Havaların ısındığı ve yaz aylarına girildiği şu günlerde sulardan kaynaklanan hastalıkların ve olası salgınların önlenmesi amacıyla Sağlık Müdürlüğü tarafından su konusunda sağlık çalışanlarına eğitim verildi. Eğitimde konuşan Sağlık Müdür Yardımcısı Dr. Yusuf Ziya Leventoğlu, özellikle dağ köylerindeki içme ve kullanma sularının en az şehir şebeke suyu kalitesine yükseltilmesini istedi.
Gıda ve Çevre Kontrol Şube Müdürü Dr. Arife Ercan ise şebekeden akan suyun hiç endişe duyulmadan kullanılması için su kaynaklarının, su depolarının, kaptaj ve isale hatlarının düzenli olarak kontrol edilmesi gerektiğini söyledi. Ercan, temizlik ve bakımlarının da düzenli olarak yaptırılmasını tavsiye etti.
Kimya Mühendisi Nihad Demirel, Bursa'da su kalitesinin Dünya Sağlık Örgütü tarafından belirlenen temel standartlara uygun olduğunu kaydetti. Suların dezenfeksiyonunda en etkili ve ucuz yöntem olan klorlama işleminin önemli olduğunu belirten Demirel, klorlama yapılmayan yerlerde otomatik klorlama cihazları takılarak olası birçok salgınların önlenebileceği anlattı.
SÜS HAVUZLARI YÜZME AMAÇLI KULLANILMAMALI
Çevre Sağlığı Teknisyeni Ahmet Şafak, özelikle yaz aylarında halka açık yüzme havuzları ile site, okul ve turistik tesislere ait havuzların halk tarafında sıkça kullanıldığını hatırlattı. Bu mekânlarda gerekli bakım, temizlik ve dezenfeksiyonların uygun ve yeterli yapılmadan kullanılması durumunda tifo, dizanteri, hepatit gibi hastalıklar ile cilt, göz ve kulak enfeksiyonlarına sebep olabileceği dile getirdi. Şafak, bu tür yerlerin sürekli kontrol altında tutulması gerektiğini söyledi.
Şehir merkezlerinde bulunan süs amaçlı yapılan havuzların da benzer sağlık sorunlarına sebep olabileceğini anlatan Şafak, bu tür yerlerin yüzme ve serinlenme amaçlı kullanılmamasını tavsiye etti. Şafak, belediyelerin de ilgili yerlere uyarı levhaları asarak gerekli önlemleri almasını, halkı bilgilendirmesini istedi.