Yeşilay Cemiyeti Bosna Hersek Şubesi Açıldı

Yeşilay Cemiyeti'nin Bosna Hersek Şubesi, başkent Saraybosna'daki Unitic Business Center'da açıldı.

Törene Türkiye Yeşilay Cemiyeti Genel Başkanı Prof. Dr. İhsan Karaman, Başkan Yardımcısı Akif Seylan, Türkiye'nin Saraybosna Büyükelçisi Cihad Erginay, Saraybosna Din İşleri Müşaviri Hasan Atlı, Ziraat Bankası Bosna Hersek Genel Müdürü Ali Rıza Akbaş, TİKA İnsan Kaynakları Daire Başkanı Zülküf Oruç, Saraybosna Yunus Emre Türk Kültür Merkezi Başkanı Mehmet Akif Yaman, THY Saraybosna Müdürü Ahmet Salih Kansu, eski futbolcu Elvir Boliç ile çok sayıda davetli katıldı.

Törenin başında Türkiye ile Bosna Hersek milli marşları seslendirildi, ardından da Yeşilay'ın tanıtım videosu gösterildi.
Bosna Hersek Yeşilay Müdürü Reco Çauşeviç, törende yaptığı konuşmada, bugünün Bosna Hersek ve Türkiye için tarihi bir gün olduğunu söyledi.

Yeşilay Cemiyeti'nin Bosna Hersek Şubesi'nin faaliyete başlamasında katkısı bulunan herkese teşekkür eden Çauşeviç, "Hayırlı olsun. Planladığımız hedeflere ulaşacağımızdan şüphem yok. Türkiye'nin Bosna Hersek'e yardım etmediğini söyleyenler var. Şunu belirtmek isterim ki, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Yeşilay'ın Bosna Hersek'e açılacağını duyduğunda çok sevindi ve bize gerekli tüm desteği verdi. Aynı şekilde Başbakan Ahmet Davutoğlu da bu girişimi kutladı. Bosna Hersek'te Yeşilay şubesinin açılması yardımların en iyisini teşkil ediyor" diye konuştu.

Türkiye Yeşilay Cemiyeti Genel Başkanı Karaman, gerek Türkiye Yeşilay Cemiyeti'nin, gerekse iki ülke halklarının çok önemli tarihi bir an yaşadığını kaydetti.

Yeşilay Cemiyeti'nin 1920 yılında, Osmanlı döneminde kurulmuş olan bir sivil toplum kuruluşu olduğuna dikkat çeken Karaman, "Türkiye dışında, dünyanın hiçbir ülkesinde bağımlılıkla mücadele eden, Yeşilay'a benzer bir organizasyon bulunmadığını gördük. Yeryüzündeki bütün ülke ve toplumların özellikle gençliğini ve geleceğini tehdit eden bu önemli boyuttaki problemle mücadele etmek için, Yeşilay'ı dünyanın en ücra köşelerine kadar yaymaya karar verdik" şeklinde konuştu.

- Yeşilay'ın şubesi açılan ilk iki ülke Bosna Hersek ile Filistin
Karaman, Yeşilay'ı kurma çabalarının ilk olarak Bosna Hersek ve Filistin'de başlatıldığını açıkladı.

Bosna Hersek'in Türk halkının gönlünde özel bir yere sahip olduğunu anlatan Karaman, sözlerini şu şekilde sürdürdü:
"Türk halkının hayatında ve gönlünde Bosna Hersek'in çok ayrı yeri var. Bizim için İstanbul, Konya, Erzurum, Diyarbakır neyse, Saraybosna da, Travnik de, Zenitsa da odur. Türk halkı olarak, Fatih Sultan Mehmet'in, Turgut Özal'ın, Recep Tayyip Erdoğan'ın fikirlerini incelediğimizde nasıl duygulanıyorsak, Aliya İzzetbegoviç'in hayatını incelediğimizde de aynı şekilde hissediyoruz. Rahmetli İzzetbegoviç'in Bosna'yı Türkiye'ye emanet ettiği bilinci içerisinde hareket ediyoruz. Bu duygu ve düşüncelerle Yeşilay gibi asırlık bir kuruluşu dünyaya yaymaya bu ülkeden başladık. Bir yıl önce bu işin imzasını Zenitsa'da attık. Bugün bu hayırlı teşebbüsün Bosna Hersek'te Yeşilay şubesinin açılışıyla taçlanması hepimizi onurlandırıyor ve mutlu ediyor. Yeşilay Bosna Hersek Şubesi'nin daha büyük faaliyetler yapması, gelişmesi ve Bosna Hersek insanlarına hizmet etmesi için her türlü mani ve manevi desteği sunacağımızı belirtiyorum."
Eski AK Parti İstanbul Milletvekili Hüseyin Kansu ise Türk halkının tarih boyunca Bosna Hersek halkıyla yaşadığını ve bugün de Türkiye ile Bosna Hersek gençliğini tehdit eden bağımlılıkla mücadelede bir ve beraber olacağını ifade etti.

"Türkiye'de bizim neyimiz varsa, sizin de olsun istiyoruz" diyen Kansu, sözlerine şöyle devam etti.
"Sizler Avrupa'da yaşayan bu toprakların otantik halkısınız. Bazı senaryolarla bu topraklardan sizi uzaklaştırmak istediler ama siz bunu reddettiniz, insanlık onuru için mücadele verdiniz. Şimdi bu senaryoyu yürütmüş olanlar bazı kanallarla gençleri elinizden almaya çalışıyor, bağımlılıkla çürütmek istiyorlar. Biz sizi yalnız bırakmayacağız, birlikte olacağız. Bosna Hersek Yeşilayı'nın ülke halkı ve gençliği için hayırlı çalışmalar yapmasını temenni ediyorum."
- "Yeşilay, Bosna Hersekliler'in ruhsal yaralarını saracak"
Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA) İnsan Kaynakları Daire Başkanı Zülküf Oruç da Bosna Hersek'te 1992-1995 yılları arasında yaşanan savaştan dolayı toplumun birçok travması olduğunu söyledi.

TİKA'nın Bosna Hersek'te "fiziksel boşlukları" kapatmakla mükellef olduğunu belirten Oruç, "Fakat bağımlılıklar hakkında konuştuğumuzda, bunlar ilk bakışta görülmeyen ruhsal yaralardır. Şu andan itibaren Yeşilay Cemiyeti bu boşluğu dolduracak, bu yaraları saracak. Böyle iyi bir işin parçası olmaktan mutluluk duyuyorum. TİKA da Bosna Hersek'te artık neredeyse yerli bir kurum olarak Yeşilay'a destek vermeye devam edecek" dedi.

Türkiye'nin Saraybosna Büyükelçisi Cihad Erginay ise törene katılanlara teşekkür ederek, işi gereğince Yeşilay'ın gerçekleştirdiği faaliyetlerle yakından ilgilendiğini ifade etti.

Bu davaya destek veren tüm insanların toplumda örnek insanlar olduğunu kaydeden Erginay, Yeşilay duyarlılığını yaymanın ve toplumları bilinçlendirmenin herkesin görevi olduğunu da sözlerine ekledi.
Tören kapsamında Türkiye Yeşilay Cemiyeti Genel Başkanı Karaman, Bosna Hersek Yeşilay Müdürü Çauşeviç'e ve TİKA İnsan Kaynakları Daire Başkanı Oruç'a hediye takdim etti.
Bosna Hersekli sanatçı Neno Muriç ile gazi Muyo Aganoviç törende Türkçe ve Boşnakça şarkılar seslendirdi.
Tören öncesinde ise Türkiye Yeşilay Cemiyeti Genel Başkanı Karaman, Bosna Hersek Yeşilayı Şubesi binasının açılışını gerçekleştirdi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile