Dünya ile yarışıyoruz. Tek başımıza değiliz. Biz yürürken, hareket ederken, başkaları da hareket ediyor. Bizim onlardan önce koşmamız lazım” dedi.
Bakan Yılmaz, İstanbul Kalkınma Ajansı’nın fon desteğini sağladığı ve Bağcılar Belediyesi’nin hazırladığı ‘Yeteneğim Geleceğim Projesi’nin açılış programına katıldı.
Programa Bakan Yılmaz’ın yanı sıra İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, AK Parti İstanbul Milletvekili ve TBMM Üstün Yetenekli Çocuklar Komisyonu Başkanı Halide İncekara, Bağcılar Belediye Başkanı Lokman Çağırıcı, AK Parti İlçe Başkanı İsmet Öztürk, Bağcılar Milli Eğitim Müdürü Mustafa Yılmaz, vatandaşlar ve çok sayıda öğrenciler katıldı.
Açılışta konuşan Bakan Yılmaz, “Cumartesi günü İstanbul’da hep birlikte çok güzel bir projeye şahitlik etmek için buradayız. Öncelikle değişik projelerinden dolayı Bağcılar Belediyesi’ne çok teşekkür ediyorum. Projeli bir belediyeyle karşı karşıyayız” dedi.
“KALKINMA EKONOMİDEN İBARET DEĞİL”
“Türkiye doğal kaynakları çok zengin olan bir ülke değil” diyen Bakan Yılmaz, “Madenlerimiz, bir takım avantajlarımız var. Ama bizim asıl üstünlüğümüz, dünyayla, dünya ortalamasıyla. Kendimizi bunlarla mukayese ettiğimizde asıl üstünlüğümüz tarihimizin, coğrafyamızın ve insanımızın olduğunu görebiliyoruz. Asıl stratejilerimizi kurgularken en fazla dikkat etmemiz gereken şeyler bunlar. Mideden ibaret değil insan. Midesi, aklı gönlü var. Bunun gibi kalkınma sürecide ekonomiden ibaret değil. Ekonomi, kalkınmanın önemli bir unsurudur. Fakat kalkınma, tek başına ekonomiden de ibaret değildir. Öyle olsaydı biz, kalkınma ajanslarını ekonomi ajansı olarak koyardık. Ekonomi ajansı değil dikkat ederseniz. Bu isimlendirmeyi yaparken dikkatle yaptık. 26 bölgemizde 81 vilayetimizde kalkınma ajansı ofislerimizi kurduk. Kalkınma ekonominin yanı sıra sosyal boyutunu da içeriyor. Sosyal derken de her şeyden önce sosyal adaleti anlıyoruz. Fırsat eşitliğini anlıyoruz. Tek tek bütün bireyleri kalkınma sürecine dahil olabildiği, bu sürecin sonuçlarından da istifade edebildiği bir çerçeveyi anlıyoruz. Sosyal boyutun yanı sıra da çevre boyutunu da unutmamamız gerekiyor. Bugünkü nesillere sadece yatırım yapmakla da kalkınma olmaz diyoruz. Biz neslin kaynaklarını tüketirsek, bu da sürdürülebilir gerçek bir kalkınma olmaz” diye konuştu.
“BÜTÜN BÖLGELERİMİZİN BÖLGESEL OLARAK KALKINMAYA İHTİYACI VAR” Kalkınma ajansları hakkında bilgiler veren Bakan Yılmaz, şunları söyledi: “Eskiden olsa kalkınma ajansı niye kurdunuz diye sorulurdu. Fakat, şimdi böyle soruların sorulmaması lazım. Çünkü bütün bölgelerimizin bölgesel olarak kalkınmaya ihtiyacı var. Bütün yörelerimiz kendilerine bir gelecek vizyonu çizmek zorunda, stratejiler geliştirmek zorunda. Dünya ile yarışıyoruz. Tek başımıza değiliz. Biz yürürken, hareket ederken, başkaları da hareket ediyor. Bizim onlardan önce koşmamız lazım. Bunun için iki hedefi eş zamanlı yürütmek zorundayız. Bir taraftan Türkiye’yi 2023 vizyonuna taşımamız lazım. Türkiye’nin dünyada ilk on gelişmiş ülkesi arasına girmesi için bunun için hızlı koşması lazım. Bir taraftan da ülkemiz içerisindeki dengesizlikleri bölgeler arası dengesizlikleri gidermesi lazım. İkisini aynı anda yapmamız lazım. Bu nedenle artık eskisi gibi sadece geri kalmış yörelerle ilgili bir politika değil bölgesel politika. İstanbul’la da ilgili, İzmir’le de ilgili, Hakkari ile de ilgili, Karadeniz’le de ilgili, Akdeniz’le de ilgili bir politika.” “2014- 2018 dönemi kapsayacak yeni bir 5 yıllık plan hazırlıyoruz” Bu aralar 10’uncu planın hazırlandığını söyleyen Bakan Cevdet Yılmaz, “2014- 2018 dönemi kapsayacak yeni bir 5 yıllık plan hazırlıyoruz. Bu 5 yıllık plan, bizi 2023 vizyonuna taşıyacak ilk dilimi oluşturacak. Onun da yine insan unsuru, beşeri unsuru var. Çünkü bunun farkındayız. Bunu tarihe baktığımızda da görebiliyoruz. Fiziki varlıklarıyla giden ülkeler, o fiziki varlıklar tükendiğinde veya tahrip edildiğinde ortada kalmak durumundalar. Oysa ki insana yapmış ülkeler, yerle bir etseniz de kısa sürede toparlanıyorlar. Milli gelir dediğimiz bir şey de kalkınmanın bir sonucu aslında” diye konuştu.
“BİR TEK İNSAN BİLE BÜTÜN TOPLUMUN KADERİNİ DEĞİŞTİREBİLİR” Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Yeteneğim Geleceğim Projesi’nin 1 milyon liralık bir proje olduğunu söyledi.
Bakan Yılmaz, sözlerine şöyle devam etti: “İnsanla ilgili olan hiçbir şey küçük değildir. Mutlaka büyüktür ve önemlidir. Bir tek insan bile bütün bir toplumun kaderini değiştirebilir. İyi yetiştirdiğiniz bir kişi, ekonomide teknolojide, siyasette değişik alanlarda bir toplumun kaderini değiştirebilir. Dolayısıyla bizim bunun üzerinde durmamız lazım. Biz köklü bir tarihe sahibiz. Ciddi bir medeniyetten geliyoruz. 21 yüzyılda Türkiye, kalkınmasını gelişmesini bunun üzerine kurgulamak zorunda. İnsan unsuru üstüne, beşeri sermaye üstüne kurgulamak zorunda ve bizde bunu yapıyoruz. 4+4+4 reformunu yaparken, üniversitelere yatırım yaparken esas aldığımız hadise bu aslında. Nitelikli insan. Bir toplum nitelikli insan yetiştirebiliyorsa bu insanları kendine içinde tutabiliyor koruyabiliyorsa ve dış dünyadan da nitelikli insanları cezbede biliyorsa o toplum gelişmiş bir toplumdur. Bu yüzden Türkiye son 10 yılda büyük bir gelişme kaydetti.
” “BAĞCILAR ADETA PROJE İLE ÖZDEŞLEŞMİŞ BİR İLÇEMİZ” Projeler kapsamında sürekli Bağcılarda olduğunu söyleyen İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu ise, “Bağcılar adeta proje ile özdeşleşmiş bir ilçemiz. Yatıyorlar, kalkıyorlar bir proje üretiyorlar ve bu projeyi de gerçekten çok güzel uyguluyorlar. Bağcılarımızı bu yüzden çok sık ziyaret ediyoruz. Her zamanki olduğu gibi bugün de çok heyecanlıyız. Sevgili yavrularımız için eğitim noktasında ciddi bir projenin açılışını yapacağız. Sizin önderliğinizde ise Türkiye’nin kalkınması noktasında iyi bir uygulamasını idrak edeceğiz” diye konuştu.
"HAYIRA VESİLE OLAN HAYIRI YAPAN GİBİDİR" Bağcılar Belediye Başkanı Lokman Çağırıcı da, “Eğitim konusunda yapılan açılışlarda yer aldıklarından dolayı çok mutlu olduğunu söyledi.
Bir neslin geleceğini bir sonraki nesiller hazırlandığın ifade eden Çağırıcı, Biz daha iyi gelecek hazırlamak adına bizden sonraki gelecek nesilleri iyi geliştirmek zorundayız. Bunun için burada toplandık. Hayıra vesile olan, hayırı yapan gibidir. Böyle bir hizmet ki, yetiştirdiğimiz çocukları bir sonra ki nesillere hazırlarken yapacakları her şey bir ömür boyu devam edecek. Bunun için onun heyecanını yaşaya bilmek çok güzel bir duygu” dedi.
Merkezin adının “Enderun Yeteneğim Geleceğim Projesi” olduğunu hatırlatan Başkan Çağırıcı, Enderun mektepleri hakkında bilgiler verdi. Çağırıcı; bu mekteplerden örnekler alarak böyle bir projeyi ortaya koyduklarını da söyledi.
AK Parti İstanbul Milletvekili ve TBMM Üstün Yetenekli Çocuklar Komisyonu Başkanı Halide İncekara ise, “Her yer yöneticisi kadar şekillenir, aslan yattığı yerden belli olur. Bunların hiç biri tesadüfü bir şey değil. Eğer biz Bağcılar’a girdiğimizde Bağcılar’da iyi şeyler görüyorsak, bu kaymakamımızın, başkanımızın ve tabii ki valimizin destekleriyle olur. Siyaset sadece düşünce beyan eder ve kişilerle görevleri paylaşır. Ama kişilerle hizmetleri bütünleştirip orada yaşayan ya da atanan yöneticilerimizdir. Ben eminim ki vaktini ayırıp buraya gelip buradakileri izleyen yöneticilerin okulunda ki çocuklarımız daha şanslı olacaktır. Ama devlet memuru olmak böyle bir şey. Kötü olan iyi olanın sırtından geçinir. Az çalışan çok çalışanın sırtından geçinir. Bu memur olmanın kaderi” dedi.
BAKAN YILMAZ TÜRKÜ SÖYLEDİ Konuşmalarının ardından “Yeteneğim Geleceğim Projesi”nin temsili açılışı gerçekleştirildi.
Açılıştan sonra sınıfları gezen Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, üstün yetenekli öğrencilerin yapmış olduğu çalışmaları büyük bir hassasiyetle izleyip bilgiler aldı. Müzik odasını da ziyaret eden Bakan Yılmaz, öğrencilerle birilikte Aşık Veysel’in “Uzun İnce Bir Yoldayım” türküsünü de söylemeyi ihmal etmedi.
Bir yıllık süreyi kapsayacak proje, 1 milyon 29 bin 217 TL'lik bütçeden oluşuyor. Bunun yüzde 90’ını İstanbul Kalkınma Ajansı, geri kalan bölümünü ise Bağcılar Belediyesi’nce karşılanacak .
‘yeteneğim Geleceğim Projesi” Açılış Programı
Kalkınmanın sadece ekonomiden ibaret olmadığını ve bütün bölgelerin bölgesel olarak kalkınmaya ihtiyacının olduğunu ifade eden Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, “Bütün yörelerimiz kendilerine bir gelecek vizyonu çizmek ve stratejiler geliştirmek zorunda.