" Bakqu " ve " Engelsiz Meydan " isimli projeler birinciliği paylaştı
Türkiye`de yaratıcı ekonominin gelişmesine katkıda bulunmak amacıyla " Yeteneğe Destek Yaratıcı Ekonomiye Destek " adıyla sürdürülebilir kurumsal sosyal sorumluluk projesini hayata geçiren TTNET , 26 Ocak Perşembe günü yapılan ödül töreninde en başarılı projeleri seçti .
Ödül töreninde , Aralık 2011`de yapılan ön jüri elemesinde , 60 proje arasından seçilen Timebox , Engelsiz Meydan , Estetik Motifler , Sosyoport ve Bakqu adlarındaki 5 proje , ana jürinin değerlendirmesine sunuldu . Jüriyi , TTNET Genel Müdürü Tahsin Yılmaz , Jüri başkanı sıfatıyla Türkiye Bilişim Vakfı Başkanı ve Eczacıbaşı Holding Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Faruk Eczacıbaşı , NTVMSNBC Genel Yayın Yönetmeni Ahmet Yeşiltepe , İstanbul Bilgi Üniversitesi Öğretim Görevlisi Yrd . Doç . Dr . Fatoş Karahasan , Koç Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof . Dr . Selçuk Karabatı , Kabataş Eğitim Vakfı Eski Başkanı ve Mütevelli Heyeti Üyesi Erdal Dumanlı ve Lab-X Kurucu Ortağı Ulvi Sami oluşturdu .
Ödül töreninde konuşan TTNET Genel Müdürü Tahsin Yılmaz , " TTNET olarak , Birleşmiş Milletler tarafından sıra dışı bir ekonomi yaklaşımı olarak tanımlanan " yaratıcı ekonomi " kavramını sahipleniyoruz . Bireylerin yerel zenginliklerini , yetenekleri ile ekonomik bir değere dönüştürerek üretime kattığı yaratıcı ekonominin , ülkemizin kalkınmasında önemli bir yeri olacağı inancındayız . Dünyadaki GSH`nin yüzde 7 . 3`ü yaratıcı ekonomi tarafından oluşturuluyor ve bu yeni ekonominin yıllık büyüme hızı yaklaşık yüzde10 olarak hesaplanmaktadır . AB ülkelerindeki toplam işgücünün yüzde 3 . 1`i ( 5 . 8 Milyon kişi ) yaratıcı ekonomi tarafından istihdam edilmektedir . Türkiye`de ise yeni ekonomi ile canlılık kazanan bilişim sektörü , toplam işgücünün yüzde 11`ini istihdam etmektedir . Yeteneğe Destek Yaratıcı Ekonomiye Destek " projemiz ile Türkiye`de yaratıcı ekonomiyi tanıtmayı ve gençlerimize vizyon kazandırmayı amaçlıyoruz . Çünkü gençlerimizin , Türkiye`yi bilgi toplumuna dönüştürme yolunda en büyük güce sahip olduğunudüşünüyoruz . TTNET olarak Türkiye`de yaratıcı ekonomi kavramına sahip çıkıyoruz . Bizlere destek olan tüm kamu ve özel sektör temsilcilerine , üniversite yönetimine ve akademisyenlerine teşekkür ediyorum " dedi . Jüri Başkanı Faruk Eczacıbaşı yaptığı konuşmada ; " TTNET , genç girişimcilerin yaratıcılığını ve yenilikçiliğini desteklerken , yaratıcılığı ve inovasyonu bir yaşam biçimi olarak benimsemenin önemini vurguluyor . İktisatçılar artık , yenilikçiliğin , uzun vadeli büyüme için en önemli unsur olduğunda görüş birliği içindeler . Yenilikçilik , sihirli bir değnek değil , ekonomik kalkınma ve büyümenin gerçek bir aracıdır . Girişimciler olarak Türkiye`nin gizli kalmış yenilikçilik yeteneğini dünya çapında sergilemekiçin en doğru zamandayız . Yenilikçilik yeteneğimizi dünyaya sergileyecek olanlar , TTNET`in Yeteneğe Destek Yaratıcı Ekonomiye Destek projesi kapsamında öne çıkan arkadaşlarımız gibi hızlı ve esnek hareket edenler olacaktır " dedi .
Değerlendirme sonucunda iki projenin birinciliği paylaştığını açıklayan Faruk Eczacıbaşı , amatör ve profesyonel sanatçıların sanal stüdyo ile çalışmalarını gerçekleştirmesine , paylaşmasına ve sunmasına olanak sağlayan bir platform olan " Bakqu " ve engellilerin temel ihtiyaçlarını karşılamalarına olanak sağlayan bir platform olan " Engelsiz Meydan " projelerinin ödüle layık görüldüğünü belirtti . Eczacıbaşı , 6`şar yetenekli gençten oluşan iki grup tarafından üretilen projelerin ; pazar gerçekleri , stratejikgerçekler ve finansal gerçeklik kriterlerine göre değerlendirildiğini ifade etti . " Bakqu " ve " Engelsiz Meydan " proje ekipleri ödül olarak , Massachusetts Institute of Technology ( MIT ) Enterprise Forum Türkiye`nin ( Girişimcilik Forumu ) , özel olarak hazırladığı girişimcilik eğitimine katılmaya hak kazandı . Dünyanın en saygın üniversitelerinden olan MIT`nin kurmuş olduğu Enterprise Forum`dan eğitim alacak gençler , uluslararası standartlarda farklı ve vizyoner bakış açısı ile tanışmış olacak . MIT Enterprise Forum Türkiye tarafından gençlere ; müşteri segmentleri , değer konumlandırması , müşteri ilişkileri , gelir kaynakları , maliyet yapısı , stratejik ortaklıklar gibi başlıkları içeren dokuz aşamalı iş modeli geliştirme eğitimi verilecek . Gençler bu eğitimlerin sonunda MIT Enterprise Forum Türkiye sertifikası almaya hak kazanacaktır . " Yeteneğe Destek Yaratıcı Ekonomiye Destek " projesinin ikinci aşaması olan 2012 uygulaması Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı himayesinde 22 Şubat 2012 tarihinde İzmir , Gediz Üniversitesi , Menemen Kampüsü`nde başlayacak . 2012 yılı süresince Türkiye`nin 7 bölgesinde 10 ilde yüzyüze eğitimlerle devam edeceğini belirten Tahsin Yılmaz ; " 2011 yılında 60 gencimizin yaratıcı ekonomi alanında gelişmesine katkı sağladık . 2012 yılsonuna kadar 1000 gencimize ulaşmayı planlıyoruz . 2013 yılından itibarenise Online Yetenek Geliştirme Platformu ile yaratıcı ekonominin sunduğu fırsatları daha çok kişiye anlatmayı ve ilgili herkesin erişimine açık eğitimler sunmayı hedefliyoruz " dedi .
'yeteneğe Destek Yaratıcı Ekonomiye Destek' Projesi'nin İlk Ödülü Sahibini Buldu
Türkiye`nin iletişim ve eğlence şirketi TTNET`in, "Yeteneğe Destek Yaratıcı Ekonomiye Destek" adlı kurumsal sosyal sorumluluk projesinin 2011 etabının en başarılı projesi, Koç Üniversitesi`nde gerçekleşen ödül töreninde sahibini buldu.