Yeşilay'dan Teknoloji Bağımlılığına 'Teknolojik' Çözüm

Yeşilay Cemiyeti tarafından geliştirilen "Outturnet" adlı uygulama ile akıllı telefon kullanıcılarını teknoloji bağımlığından kurtarmak amaçlanıyor.

Yeşilay Cemiyeti Genel Müdürü Savaş Yılmaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bir madde ya da davranışın insanı kontrol etmeye başlamasıyla oluşan bağımlılık kavramını kimyasal bağımlılık ve davranışsal bağımlılık olarak ikiye ayırdıklarını söyledi.

Kimyasal bağımlılığın sigara, alkol ve uyuşturucu gibi maddelerle ilgili bağımlılık olduğunu belirten Yılmaz, davranışsal bağımlılıkta ise teknoloji, sosyal medya bağımlılığı bulunduğunu ifade etti.

Sabah uyandığında yüzünü yıkamadan sosyal medya hesaplarına ve mesajlarına bakan herkesin teknoloji ve sosyal medya bağımlısı olduğuna dikkati çeken Yılmaz, bu durumun sosyal ve iş hayatını olumsuz etkilediğini dile getirdi.
- "Sosyal meyda bağımlılığı madde bağımlılığı kadar tehlikeli"
Madde bağımlılığıyla davranışsal bağımlılığın insana verdiği zarar yönünden birbirinden farkı bulunmadığı anlatan Yılmaz, "Sosyal medya bağımlılığı madde bağımlılığı kadar tehlikeli. Sosyal medyada gençler, gerçek yaşamda asla muhatap olmayacağı kişilerle muhatap olabiliyor. Gençler kontrolsüz bir şekilde her türlü tehlikeyle burada karşı karşıya kalabiliyor. Bazı uyuşturucu maddelerin sosyal medyada açık açık pazarlandığını görebiliyoruz. Sürekli sosyal medyayla uğraşan gençler aslında asosyal kişiler haline gelebiliyor. Bu da kişiyi yalnızlaştırıyor ve kötü alışkanlıklara itebiliyor" dedi.

- "Teknolojiyi ve sosyal meydayı kalbinden vuracağız"
Gençleri teknoloji bağımlılığından kurtarmak amacıyla "Outturnet" adlı bir mobil uygulama geliştireceklerini ifade eden Yılmaz, şöyle konuştu;
"Teknolojiyi ve sosyal meydayı kalbinden vuracağız. Gençleri internete bağlılıktan kurtarıp sosyalleşmelerini teşvik etmeyi amaçlayan bir uygulama olacak. Uygulamada telefon ekranına sürekli 'Dışarıya çık, şu arkadaşınla yemeğe gidebilirsin, şurada şu etkinlik var' gibi aktivite yapmaları için gençleri teşvik edeceğiz. Mesela uygulamayla telefon ekranına 'Spor yapman gerekiyor, iyilik yapman gerekiyor' gibi de uyarılar gelecek. Bunların puanları olacak. Bu puanlar karşılığında hediyeler vereceğiz. Uygulamada 'Bugün iyilik meleği modundayım' diye bir seçenek olacak ve bu durum sosyal medyadaki hesabında paylaşılabilecek. Çivi çiviyi söker diye düşündük. Amacımız gençleri dışarıya çıkartmak. Mart ayında bu uygulama telefonlara indirilebilecek"
Yılmaz, Türkiye'nin yarısından fazlasının genç nüfus olduğunu bu durumun avantajı olduğu kadar büyük risklerinin de bulunduğunu sözlerine ekledi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile