2011 yılından beri Malatya’daki kayısı bahçelerinde görülen erik koşnilinin ağaçlara büyük zarar verdiğini söyleyen Solmaz, Malatya’da bu yıl da erik koşnili zararlısının ağaçları tehdit ettiğini ifade ederek, çiftçilerin zaman kaybetmeden bahçelerini ilaçlamaları gerektiğini kaydetti.
Erik koşnili hakkında bilgiler veren Solmaz, “Erik koşnili gövde de ve kalın dallarda koloniler oluşturur. Ergin ve nimflerin beslenmesi sonucu ağaçları zayıflatıp, dalları kurutmak ve yoğun tatlımsı madde salgılamak suretiyle iki şekilde zarar yapar. Emgi sonucunda dallarda ağaç tarafından salgılanan zamk akıntısı meydana gelir. Salgılanan tatlımsı madde sürgün, yaprak ve meyvelere bulaştığında yaprakların solunumunu engellemekte ayrıca meyvelerin üzerinde mantar geliştirerek meyve kalitesini bozmaktadır” şeklinde konuştu.
Erik koşniline karşı kültürel ve kimyasal mücadele yöntemleri hakkında da bilgiler veren Solmaz, “Bulaşıklığın çok yüksek olduğu yerlerde kış sonu veya ilkbahar başında yoğun bulaşık dallar kesilip budanarak bahçeden uzaklaştırılmalıdır. Ayrıca ağaçların kuvvetli bulundurulması, bakım işlemlerinin titizlikle yapılması ve sık dikimden kaçınılması da genel kültürel önlemler arasında sayılabilir. Nimfler ergin döneme geçmeden önce yani mart sonu, nisan başı kimyasal ilaçlamalar yapılmalı. İlaçlamayı doğru zamanda yapabilmek için, bulaşık dallar kontrol edilerek nimfler görüldüğünde ilaçlamaya başlanmalıdır. İlaçlamaya geç kalındığı takdirde böcek fumajin salgılamaya başlayınca ilaç etkili olmayacaktır” diye konuştu.
Yeşilyurt Ziraat Odası Başkanı Doğan Solmaz, Kayısı Üreticilerini Uyardı
Yeşilyurt Ziraat Odası Başkanı Doğan Solmaz, kayısı bahçelerine büyük zarar veren erik koşniline (kabuklu bit) karşı kayısı üreticilerini uyararak, erik koşnili ile ilgili mücadele yöntemleri hakkında bilgiler verdi.