'Yeşilay Haftası' Açıklaması

Antalya İl Sağlık Müdürü Dr

  Antalya İl Sağlık Müdürü Dr . İbrahim Çetin , ' Yeşilay Haftası ' nedeniyle yaptığı açıklamada , Türkiye ' de yaklaşık 21 milyon kişinin sigara kullandığını ve sigaranın neden olduğu hastalıklardan yılda 165 bin kişinin hayatını kaybettiğini bildirdi .
Alkol , sigara ve uyuşturucu maddelerin bağımlılık yaptığının kesin olduğunu ifade eden İl Sağlık Müdürü İbrahim Çetin , açıklamasında " Sadece bir kez deneyeceğim , ben kontrollü biriyim , ben asla alışmam , ben zayıf bir insan değilim tarzındaki düşünceler bağımlılığa giden yolun başlangıcındaki yanlış inançları oluşturur . Bütün mücadelelere rağmen her geçen yıl sigara , içki ve uyuşturucunun çeşitli yönlerden meydana getirdiği tahribat büyük boyutlara ulaşmış bulunmaktadır . Ülkemizde yaklaşık 21 milyon insan sigara kullanmakta ve sebep olduğu hastalıklardan da yılda 165 bin kişi hayatını kaybetmektedir . Alkolün sebep olduğu tahribat da , sigaradan geri kalmamaktadır . Türkiye ' de trafik kazalarının yüzde 60 ' ında fazlasının sebebi alkollü araç kullanmaktan kaynaklanmaktadır " ifadelerine yer verdi .
Sigara , alkol ve uyuşturucu maddelere bağımlılığın oluşmasında bir takım risk faktörlerinin bulunduğu belirten Çetin , bu faktörleri şöyle sıraladı :
" Son zamanlarda yapılmış çalışmalar genetik bir yatkınlığın varlığından söz etmektedir . Bu maddeleri kullanan anne-babaların kardeşlerinde ve çocuklarında topluma göre daha yüksek oranda zararlı madde bağımlılığı görülmektedir . Anne ve babanın denetim eksikliği , okul başarısızlığı , çocukluk döneminde özellikle erkeklerde davranış bozukluğu ve saldırganlık zararlı alışkanlıklar konusunda risk faktörleridir . Ergenlik dönemi sigara , alkol ve uyuşturucu bağımlılığı açısından en önemli gelişim dönemidir . Çünkü ergenlik sosyal , biyolojik değişmelerin ve duygusal dalgalanmaların yaşandığı , aile ve toplum ile çatışmaların belirginleştiği , arkadaşlıkların önem kazandığı çalkantılı bir dönemdir . Gençler ; bu dönemin en belirgin özelliği olan kimlik arayışı ve bunalım sürecini yaşamaktadırlar . Büyük şehirlerde yaşamak önemli risk faktörüdür . Bunun nedeni alkol , sigara ve uyuşturucu maddelerin daha kolay temin edilmesi ve ekonomik düzeyle ilgilidir . Eğitim seviyesinin düşük olması bu riski artırdığı , evli olmanın bu riski azalttığı kabul edilmektedir . "
Alkol , sigara ve zararlı maddelere başlamaya özellikle gençlerde merak , arkadaş baskısı , arkadaşlar tarafından kabul görme isteği , bir gruba ait olma isteği , sorunlardan uzaklaşma ve kendini ispat etme fikrinin neden olduğunu kaydeden Çetin , açıklamasında şu sözlere yer verdi :
" Zararlı maddelerin kullanımına ilişkin alışkanlıklar vücudumuzun tüm organlarına zarar vermektedir . Sigara sağlığımıza pek çok zarar verir . • Genel olarak bulunduğunuz ortamlarda kötü ve ağır koku yayılır . Cildiniz bozulacağından cilt karalığı ve yaşlı gösterme belirtileri başlar .
Dişleriniz kirli ve pis görünümlü olmakla beraber , dişeti hastalıkları baş gösterecektir . Ağız ve yutakta tat alma eksikliği başlar ve kanser riski artar . Gırtlak ve nefes borusunda iltihaplanma , ses tellerinin zarar göstermesinden başka kansere yakalanma ihtimali fazlalaşır . Kalp ve damarların görmüş olduğu zarar ve tahribattan dolayı kalp krizi , damar tıkanıklığı , tansiyon yükselmesi gibi sakıncalar ortaya çıkar . Beyinde felç , ileri yaşta bunama ( Alzheimer ) görülür . Her nefeste 50 bin hücrenin ölümüne sebep olur . Gözlerde katarakt ve ileri yaşta körlük meydana gelir . Burunda koku alma duygusu azalır . Akciğerlerde kansere yakalanma , bronşit ve amfizem gibi rahatsızlıklar meydana gelir . Mide ve yemek borusunda karama , ülser ve kanser oluşumunu fazlalaşır . Pankreas kanseri riski artar . Rahim ve yumurtalıkta kısırlık , çocuk düşürme , sakat ve eksik doğum , erken menopoz , rahim kanseri gibi tehlikeler oluşur . Testisler ve cinsel organlarda iktidarsızlık , ereksiyonda azalma , döllenme yetersizliği , kalıtımsal bozukluklar meydana gelir . İdrar kesesinde mesane kanseri meydana gelir . Ellerde , parmaklarda sararma , tırnaklarda , zayıflama görülür . Kemik ve iskeletlerde kemik erimesi meydana gelir . Kol ve bacak damarlarında çeşitli hastalıklar oluşur . Kılcal damarlar , el ve ayaklardan başlayarak , kol ve bacaklara kadar tıkanıp bu organların kesilmesine ( Burger hastalığı ) kadar varan hastalıklar oluşur . Vücutta , yorgunluk , uykusuzluk , ruhsal gerilim , stres , performans düşüklüğü , reflekslerde azalma oluşur . Anne ve baba mirası olarak ; Hamileliğinde sigara içen hanımların bebekleri %10†" 15 eksik kilolu doğdukları gibi zeka eksiklikleri de bu çocuklarda sık görülür . "
ALKOLÜN VERDİĞİ ZARARLAR
Çetin açıklamasında alkolün ise karaciğeri tahrip edip siroza neden olduğunu , beyni tahrip edip sinir sistemini bozduğunu , ellerde titremeye yol açtığını , anne ve babası alkolik olan çocuklarda zihinsel ve bedensel gelişim geriliğinin görüldüğünü , kalp ve kan dolaşımında tahribata neden olduğunu , üreme organlarındaki tahribat nedeniyle kısırlık ve iktidarsızlık , zamanla çeşitli akıl ve ruh hastalıkları görüldüğünü bildirdi .
UYUŞTURUCU MADDELERİN ZARARLARI
Uyuşturucu maddelerin ise solunum durmasına neden olabildiğini , yüksek dozla bilinç kaybına , komaya hatta ölüme sebep olabildiğini ifade eden Çetin , sigara , alkollü içki ve her türlü bağımlılık yapan uyuşturucu maddelerin insan sağlığına , ekonomiye , aile huzuruna , milli ahlak ve savunma gücüne verdiği zararlar bugün rakamlara sığdırılamaz hale geldiğini kaydetti . Çetin açıklamasında , geleceğin teminatı olan gençleri bütün kötü alışkanlıklardan ve cehaletten korumanın toplumsal bir görev olduğunu belirtti .
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile