliyor, boğaza karşı. Buradaki engelleme sadece satış belgesi olan firmaların başka bir yere deplase olduklarında orada alkollü bir etkinlik söz konusu olduğunda orası için izin alması gerekli. Bu mahalde çocuklar ve gençler olabilir.” diye konuştu.
Dünya Sağlık Örgütü Avrupa Ofisi’nin alkolün kullanımın yüzde 25 azaltılması için çalışma başlattığını BM’nin 2011 yılını alkolle mücadele yılı ilan ettiğini hatırlatan Balcı, “Türkiye’de böyle bir şey yok. 2011 yılını siz Alkolle mücadele yılı ilan etseniz, Kadıköy’deki o sokakları işgal eden meyhaneler damlarına kadar çıkar. Bu hale gelebilir. Hayat tarzına müdahale yok.” ifadesini kullandı.
Polonya’da 2000 yılından bu yana alkolle mücadele edildiğini belirten Balcı, en çok tutan kampanyanın “alkol özgürlüğümüzü çalar” isimli kampanya olduğunu aktardı. Bütün dünyanın alkolün etkilerini azaltmaya çalıştığını bildiren Balcı, Türkiye’deki sanal tartışmanın nedeninin ise vehimlerden ibaret olduğunu ifade etti. “Bütün dünya ülkeleri buna karşı önlem alırken Türkiye’nin bunun dışında kalması düşünülemezdi” vurgusuna yapan Balcı, “Zaten biz bu yönetmeliği bile bir yönüyle eksik buluyoruz.” diye konuştu.
Konuyla ilgili açıklamada bulanan raporu hazırlayan hukukçu Adalet Canlı Akbaş da, Avrupa Bölgesel Eylem Planı’ndaki, “Çocukları gençleri ve alkol içmeyenleri içenlerin baskısından korumayı sağlamak” ifadesini dile getirdi. Alkol kullanımının dünyada yaygınlaşmasıyla içmeyenlerin hayat tarzlarının tehlikeye girdiğini belirten Akbaş, “Avrupa Birliği’nde içmemeyi tercih edenlerin hayat tarzını muhafaza etmeye çalışan bir çalışma var. Türkiye’nin gençliği koruması açısından bunu yapması kaçınılmaz bir şey. Bir hayat tarzını muhafaza ederken diğerini tehlikeye atamaz. Her ikisini de korumak zorunda.” dedi.
Akbaş’ın ifadeleri üzerine söze giren Türk Kızılay Cemiyeti Genel Başkanı Muharrem Balcı, “Tersine mahalle baskısı” ifadesini kullandı.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile