Yetenekli Keçi 3 Kisinin Isini Tek Basina Yapiyor

Yetenekli Keçi 3 Kisinin Isini Tek Basina Yapiyor

Manisa’da yaklasik 3 yasindaki kilavuz keçi, yetenegi sayesinde geçirdigi 2 Kurban Bayrami’nda hayvan yetistiricilerinin en büyük yardimcisi oldu. Kilavuz keçi 3-4 kisinin yaptigi isi tek basina yapmasiyla dikkat çekerken, Türkiye’nin farkli illerinden talip çikmasina ragmen sahiplerinin satmadigi keçi kendisine çirak da yetistiriyor.

Manisa’nin Saruhanli ilçesine bagli Adiloba Mahallesi’nde hayvan alim satim isi yapan amca çocuklari Mehmet Tetik ve Sahin Tetik isimli hayvan besicileri kendi yetistirdikleri kilavuz keçi sayesinde is yüklerinin hafifledigini anlatti. Yillardir en zorlandiklari isin hayvanlarin araçlara yüklenmesi oldugunu kaydeden amca çocuklari, yavruyken aldiklari keçi sayesinde 2 kurbandir 2-3 kisinin yaptigi isi keçinin tek basina yaptigini belirtti.



"Isteyen çok oldu"

Hayvan besiciliginin yani sira hayvan alim satimi yapan Mehmet Tetik, "Hayvan alim satimi yapiyoruz. Sürekli hayvan alip sattigimiz için nakliyesinde de hayvanlari indirip bindirme islemi yapiyoruz ve bu çok zor oluyordu ve bir yardimciya ihtiyacimiz vardi. Yaklasik 2 sene önce keçimizi yavruyken aldik. Onu kendi yöntemlerimizle yetistirdik. Kamyon, kamyonet aracin türü fark etmiyor, aracin kapisi açildiginda araca kendisi biniyor ve arkasindan da hayvanlari içeri aliyor, tek basina 2-3 kisinin yaptigi isi yapiyor. Bu olmadan önce biz hayvanlari tek tek, bazen 3-4 kisi paylasarak kamyona atiyorduk. Hayvani yetistirdikten sonra çok rahat ettik. Bunun sayesinde daha kolay sariyoruz. Kuzulari pesinden araca çekip onlara yakalanmadan geri asagiya iniyor. Biz de arabanin kapagini kapatiyoruz ve islem bitmis oluyor. Bizimle ayni isi yapan meslektaslarimizdan, hayvan alim satim isi yapan meslektaslarimizdan Konya’dan, Çanakkale’den, Afyonkarahisar’dan arkadaslarimizdan çok isteyen oldu, taliplisi oldu. Bize bedelini söyle alalim dediler. Biz herhangi bir bedel biçmedik. Zaten bizim elimizde büyüdü onun için bir bedel biçmedik, satmayi düsünmedik. Keçimizi aldigimizdan bu yana 2 Kurban Bayrami geçti. Su anda bütün hayvanlarimizi sattik. Allah’a sükür Kurban Bayrami’nda hayvanlari bitirdik. Keçimiz demirbas olarak bizimle kaldi. Allah bize ömür verdikçe, ona ömür verdikçe biz de bu meslege devam ettigimiz müddetçe bizimle birlikte olmaya devam edecek" dedi.



Çirak yetistiriyor

Çiftliklerindeki bir diger yavru keçiyi de çirak olarak yetistirdiklerini kaydeden Mehmet Tetik, "Bu yavru da 4-5 aylik bir keçi. Bizim elimizde dogdu. Annesi gebeyken almistik. Bu yavru annesinin pesindeydi sonra kilavuz keçimizin pesinde gezmeye basladi annesini aramamaya basladi.

Sürekli bizim keçinin pesinde geziyor. Biz de onu çirak olarak yetistirmeye karar verdik. Su an ayni isi birlikte görüyorlar. Iki çiftligimiz var bu da Kilavuz Keçimiz gibi usta oldugunun da onu da diger çiftligimizde kullanmayi düsüyoruz" diye konustu.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile