Yeşilay'ın Okullardaki Kapsamlı Anketi Sonuçlandı

Yeşilay'ın Okullardaki Kapsamlı Anketi Sonuçlandı

Yeşilay, ortaöğretim okullarında yaptığı "Eğitim Programları" kapsamında "Tut Elimi" ve "Darısı Başına" tiyatroları ile 250 binden fazla öğrenciye ulaştı.

Bu öğrencilerin 4106'sı ile yüzyüze anket yapıldı. M. Sırrı Arvas koordinatörlüğünde ve Uzm. Psikolog Başak Nurova ve Uzman Psikolog Seda Özkan'ın danışmanlığında yapılan anketlerden ilginç sonuçlar çıktı. Ankete 2117 erkek, 1989 kız öğrenci katıldı.
Yeşilay'ın düzenlediği ankete erkek öğrencilerin yüzde 51'i, kız öğrencilerin ise yüzde 49'u katılarak anket formlarını doldurup teslim ettiler.

YEŞİLAY'I TANIYOR MUSUNUZ?
Okullarda Yeşilay kulüpleri faaliyetlerinden dolayı Yeşilay'ın bilinirlik düzeyi yüksek çıktı. "Yeşilay'ı tanıyor musunuz?" sorusuna erkek öğrencilerin yüzde 91.69'u kız öğrencilerin ise yüzde 94.92'si evet şeklinde cevap verdi. Kurumu tanımayanlar ise, erkek öğrencilerde yüzde 8.31, kız öğrencilerde ise yüzde 6.75 olarak belirlendi.
Yeşilay 21 şube ve 61 temsilcilik ile, ülkemizin 82 noktasında gönüllü faaliyetlerde bulunmaktadır. Bu anket çalışması ise İstanbul, Kocaeli ve Bursa'da gerçekleştirildi.

FAALİYETLER YETERLİ Mİ?
Öğrencilere "Yeşilay'ın çalışmalarını yeterli buluyor musunuz?" sorusuna, erkek öğrencilerin erkek öğrencilerin yüzde 58.95'i, kız öğrencilerin ise yüzde 58.47'si evet derken, Hayır diyenlerin oranı ise şöyle belirlendi. Erkek öğrencilerde yüzde 41.05, kız öğrencilerde ise yüzde 41.28
Yeşilay bu anlamda geçtiğimiz yıl toplam 3 milyona yakın ücretsiz materyal dağıtarak, rekorlar kırdı. Ayrıca sigara ile ilgili beş, alkol ile ilgili iki spot, sokak çocukları ile ilgili bir tv spotu hazırlayarak RTÜK izniyle 300 yerel ulusal kanala göndermişti. Bununla birlikte 35 ülkenin katıldığı üç adet uluslar arası bağımlılık kongresi gerçekleştirmişti.

ÇEVREYE DUYARLI MISINIZ?
Ankette yer alan ilginç sorulardan biri ise "Çevrenizdeki insanların veya arkadaşlarınızın sigara kullanması sizi rahatsız ediyor mu?" sorusuydu. Bu can alıcı soruya erkek öğrencilerin yüzde 72.89 u, kız öğrencilerin ise yüzde 80.79 u evet derken, Erkek öğrencilerin yüzde 27.11'i ve kız öğrencilerin yüzde 23.28'i hayır diye cevap verdi.
Bu kritik sorudan edinilen bilgiye göre, bilinç düzeyinin henüz yetersiz olduğu kanaati uyanmaktadır. Etrafındakilerden rahatsız olmayanların, kolaylıkla bu alışkanlığa meyilli olabileceği izlenimi vermektedir.

AİLEDE SAĞLIKLI İLETİŞİM
Ankete katılan öğrencilere "Aileniz ve büyükleriniz sizi anlayabiliyor mu?" Aileniz ile sağlıklı iletişim içinde olduğunuzu düşünüyor musunuz?" sorusuna Erkek öğrencilerin yüzde 71.33'u kız öğrencilerin ise yüzde 67.77'si evet derken, hayır diyenlerin oranı erkeklerde yüzde 28.67, kızlarda ise yüzde 30.39 olarak belirlendi.
Uzmanların görüşüne göre, aile içi sağlıklı iletişim kuramayanların oranı daha yüksek olarak tahmin ediliyor. Gençlerimizin bu konuyu onur ve gurur meselesi yaptıkları düşünülerek evet oranlarının beklenenden yüksek çıktığı tahmin ediliyor. Özellikle sanal bağımlılıkların, sosyal paylaşım sitelerinin yaygınlaşması ile ailede iletişim kopma noktasına gelmiş durumdadır.

GENÇLERİMİZDE SPOR VE HOBİLER
Ankette yer alan bir başka soru ise "Herhangi bir spor ile amatör veya profesyonel olarak ilgileniyor musunuz?" Sorusuydu. Sosyalleşmenin önemli göstergelerinden biri olan bu soruya, erkek öğrencilerin yüzde 66.56'sı kız öğrencilerin ise yüzde 37.56'sı evet diye cevapladı. Hayır diyenlerin oranı ise erkeklerde yüzde 33.44, kızlarda yüzde 47.49 olarak belirlendi.
Erkek öğrencilerin kızlara göre spor ve hobilerinin olması ve sosyal hayatı daha fazla paylaşmaları, ailelerin kız çocuklarına bakış açısının da bir göstergesi olarak belirlendi.

ÇEVREYE BAKIŞ VE GÖZLEM
Yeşilay'ın anketinde yer alan "Çevrenizde alkol alan veya madde kullananlara hiç rastladınız mı?" şeklindeki soruya erkek öğrencilerin yüzde 67.69'u, kız öğrencilerin yüzde 60.48'i evet diye cevapladı. Hayır diyenlerin oranı ise erkeklerde yüzde 32.31, kız öğrencilerde ise yüzde 39.52 olarak görüldü. Buna göre toplamda erkek ve kız öğrencilerin yüzde 64.20'si çevresinde alkol alan, madde kullanan insanları görmekte, etkilenmektedir. Bu kritik sorudan anlaşılacağı gibi, çocukların ve gençlerin
korunmasında büyük bir yetersizlik, tedbirsizlik, kayıtsızlık söz konusu. Toplumun, ailenin, devletin, medyanın, stk'ların, eğitimcilerin ve konuyla ilgisi olan bütün kurumların biraz daha hassas olması gerektiğini ortaya koyuyor.

HİÇ ŞİKAYET ETTİNİZ Mİ?
Anketteki ilginç sorulardan biri de "Rahatsız olduğunuz bir bağımlıyı şikayet ettiniz mi?" şeklindeydi. Bu soruya erkeklerin yüzde 10.77'si ve kızların yüzde 7.49'u evet derken, erkeklerin yüzde 89.23'u ve kızların yüzde 90.82'si hayır diye cevapladı.
Anlaşılacağı üzere, çevresinde alkol veya madde alarak etrafa rahatsızlık verenlerden gelebilecek zararlardan çekinildiği için şikayet edilmemektedir. Bu da toplumsal yapımız ve gençlerimizin haklarını arayamadığı, sesini yükseltemediği görülmektedir. Esasen böyle bir durumda şikayet edilecek merci, kurumların da tavrı çok önemlidir. Bunun yanı sıra bağımlıları şikayet etmek çözüm değildir. Devletin onlara sahip çıkması, tedavilerine yardımcı olması gerekmektedir. İstanbul'da AMATEM gibi kurumların
yetersiz kaldığı bilinmektedir.

SİZCE ÇÖZÜM NEDİR?
Anket sorularından bir tanesi, "Bağımlılıklardan ve bütün zararlı alışkanlıklardan kurtua7inde olduğunuzu düşlmak sizce eğitim ile mümkün olabilir mi?" sorusuydu. Bu soruya erkeklerin yüzde 63.39'u, kızların da yüzde 59.33'u evet derken, Hayırcıların oranı şöyle tesbit edildi. Erkeklerde yüzde 36.61, kızlarda ise yüzde 38.58.
Gençlerimizin eğitim-öğretim dışında bilinç düzeyini artırmak için ailenin, eğitimcilerin, medyanın, çevrenin, devletin ve üzerine görev düşen bütün kurumların ortak bir tavır ve bilinç ile hareket etmesini önermektedirler.

TOPLUMSAL DEĞERLER ETKİLERİ NELERDİR?
Yeşilay'ın anketinde yer alan, "İnanç ve toplumsal değerlerimizin kötü alışkanlıkları azaltıcı bir etkisi olduğunu düşünüyor musunuz?" sorusuna, ebu konuyu onur ve gurur meselesi yaptıkları düşs bu konuyu onur ve gurur meselesi yaptıkları düşrkek öğrencilerin yüzde 74.54'ü, kız öğrencilerin ise yüzde 69.83'ü evet diye cevapladı. Hayır diyenlerin oranı ise, erkeklerde yüzde 25.46 ve kızlarda yüzde 27.74 olarak belirlendi.
Toplumsal değerlerimiz, inançlarımız, geleneklerimiz, aile yapımız aslında bu büyük sorunu önleyebilecek en önemli unsur olduğu, gençlerimizin gözünden kaçmadığı görülmektedir.

YARDIM EDER MİSİNİZ? NASIL EDERSİNİZ?
Yeşilay'ın anketinde "Kötü bir alışkanlığı olan arkadaşınız olsa ona yardım etmeyi destek olmayı düşünür müydünüz?" şeklindeki kritik soruya, erkek öğrencilerin yüzde 81.25'i, kız öğrencilerin yüzde 91.35'i evet dedi. Hayır diyenlerin oranı ise, erkek öğrencilerde yüzde 18.75 ve kızlarda yüzde 13.86 olarak belirlendi.
Çocuklarımızın ve gençlerimizin yardımseverliği böylece ön plana çıkmış oldu. Hayır diyenler de nasıl yardım edeceklerini bilemediklerinden bu cevabı verdikleri düşünülmektedir.

PROBLEMİNİ KİMİNLE PAYLAŞIRSIN?
Ankette yer alan önemli sorulardan biri ise, "İçinden çıkılmaz bir problem yaşadığınızda bunu aile büyükleriniz veya öğretmeninizle paylaşıyor musunuz?" şeklinde idi. Bu soruya erkek öğrencilerimizin yüzde 56.21'i, ve kız öğrencilerimizin yüzde 63.90'ı evet dedi. Hayır diyenlerin oranı ise, erkeklerde yüzde 43.79 kızlarda ise, yüzde 36.10 olarak belirlendi.
Bu önemli sorudan anlaşıldığı gibi, erkekler sorunlarını daha çok arkadaşları ile paylaşmayı seçerken, kız öğrenciler daha sorumlu davranarak aile ve öğretmenleriyle paylaşmaktadır. Ancak yine de sorunlarını büyükleriyle ve öğretmenleriyle paylaşamayan yüzde 40 civarında bir gençliğimiz var. İçinden çıkamadığı problemi çözebilmek için, madde kullanımına, suça, intihara yatkın bir hale gelme tehlikeleri bulunmaktadır. Problemli gençler savunmasızdır, aklı örtülmüştür. Gençlerimizin bu konuda ciddi yardıma
ihtiyacı olduğu anlaşılmaktadır.

GÖNLLÜ OLMAK İSTER MİSİNİZ?
Yeşilay anketinde yer alan bir diğer soru "Sizde bir Yeşilay gönüllüsü olmak ve topluma hizmet etmek ister misiniz?" şeklinde idi. Bu soruya, Erkek öğrencilerimizin yüzde 49.98'i ve kıza7inde olduğunuzu düş öğrencilerin yüzde 70.94'ü evet diye cevap verdiler. Hayır diyen öğrencilerin oranı ise şöyle. Erkeklerde yüzde 50.02, kızlarda ise yüzde 29.06.
Kız öğrencilerin hayır ve yardım işlerine daha yatkın oldukları, imkan ve fırsat bulduklarında toplum için hizmete hazır oldukları izlenimi verilmiş oldu.

ARKADAŞ SEÇERKEN DİKKATLİ MİSİNİZ?
Yeşilay ankette "Arkadaş edinirken sigara içip içmemesi sizin için önemli mi?" sorusuna Erkek öğrencilerin yüzde 64'i kız öğrencilerin ise yüzde 64'u önemli demiş, Önemli değil diyenler ise, erkeklerde yüzde 35, kızlarda ise yüzde 36 olarak ölçülmüştür.
Arkadaşının sigara içmesini önemsemeyen toplamda yüzde 35.5 oranında gençlerimiz var. Bu da ciddi bir rakam olarak görülmektedir.

SİGARA VE ALKOLÜN ZARARLARINI BİLİYOR MUSUNUZ?
Bu soruya, öğrencilerin toplamının yüzde 49'u araştırıp öğreniyorum, yüzde 40'i kulaktan dolma biliyorum, yüzde 6'sı bilmiyorum, ybu konuyu onur ve gurur meselesi yaptıkları düşüzde 5'i Önemsemiyorum. diye cevap vermişlerdir.na, es bu konuyu onur ve gurur meselesi yaptıkları düş

AİLENİZDE SİGARA ALKOL KULLAN VAR MI?
Bu soruya öğrencilerin toplamının yüzde 54'ü sigara içen var, yüzde 10'u hem sigara, hem alkol alan var, yüzde 2'si alkol alan var, yüzde 34 ise bizim ailede herkes Yeşilaycıdır cevabını vermişlerdir.

İZLEDİĞİNİZ PROGRAMI BEĞENDİNİZ Mİ?
Bazen sanatçıların da iştirak ettiği Yeşilay'ın okullarda yaptığı eğitim programı sunum, tiyatro, interaktif söyleşi, kulüp ve üye çalışması, anket şeklinde devam etmektedir. Öğrencilere "İzlediğiniz programı beğendiniz mi?" sorusuna toplamda öğrencilerin yüzde 83'ü beğendim, yüzde 3'ü beğenmedim, yüzde 14'ü ise fikrim yok diye cevap vermişlerdir.

DERSLERLE ARANIZ NASIL?
Bir başka soruda "Derslerle aranız nasıl sorusuna" toplamda yüzde 69 iyi, yüzde 28 fena değil, yüzde 2 kötü, yüzde 1 de çok kötü olarak cevap vermişlerdir.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile