Orman ve Su İşleri Bakanlığınca yürütülen 'Yeşilırmak Havzası Peyzaj Atlasının Hazırlanması Projesi'nin belediye, kaymakamlık ve valilikler başta olmak üzere kurumların hizmetine sunulması, böylece enerji, tarım ve maden gibi farklı sektörlerle ilgili her türlü faaliyet için veri tabanı oluşturması planlanıyor.
Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar (DKMP) Genel Müdürlüğünce yürütülen 'Yeşilırmak Havzası Peyzaj Atlasının Hazırlanması Projesi' kapanış toplantısı, bir otelde gerçekleştirildi.
Toplantıya, TBMM Çevre Komisyonu Üyesi Nevzat Ceylan, Orman ve Su İşleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı İbrahim Çiftçi, DKMP Genel Müdürü Nurettin Taş ile çok sayıda akademisyen ve sivil toplum kuruluşu temsilcileri katıldı.
Toplantıda konuşan Ceylan, havza bazındaki çalışmalarla Türkiye'nin peyzaj güzellikleri, bunların planlanması ve ortaya çıkarılması konusunda güzel neticeler alınacağına inancını dile getirdi.
Doğa koruma ve milli parkçılığın vazgeçilmez bir sevgi olduğunu belirten Ceylan, 'Ülkemize en güzel hizmetlerin, korunan alanların çoğaltılmasıyla yapılacağını düşünüyorum.' dedi.
Orman ve Su İşleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Çiftçi de, projeyi takdir ettiğini, çalışmaların askıda kalmaması adına gerekenlerin yapılacağını söyledi.
'Yeşilırmak Havzası Peyzaj Atlasının Hazırlanması Projesi' ile elde edilen verilerin, vatandaşların erişimine açılabileceğini, gerekirse e-devlet üzerinden yayımlanabileceğini aktaran Çiftçi, 'Özellikle belediyelerimiz, kaymakamlıklarımız, valiliklerimiz başta olmak üzere nerede yer alması gerekiyorsa oralara verileri gönderip, rafta kalmamasını sağlamalıyız. Bu, gelişmelerimize ciddi bir alt kaynak. Enerji, tarım, maden gibi farklı sektörlerle ilgili her türlü faaliyetlerde güzel bir veri tabanı.' diye konuştu.
Çiftçi, atlasın Türkiye için faydalı olmasını dileyerek, 'Her geçen gün nüfusumuz artıyor, insanlar daha hareketli oluyor, sanayimiz gelişiyor. Koruma ve kullanma dengesi içinde nelerin yapılması gerektiği konusunda güzel bir altyapı olmuş.' değerlendirmesinde bulundu.
DKMP Genel Müdürü Nurettin Taş ise sektörel faaliyetler ve dünya ekonomisindeki değişikliklerin, peyzajların değişiminin de hızlanmasına yol açtığını, doğal ve kültürel peyzajların korunması ve sürdürülebilirliğinin sağlanması konusunda herkese büyük görevler düştüğünü söyledi.
Türkiye'de toplam 520 korunan alan bulunduğunu belirten Taş, bakanlık olarak sistemli çalıştıklarını, uluslararası sözleşmelerden kaynaklanan yükümlülüklerini de yerine getirdiklerini ifade etti.
Taş, 'Yeşilırmak Havzasında Peyzaj Atlası Hazırlanması Projesi'ni öncelikle 2008'de Konya'da yerel ölçekte başlattıklarını, sonrasında 2010 yılında Malatya’da il ölçeğine taşıdıklarını vurgulayarak, şöyle devam etti:
'2012’de ise proje havza ölçeğine taşınmış ve Türkiye’nin altıncı büyük havzası olan Yeşilırmak Havzası'nda peyzaj atlası hazırlanması çalışmaları başlatılmıştır. Bu proje, ülkemizde bu nitelikte ve ölçekte yapılan ilk peyzaj atlası çalışmasıdır.'
Proje sonucunda hazırlanan peyzaj atlası ile havzada peyzaj karakter tipleri ve alanlarının belirlendiğini, peyzaj kalite haritası çıkarıldığını aktaran Taş, aynı zamanda peyzaj stratejileri belirlendiğini ve sektörel peyzaj rehberleri hazırlandığını bildirdi.
Taş, çalışmanın ve ortaya çıkarılan sonucun, sektörel planlama ve karar verme süreçlerinde tüm kamu kurum ve kuruluş yöneticilerine, tabiatı koruma konusunda çalışan sivil toplum kuruluşlarına rehber olacak nitelikte olduğunu vurguladı.
Yeşilırmak Havzası Peyzaj Atlası Hazırlandı
Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürü Taş: 'Bu proje, ülkemizde bu nitelikte ve ölçekte yapılan ilk peyzaj atlası çalışmasıdır'.